info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Praktiker Türkiye Pazarına Yeni Yatırımcıyla Dönüyor

2013 yılında dünyadaki iflas kararı nedeniyle Türkiye pazarından çıkma kararı alan Praktiker, isim haklarını satın alan Hollandalı bir yatırımcı ile Türkiye yapı market pazarına geri dönüyor.

Praktiker’in sadece Türkiye isim haklarını alan Praktiker Retail Türkiye’de her şehirde mağaza açmayı hedefliyor.
 
Franchisee’leri “Biz sana 35-40 yıllık bilgi birikimini vereceğiz” diyerek destekleyeceklerini söyleyen yatırımcı firma danışmanı Hasan Yalçın “Mağazayı ürün grupları ile destekleyeceğiz. Anahtar teslim hizmet vereceğiz. Ulusal ve uluslararası satın almalar yapacağız” dedi.
 
‘BORÇLU KALINAN TEDARİKÇİ ÇALIŞMAYI KABUL ETTİ’
 
Praktiker’in Türkiye pazarından çıkışı oldukça sancılı olmuştu. Praktiker, birçok tedarikçisine borçlu kalmıştı. Bu borçlar hala ödenmedi. Borçlu kalınan tedarikçilere olan geçmişteki borçların muhattabının eski Praktiker olduğunu ifade eden Hasan Yalçın, “Biz Praktiker isim haklarını alarak yeni bir yapılanma yaptık. Durum üzücü ama bizim de yapabileceğimiz birşey yok. Sanırım eski borçlarla ilgili süreç de devam ediyor” dedi.
 
Bunun bir itibar sorunu yaratmadığını ifade eden yetkililer “Tedarikçilere kendimizi anlattık. Praktiker’in borçlu olduğu tedarikçiler bizimle çalışıyor. 200 tedarikçiyle iş yapacağız” dedi.
 
Şirketler iflas etse de markaların iflas etmeyeceğini söyleyen Yalçın “Yapı market sektöründe en iyi tanınan 3 markadan biri Praktiker. Bugün bir marka yaratmak çok zor. Ama gönül ister ki Türkiye’den de güçlü markalar çıksın” diye konuştu.
 
Praktiker Türkiye’nin yatırımcısı Hollanda merkezli Practical Retail Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Benjamin Schaller Steiner Türkiye’nin demografik trendler, büyüme potansiyeli gibi konular açısından anahtar pazarlardan olacağını söylüyor. Türkiye’nin yüksek büyüme, yatırımcıyı ve müşteriyi koruyan sistem gibi özellikleriyle önemli bir pazar olduğunu dile getiren Steiner “Yeni bir iş modeliyle ve daha küçük format mağazalarla burada başarılı olacağımıza inanıyoruz. Yapı malzemeleri sektöründen büyük bir pay alacağımızı düşünüyoruz” dedi.
 
Bu yatırımın onların perakende alanında Türkiye’deki ilk yatırımları olduğunu ifade eden Steiner “Amerika’da bu alanda çok sayıda yatırımımız var,” diye konuştu.
 
DAHA KÜÇÜK MAĞAZALARIMIZ DA OLACAK
 
Praktiker bundan sonra Türkiye’de 300-1000 metrekare aralığındaki Praktiker Pratik ve 1000 metrekarelik Praktiker mağazalarıyla faaliyet gösterecek. Yeni yatırımcı ilk yıl franchiselarla birlikte 40 milyon dolarlık yatırım yapacak. İlk yıl açmayı planladığı mağaza sayısı ise 30. Steiner mağazaların yüzde 70’e varan oranda franchiselarla olacağını, Praktiker’in eski franchisee’leri ile yeniden açmaları konusunda görüşmeye başladıklarını ifade ediyor.
 
16 MİLYAR DOLARLIK PAZAR
 
Praktiker Türkiye pazarından çıkmış olsa da özellikle Anadolu’da eskiden franchiselarla verdiği mağazalar faaliyetlerini sürdürüyordu. Türkiye’de yapı marketi ve ev geliştirme sektöründe ilgili 16 milyar dolarlık potansiyeli göz önünde bulundurduklarını söyleyen Steiner “Almanya iflas ettikten sonra diğer ülkelerdeki mağazalarını satma kararı aldı. Biz de Türkiye ayağını aldık. Türkiye’de kalıcı yatırım yapmak istiyoruz” dedi.