info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İlk Yerli Malı Elektrikli Taksi

12 liraya 420 km giderken egzoz gazı da salmıyor.

Türk malı elektrikli araçtan sonra ilk yerli malı elektrikli taksi de üretildi. Performansıyla göz dolduran, çevreciliğiyle de vicdanları rahatlatan bu taksi, İstanbul’un tam da ihtiyacı olan şey.
 
Al Jazeera Turk’ün haberine göre, bir Japon otomobilin içerisine yerleştirilen elektrikli sistem her türlü marka ve modele uyarlanabiliyor. Pilleri Çin’den, motoru ise Amerika’dan gelen sistemin en önemli kısmı, yani elektronik beyni ise Türkiye’den. Tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen ve yazılımları Türkiye’de hazırlanan kısım, aracı daha ekonomik ve güvenli yapıyor. Beyindeki özel yazılım, pillerden en iyi şekilde yararlanmayı sağlarken ısınıp hasar görmelerini de önlüyor. Sürücü ise aracın piliyle ilgili her türlü durumu takip edebiliyor.
 
Bu büyük devrimin Türkiye’deki mimarlarından, ilk elektrikli araca imzasını atan Derindere Motorlu Araçlar (DMA) şirket ortağı Önder Yol, geleceğin ulaşım teknolojisini şöyle anlatıyor:
 
“İstanbul’daki taksilerin tamamı elektrikli olursa yılda 1 milyar Türk Lirası gibi bir tasarruf sağlanabilir. 2006 yılında ürettiğimiz ilk elektrikli aracın menzili yalnızca 60 kilometreydi ve yokuş çıkamıyordu. Bugün geldiğimiz noktada ise performans açısından fosil yakıtlı araçlardan aşağı kalmayan, birçok yönüyle de üstün olan bir aracımız var. Saatte 160 kilometre hıza ulaşıyor, 12 liraya mal olan tek seferlik şarj ile 420 kilometre yapıyor. Bu rakamlar ile aracımız, fosilli yakıtla çalışan en tasarruflu rakibinin onda biri kadar maliyetle çalışıyor.”
 
DMA, yılda 1200 elektrikli araç üretebiliyor. Şu anki rakamlarla tek bir elektrikli aracın maliyeti 160 ile 180 bin TL arasında değişiyor. Aracın pilleri ise 3 yıl veya 300 bin km garantili ama, her gün şarj edilseler bile 6 yıl boyunca üst düzey performans gösterebiliyorlar. Firma, üretilen araç sayısının artması halinde maliyetin de normal araç fiyatlarına kadar inebileceğini söylüyor.