info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yeni iPhone Bugün Tanıtılıyor

Üç yıldır kendi stratejisini koruyan Apple’ın CEO’su Tim Cook bugün elini açacak. Tanıtılacak yeni ürün ve servislerin şirketin yenilikçi adımları ile ilgili sorulara da açıklık getirmesi bekleniyor.

Apple'ın, bugünkü etkinliğinde daha büyük ekrana sahip iki iPhone, ilk giyilebilir cihazını –akıllı saat— ve sağlık, ev otomasyonu ve dijital ödeme alanlarındaki yeni hizmetlerini duyurması bekleniyor. Steve Jobs'un Ağustos 2011'de ölümünden bu yana Apple hayranları Cook'tan bu tarz yeni ürün dalgaları bekliyordu.
 
Forrester analisti James McQuivey yaptığı yorumda, "Görünen o ki Apple gerçekten büyük bir atılım yapma niyetinde" dedi.
 
Apple, kendisini iflasın eşiğinden piyasa değeri açısından dünyanın en değerli şirketi haline getiren çığır açan ürünleri piyasaya sürebileceğini kanıtlamaya çalışıyor. Şirket 2007'de iPhone ile mobil telefonları 2010'da ise iPad ile tablet bilgisayarları yeniden tanımlayarak öncü bir konuma geldi.
 
Son zamanlarda Apple'ın teknoloji hırsı rakipleri Google, GOOGL +0.64% Facebook FB +0.81% ve Amazon.com AMZN -1.18% ile kıyaslandığında sönmeye başlamıştı. Google; sürücüsüz araçlara, insansız uçan araçlara ve Nest ile evdeki cihazları birbirine bağlamaya odaklandı. Facebook sanal gerçeklik kulaklık üreticisi Oculus'u ve 19 milyar dolar ödeyerek mesajlaşma servisi WhatsApp'ı satın aldı. Amazon ise set üstü cihazlar ve telefonlar üretirken video oyunları izlemeye olanak tanıyan popüler ağ Twitch'i satın aldı.
 
Yeni donanım ürünleri ile birlikte yeni hizmetlerini de tanıtacak olan Apple böylece rakiplerinin kolaylıkla yapamayacağı deneyimleri ne kadar kolay hayata geçirebileceğini de göstermeye çalışıyor. Şirket böylece Google'ın Android mobil işletim sisteminin akıllı telefonların yüzde 85'ine yakınını çalıştırdığı bir zamanda kullanıcıların sadakatini de tutmaya çalışıyor.
 
Google, Facebook ve Amazon temelde yazılım şirketleri olup donanım alanında da yer bulmaya çalışıyorlar. Amazon Pazartesi günü iki ay önce piyasaya sürdüğü akıllı telefonu Fire'ın fiyatını 99 sente düşürdü. Bu da bu telefonda satışların çok da iyi gitmediğinin işareti olarak algılandı. Satış ve pazar açısından Apple'ın en önemli donanım rakibi olarak görülen Samsung ise yazılım ve hizmet alanında zayıf bir konumda.
 
Cook Ekim 2013'te "Yatırımcılar bu yılın sonbaharında ve 2014 yılında heyecan verici bazı ürünlerimizi görecek" diyerek yeni ürün dalgası beklentilerini de o zaman yükseltmişti. Nisan ayında Cook, gelecek ürünler için "olukça iyi hissettiğini" de söylemişti. Apple'ın online hizmetlerden sorumlu başkan yardımcısı Eddy Cue son olarak Apple'ın 25 yıl içerisindeki "en iyi ürün hattına" sahip olduğunu ifade etmişti.
 
Yatırımcılar da Apple hisseleri için boğa pozisyonunu aldılar. Apple hisseleri geçen hafta yeniden gerilemeden önce bu ayın başında yüzde 38'in üzerinde değer kazanarak tüm zamanların en yüksek seviyesini görmüştü. Pazartesi günü Apple hisseleri yüzde 0,6 düşüşle 98,36 dolardan günü kapattı.
 
Bugün Apple'ın bir 4.7 diğer ise 5.5 inç ekran boyutuna sahip iki yeni iPhone modelini tanıtması bekleniyor. Tüketicilerin talepleri daha büyük ekranlı telefonlara kaymış olmasına rağmen Apple uzun zamandır küçük ekranlı telefonları satmayı tercih ediyordu. Bu nedenle daha büyük ekranlı telefonların büyük bir yenileme akımı başlatması da bekleniyor. Apple en son 2012'de iPhone'un ekran boyutunu 3.5 inçten 4 inçe yükseltmişti.
 
Şirketin ayrıca kavisli bir akıllı saat ile yeni bir ürün kategorisine gireceği de tahmin ediliyor. Ancak mühendislik sorunları nedeniyle bu akıllı saat bu yıl içerisinde satışa sunulamayabilir. Eğer gelecek yıla kadar akıllı saat satışı gerçekleşmezse Cook da 2014'e kadar yeni bir ürün kategorisine girecekleri yönünde verdiği sözü de tutamamış olacak.
 
Bugün yalnızca yeni donanımlar tanıtılmayacak. Şirket ayrıca yeni cihazların kullanıcıların sağlıklarını takip etmesini ve izlemesini sağlamak da istiyor. Aynı zamanda şirket yeni iPhone'lar ve giyilebilir cihazlar ile dijital ödeme yapılabilecek kablosuz teknolojiler de geliştirmek istiyor.
 
Tanıtımın yapılacağı California'nın Cupertino şehrinde bulunan sahne sanatlarının yapıldığı Flint Center'ın şirket için tarihi anlamı da bulunuyor. Şirket 15 yıldır burada bir etkinlik düzenlememişti. Jobs, 1984 yılında burada Macintosh bilgisayarını 1998 yılında ise iMac'i tanıtmıştı. McQuivey konuyla ilgili yorumunda, "Tanıtımın burada yapılacak olması şirketin gerçekten büyük bir şey beklediğini gösteriyor" dedi.
Kaynak : The Wall Street Journal