info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İnsanoğlununda Sınırları Var

İnsan vücudunun limitlerini araştıran Popular Science dergisine göre bir kişi 100 metreyi en hızlı 9.48 saniyede koşabilir. Yani Usain Bolt rekorunu 10 salise geliştirebilir

İnsan vücudu sürekli güçlenmeye, hızlanmaya, büyümeye ve gelişmeye programlanmış bir yapı. Kendisini en hızlı, en güçlü olmaya adamış kişiler her gün çeşitli alanlarda yeni dünya rekorlarına imzasını atıyor. ABD’de yayımlanan Popular Science dergisi Eylül sayısında, bir insanın en fazla ne kadar ileri gidebileceğini ele aldı. Doğal yetenekler ne kadar geliştirilmeye açık olsa da fiziksel anlamda yapılabilecekler fizik kuralları gibi bilimsel ilkelerle sınırlı kalıyor. Dergi insanların fiziksel, duyusal ve zihinsel sınırlarını okuyucuyla paylaştı.
 
-  En fazla kilo: Bilim insanları, bir insanın 340 kilograma eriştikten sonra yaşamasının mümkün olmadığını söylüyor. Bu konudaki tek istisna ise tahmini olarak 635 kilogram olan Jon Brower Minnoch. Kaldırılabilecek en ağır yük 453.5 kilogram olarak belirtiliyor.
-  En güçlü: En güçlü yumruğun 4 bin 741 newton kuvvetinde atılabileceği belirtiliyor.
-  En iyi duyma: Su altında insanın daha iyi duyabildiğini söyleyen su altı araştırmacısı Michael Qin, bu konudaki sınırın 100 bin hertz olduğunu söylüyor.
-  En güçlü hafıza: Nothwestern Üniversitesi psikoloğu Paul Reber, hafıza kapasitesinin 1 milyon gigabayt olduğunu söylüyor.
-  En zeki: 2012 yılında yapılan test sonucunda 198 IQ ile dünya rekorunu elinde bulunduran Abdesselem Jelloul’un önüne geçilmesi ise mümkün gözükmüyor.
-  En iyi göz: Ortalama bir insan 1 milyon rengi ayırt edebilirken, genetik değişime uğrayan göze sahip “tetraktomat” kişilerin 1 milyondan fazla rengi algıladığı 2010 yılında ortaya çıktı.
-  En çok arkadaş: Oxford Üniversitesi psikoloğu Robin Dunbar’a göre bir kişinin güvenebileceği arkadaş sayısı 150 ile sınırlı kalıyor.
-  En aç: İskoçya’da bulunan Dundee Üniversitesi’nin yaptığı araştırma sonucunda, obezite sınırında olan bir kişinin 382 gün yemek yemeden yaşayabildiği kanıtlandı.
-  En uykusuz: Uykusuzluğa ise en fazla 11 gün dayanabileceği belirtiliyor.
-  En yüksek: Everest’in 8 bin 848 metreye ulaşan tepesine kadar oksijen desteği olmadan tırmanılabileceği belirtiliyor. 1981 yılında kırılan bu rekor John West’e ait.
-  En yaşlı: Ortalama insan ömrü sürekli artsa da dünyanın en yaşlı insanı rekorunu 122 ile elinde tutan Jeanne Calment’in geçilmesinin zor olduğu söyleniyor.
 
Sağlıklı bir insan boyu 2.13 metre
Dünyanın en uzun boylu kişisi rekoru 2 metre 72 santimetre ile Robert Pershling Wadlow’a ait olsa da bu sınır olarak kabul edilmiyor. Wadlow’un ayaklarını hissetmediğini ve kemiklerinde baskı olduğunu söyleyen bilim insanları, sağlıklı bir insanın en fazla 2 metre 13 santimetreye ulaşabileceğini söylüyor.
 
En fazla 300 metre derine dalınabilir 
Yunan dalgıç Herbert Nitsch, 214 metre dalarak bu alanda rekor kırsa da araştırmacılar 300 metreye kadar dalınabileceğini söylüyor.
 
Fizik nasıl gelişir?
Araştırmacılar, kişinin kendinden daha iyi performanstakilerle çalışmasının faydalı olduğu söylüyor. Tat alma duyusunu harekete geçirerek metabolizmanın hızlandırılması mümkün.
 
Hafıza nasıl gelişir?
Bulmaca çözmek, kelime oyunlarıyla ilgilenmek ve fotoğraf çekmek
hafızanın gelişmesini sağlıyor.
 
Nasıl uzun yaşanır?
Şeker alımını azaltmak, çok fazla çalışmak ve kendini daha küçük yaşta hissetmek uzun yaşamanın ipuçları arasında.
 
100 metre rekoru limite yaklaştı 
Olimpiyatların koşu yıldızı Usain Bolt, 100 metreyi 9.58 saniyede koşarak 2008 yılında dünya rekorunu kırmıştı. Stanford Üniversitesi’nden biyolog Mark Denny yaptığı araştırmalar sonucunda, 100 metrelik parkurun en fazla 9.48 saniyede koşulabileceğini, daha fazlasının mümkün olmadığını söylüyor.