info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Rosetta: Su Kaynağımız Kuyruklu Yıldızlar Değil

67P/Churyumov–Gerasimenko kuyruklu yıldıza uzay aracı indiren Rosetta uydusunun Rosina adlı cihazından gelen veriler, yıllardır gündemde olan "Dünyanın su kaynağı kuyruklu yıldızlar" teorisini sarstı.

Bazı bilim insanları "Muhtemelen suyun kaynağı asteroitler" derken, bazıları daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu söylüyor.
 
Rosetta uydusunun taşıdığı Philae, geçen ay kısa adı "67P" olan kuyruklu yıldıza inmişti.Uydunun iki büyük spektrometreye sahip olan Rosina isimli cihazı, 67P'nin yüzeyindeki gaz akıntılarını "koklayarak" önemli veriler elde etti.
 
Verileri inceleyen bilim insanları, buzsu bir dağ kütlesi olan kuyruklu yıldızda bulunan suyun gezegenimizdeki sudan farklı, ağır su miktarının Dünya'dakinin üç katı olduğu sonucuna vardı.
 
Dünyadaki Su Farklı
 
Dünyadaki su kendine has özelliklere sahip. İki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan su molekülleri içindeki hidrojen atomlarından biri nadiren bir döteryum atomu ile yer değiştiriyor.
 
Bu oran yeryüzünde her bir 10 bin su molekülünde 3 döteryum atomu şeklinde. Döteryum atomlarının bulunduğu su da iki hidrojen ve bir oksijen atomunu içeren su ile aynı fiziksel özelliklere sahip. Ancak kütlesel olarak döteryumlu su daha ağır.