info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Organik Tarıma Önem Vermezseniz Topraklarınızı Kaybedersiniz

Muratlı İlçe Tarım Müdürlüğünden Köylülere Önemli Uyarı

 
Muratlı Kaymakamlığı ve Muratlı İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından birlikte yürütülen proje kapsamında,Muratlı’nın Büyükşehir statüsüyle mahalle olmuş köylerinde,organik tarım bilgilendirme toplantıları yapılıyor.Bu proje kapsamında,Muratlı İlçe Tarım Müdürü Ertekin Günaçtı ve ekibi,mesai saati bitiminde özveride bulunarak,köy köy dolaşıp,üreticilere organik tarıma ağırlık verilmesive toprakların verimini arttırması için çözüm önerilerinde bulunuyorlar. Muratlı Yeeşilsırt mahallesinde Bu konuda bilgilendirme konuşması yapan Ertekin Günaçtı,özellikle şu maddelere yer verdi;Anız yakma,Anızı toprağa karıştır,Baklagil ve yem bitkileri ek,çiftlik gübresi at,yeşil gübreleme yap ve leonardit kullan.İlçe tarım müdürü Ertekin Günaçtı,özellikle şu konulara değindi;  
 
 
 
TOPRAKLARIMIZDA ORGANİK MADDE EKSİKLİĞİ 
         
Toprak birçok canlının doğrudan veya dolaylı olarak hayat kaynağını oluşturan canlı bir doğal kaynaktır. Son yıllarda artan nüfusa bağlı olarak birim alandan yüksek verim alma düşüncesiyle yapılan yanlış tarımsal işlemler, aşırı kimyasal gübre ve zirai mücadele ilaçlarının kullanımı ve bunlara bağlı olarak da organik madde miktarının devamlı şekilde düşmesi topraklarımızın hızlı bir şekilde canlılığını kaybederek bozulmasına neden olmaktadır.
         
 
Topraklarımızın korunması ve kalitesinin arttırılması için gerekli önlemlerin en kısa sürede alınması gerekmektedir. Toprak kalitesi sadece verimlilik anlamına gelmediği, üretim, devamlılık ve çevrenin korunması arasında denge oluşturmayı amaçladığı ifade edilmektedir. Topraklarımızın organik madde içeriğinin azalmasına bağlı olarak toprakların fiziksel, kimyasal ve biyolojik özellikleri de düşmektedir. Yoğun toprak işleme ve devamlı ürün alınması topraktaki organik maddenin azalmasına neden olmaktadır. Tarımda sürdürülebilirlik ve toprak kalitesi birbiriyle ilişkilidir. Bu nedenle sürdürülebilir tarım ve toprak kalitesi için topraktaki organik madde miktarı çok önemlidir. Organik madde toprağı canlı kılan unsurdur. Tarım yapılan topraklarda en az % 3 oranında olması gereken organik madde oranı ne yazıktır ki ilçe topraklarımızın % 70-80 ‘inde % 0,7- % 1,2 dolaylarındadır. Organik madde sadece toprak özelliklerini iyileştirmekle kalmaz, bitki gelişimi için gerekli olan Azot, Fosfor ve Kükürt gibi besin maddelerinin önemli kısmını karşılar. Organik madde; toprak mikroorganizmalarının besin kaynağı olduğu gibi, toprağın su tutma kapasitesini arttırır, daha iyi havalanmasını ve ısınmasını sağlar, toprak yapısını düzeltir. Toprak organik maddesi, toprakta yetişen bitkiler ile toprak içinde yaşayan canlıların artıklarından oluşur.
 
       
İlçemizde 2013 yılı Kimyevi gübre tüketimi 23.000 tondur. Bu tüketimin % 80’ i azotlu gübrelerdir. Kullanılan gübre genellikle ithalat ile dışarıdan gelmekte ve ekonomik anlamda da gerek devletimize, gerekse üreticimize büyük bir yük getirmektedir. Bunun yanı sıra topraktaki organik maddenin yetersizliği sebebiyle toprağa atılan gübrenin birçoğu toprak zerrecikleri tarafından tutulamayarak yer altı sularına karışmakta, dolayısıyla atılan gübrenin tamamından bitki istifade edemediğinden çevre kirliliğine neden olunmaktadır. Her geçen gün organik maddenin azalmasına ve toprak yapısının bozulmasına bağlı olarak üreticilerimiz tarafından topraklarımıza atılan gübre miktarlarında artışlar olmaktadır.
         
