info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Trakya Tarım Sit Alanı Kapsamına Alınsın

Chp TekirdağMilletvekili Dr.Candan Yüceer, Trakya Tarım Sit Alanı Kapsamına Alınsın dedi

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kentleşme ve endüstriyel kirliliğin tehdidi ile karşı karşıya olan Trakya’nın bereketli topraklarını Meclis gündemine taşıdı. CHP’li Yüceer, Trakya topraklarının tarımsal sit alanı dokunulmazlığı kapsamına alınmasını istedi. 
 
CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, kentleşme ve endüstriyel kirliliğin tehdidi ile karşı karşıya olan Trakya’nın bereketli topraklarını Meclis gündemine taşıdı. TBMM Başkanlığına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Yüceer,  5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu kapsamında tarımsal potansiyeli yüksek arazilerin belirlenerek, sayısal olarak haritalara işleneceğini hatırlattı. 
ÜLKEMİZİN EN VERİMLİ TOPRAKLARI
Bakanlığın, “tarım arazilerinin”, “sit alanları” gibi dokunulmazlığa sahip olacağı yönünde projesi olduğunu kaydeden Yüceer, Trakya topraklarının tarımsal sit alanı dokunulmazlığı kapsamına alınması gerektiğini söyledi.  Ülkemizin en verimli topraklarına sahip Trakya’nın, %81,6’sının işlemeli tarıma uygun olduğunu vurgulayan Yüceer, ülke yüzölçümünün % 2,3’ü kadar yer kaplamasına rağmen ülke tarım topraklarının %8,2’sini oluşturduğunu bildirdi.
TRAKYA TARIMSAL SİT ALANI KONUMUNDA
Yüceer, “Trakya, Türkiye koşullarına oranla daha zengin mera habitatına, stratejik ürün olan buğday veriminde ülke ve dünya verim ortalamasının üstünde ürün alınabilecek tarım topraklarına sahiptir. Ayçiçeğinde ülke üretiminin %63’ünü, buğdayın %10’unu, pirincin %44’ünü, kanolanın %70’ini karşılayan Trakya, sürdürülebilir gıda üretimi ve güvenliği için Trakya toprakları ülkemiz için tarımsal sit alanı konumundadır” dedi.   
KENTLEŞME VE ENDÜSTRİYEL KİRLİLİĞİN TEHDİDİ ALTINDA
Kentleşme ve endüstriyel kirliliğin tehdidi ile karşı karşıya olan Trakya’nın bereketli tarım topraklarının 523.023 hektarının, yanlış kullanım nedeniyle tarım dışı kaldığının altını çizen Yüceer, “Ergene Nehri’nin yarattığı tahribat ortadayken, dünyadaki ender ekolojik ve toprak özelliklerine sahip Trakya’nın verimli tarım arazilerinin üzerine yapılmak istenen termik santraller, entegre atık bertaraf tesisleri, çevreyi, toprağı, suyu, dolayısıyla da insan sağlığını tehdit etmektedir” ifadelerini kullandı.
KAMPANYA BAŞLATILDI
“Toprağına, geleceğine sahip çıkan Trakyalı hemşerilerim change.org internet adresi üzerinden Trakya topraklarının tarımsal sit alanı ilan edilmesi için kampanya başlatmıştır” diyen Yüceer, Bakan Eker’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti: 
-Trakya toprakları tarımsal sit alanı dokunulmazlığı kapsamına alınacak mıdır? Alınmayacaksa gerekçesi nedir? 
TRAKYA TARIM SİT ALANI KAPSAMINA ALINACAK MI?
-Tarım topraklarının sit alanı kapsamına alınması için belirlediğiniz kriterler nelerdir? Ülkemizde hangi bölgelerindeki tarım alanları sit alanı kapsamına alınacaktır?
-Bakanlığınızın Trakya topraklarının tarımsal potansiyeli yüksek araziler kapsamına alınması yönünde bir çalışması var mıdır?
TARIM DIŞI KULLANIMIN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN NE GİBİ ÖNLEMLER ALDINIZ?
-Trakya’da tarım topraklarının amaç dışı kullanımının önüne geçilmesi için Bakanlığınız tarafından alınan önlemler var mıdır/nelerdir?
-Trakya’da tarım topraklarının korunma altına alınması konusunda acil eylem planınız var mıdır?  Hangi eylem planında, ne kadar gerçekleşme olmuştur?”Dedi.
Kaynak : Murat Ürtekin