info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bakan Yıldız: "Zaman Aleyhimize İşliyor"

Karaman’ın Güneyyurt beldesi yakınlarındaki maden ocağında galeriyi su basması sonucu mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Bakan Yıldız, “Zaman aleyhimize işliyor” dedi.

Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, yer altındaki madencilerin maske ve oksijen kaynaklarının 2 saat yetebilecek kapasitede olduğunu söyledi.
 
Karaman’ın Ermenek ilçesi Güneyyurt beldesinde bulunan özel bir kömür ocağında, yer altı su kaynağının patlaması sonucu yerin 350 metre altında mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için çalışmalar sürüyor. Maden ocağı yetkilisi Şahin Uyar, yaptığı açıklamada, bacalardan su sızıntısı gelmeye başlayınca vardiyadaki 26 işçiden 8'inin tedirgin olarak ocaktan çıktığını söyledi. Uyar’ın verdiği bilgiye göre olayın büyüyeceğini tahmin etmeyen 18 işçi ise çalışmaya devam etti. 
 
OKSİJEN ANCAK 2 SAAT YETER 
 
Sızıntıdan kısa bir süre sonra ise ani bir su baskını oldu. Yer altındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynaklarının ancak 2 saat yetecek kapasitede olduğunu belirten Uyar, kazanın saat 12.15 sularında meydana geldiğini söyleyerek 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını ifade etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 18 işçinin mahsur kaldığı madende 10-12 bin ton su bulunduğunu belirterek, “Zaman aleyhimize işliyor” şeklinde konuştu. 
 
ÜMİTLERİMİZ AZALIYOR 
 
Kurtarma çalışmalarını takip eden bakanlar açıklama yaptı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Çalışan pompaların boruları patlattığı ve çamur bağladığı anlar oluyor. Suyu daha hızlı deşarj edebilmemiz lazım. Zaman bu manada aleyhimize çalışıyor. Her geçen zaman ve dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Burası özel sektörün ama kurtarmayla alakalı hiçbir ayrım yapmaksızın çalışmalar devam ediyor, birçok ekip çalışıyor. Aşağıya kadar da indik, bütün bakanlarımızla beraber bir tespit yaptık, mühendis arkadaşlarla yol haritasını tazeledik. İnşallah ümit ediyoruz ki bir an önce bu suyun boşaltılmasını sağlamış oluruz” dedi. 
 
CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ 
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise, madendeki suda 10 metrelik düşüşün olduğunu söyledi. Bakan Elvan, yeraltında çalışmanın zorluğuna işaret ederek, “Yeraltındaki şartlar oldukça zor. Zaman zaman pompalarda aksaklıklar, tıkanmalarla karşılaşıyoruz. Tüm işçi ve mühendisler uyumadan canla başla çalışıyor. Biz de elimizden gelen gayreti sürdürüyoruz. Düne göre suda 10 metre bir düşüş söz konusu. Yeraltında çalışmak çok kolay değil” diye konuştu.
 
İŞİMİZ ZOR 
 
Madende 10-12 bin ton su olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Elimizdeki pompaların tamamı çalıştırılıyor olsa dahi 3 bin ton günlük kapasite bekliyoruz. Diğer pompalarla iki alandan gireceğiz. Şu anda çalışan da var, su seviyesindeki yükselme tam tersine döndü. Ama bunu bir yandan deşarj etmemiz lazım. Suyun ne kadar beslendiğini bilmiyoruz. Buraya bir anda su ne kadar geliyor bilmiyoruz, o yüzden zaman veremeyiz ama işimizin kolay olmadığını açıklıkla ifade etmeliyiz” diye konuştu.