Yıllardır kimyasal gübrelerin kullanımı verimi arttırmanın yanında toprakta yorgunluğa, canlılığın azalmasına sebep olmaktadır. Bu durum ne yazık ki toprağın çoraklaşmasını hızlandırmaktadır. Dolayısıyla zayıf topraklarda gelişen bitkilerin de toprağın yapısından dolayı çeşitli hastalıklara kolayca yakalanmaları bunun sonucu olarak da kimyasal mücadelenin ön plana çıkması ekosistemi olumsuz yönde etkilemektedir.
   
 
     
Atmosferin % 78’ ini azot gazı oluşturmaktadır. Azot, gaz halinde olduğundan bitkiler, hayvanlar ve biz insanlar tarafından kullanılamamaktadır. Her canlının azota ihtiyacı vardır. İnsanlar ve hayvanlar azotu bitkilerden alır. Bitkilerin gelişmesi için mutlaka azota ihtiyaçları vardır. Azot ya suni olarak toprağa verilecek ya da atmosferdeki azot gazı topraktaki bakteriler tarafından alınarak bitkilerin kullanabileceği hale dönüştürülecektir. Söz konusu bakteri faaliyetinin olabilmesi topraktaki organik madde ile doğrudan ilişkilidir. Toprakta yeter oranda organik maddenin olması demek; bitkinin ihtiyacı olan azotun % 90’ ı, fosforun %40’ı, kükürtün ise %75’ inin tamamen organik yolla sağlanması demektir.
         
Organik maddesi yeterli ıslah edilmiş sağlıklı bir toprakta bitkinin de sağlıklı olacağı, özellikle mantari hastalıklar için uygun ortam olmayacağından ya da sınırlı olabileceğinden kullanılacak olan kimyasal ilaç kullanımında da önemli azalmalar olacaktır.
         
Ülkemiz olarak Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele sözleşmesi kapsamında yürütülen Çölleşme ile Mücadele Ulusal Eylem Programı’ nda topraklarımızın organik madde içeriklerinin arttırılması gereği ifade edilmiştir.
         
Artık sorun erozyon değil organik madde eksikliğidir. Erozyonun yol açtığı tehlikelerle ilgili toplumdaki bilinç düzeyinin yükselmesi ve erozyona karşı başlatılan kampanyalar nedeniyle topraklarımızı erozyona kurban etme tehlikesi büyük ölçüde ortadan kalkmıştır. Topraklarımızın sorunu artık erozyon değil verimliliğini gün geçtikçe yitirmesidir. Organik madde açısından kendini yenileyemeyen topraklarımız, sistemli çalışma başlatılmazsa çok kısa süre içinde üzerinde ot bitmez hale gelecektir.” Dedi.
İlçe tarım müdürlüğünün mahallelerine gelerek organik tarım konusunda bilgilendirme toplantısı yapmasına değinen Muhtar Hürriyet Borucu, “Muratlı Kaymakamlığı ve Muratlı ilçe tarım müdürlüğü,her daim biz çiftçilerin yanında olmuştur ve olmaya devam ediyor.Bugün görülüyor ki,Sayın müdürümüz ve ekibi,mesailerinden özveride bulunarak bizleri onurlandırdılar ve bir çok konuda eksiklerimizi giderdiler.Yanlış yaptığımız ama düzelterek toprağımızın verimini arttırma imkanı olan konularda aydınlatıcı bir konuşma yaptılar.Bu da bize topraklarımızı koruma ve geliştirme konusunda ışık tutan bir toplantı olduğunu gözler önüne serdi.Bu konuda bize desteğini esirgemeyen Kaymakamımız Mahmut Hersanlıoğlu ve İlçe Tarım Müdürümüz Ertekin Günaçtı ile ekibine teşekkür ederiz.”Dedi.