info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB Türkiye İlişkilerinde Önemli Görüşme

AB Türkiye İlişkilerinde Önemli Görüşme, Türkiye’nin G-20 Dönem Başkanlığı Değerlendirildi

AB – Türkiye - TÜSİAD AB Temsilciliği Brüksel’de Avrupa Özel Sektör Konfederasyonu BUSINESSEUROPE ile işbirliği içinde “Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı Önerileri için İş Dünyasının Öncelikleri” raporu sunumunun da yapıldığı bir yuvarlak masa çalışması gerçekleştirdi. AB özel sektör kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra çok uluslu şirketler ve AB kurumlarından yüksek düzeyde yöneticiler soru ve yorumlarıyla toplantıya etkin bir katılım sağladı. AB nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı ve AB Güvenlik ve Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Francesca Mogherini'nin Kabine Başkanı Stefano Manservisi, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Simone Kaslowski, TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü Bahadır Kaleağası ve BUSINESSEUROPE Dış İlişkiler Direktörü Luisa Santos'un birer konuşma ile katıldığı etkinlikte G20 ülkelerinin şu noktalara yoğunlaşması gerektiğine vurgu yapıldı:
 
 
• G20 sadece 20 ülkeden oluşmamaktadır; bu ülkelerin çevreleriyle olan etkileşimi de küresel gündem açısından önem taşımaktadır.
• Kobilerin öncülüğünde "kapsayıcı büyüme" dünya ekonomisinin daha da gelişmesi için gereklidir.
• Vergi sistemlerinde saydamlık konusu G20 gündeminde ön plana alınmalıdır.
 • Serbest ticaret ilkelerinin benimsenmesi küresel büyümeyi besleyecektir. Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı Önerileri için İş Dünyasının Öncelikleri Raporunun tamamına erişim için - Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na katılan barış konulu karikatürlerden yapılan bir seçkiden oluşan “Dünya Barışı İçin Karikatür Sanatı” sergisi Brüksel’de açıldı. Belçika Krallığı nezdindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği himayesinde Avrupa Vakıflar Merkezi (EFC) ortaklığıyla Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen sergi, önde gelen sanat kurumlarının da ilgisini çekti. Brüksel Philanthropy House’da sanatseverlerin beğenisine sunulan sergi, Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’na 137 ülkeden katılan 7 bin 800 sanatçının 80 bine yakın eseri arasından seçilen karikatürlerden oluşuyor.
 
76. Türkiye - AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısı Ankara’da gerçekleştirildi. TBMM’nin ev sahipliğinde ve KPK Eşbaşkanları Afif Demirkıran ve Manolis Kefalogiannis başkanlığında gerçekleşen toplantı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın açılış konuşmaları ile başladı. KPK toplantısı kapsamında ele alınan konular şu şekilde listeleniyor:
 
 • AB – Türkiye ilişkilerinde son durum,
 • Irkçılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve diğer her türlü ayrımcılıkla mücadele,
- 3 – • Medya özgürlüğü, • Terörizmle mücadele,
 • Türkiye - AB Gümrük Birliği, Serbest Ticaret Anlaşmaları ve AB – ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması, • Dış politika alanında AB – Türkiye işbirliği.    
 
 AB - Ukrayna - AB ve Ukrayna arasında Ukrayna’nın AB’nin araştırma ve yenilikçilik programı Horizon 2020’ye (Ufuk 2020) katılımını sağlayacak olan ortaklık anlaşması imzalandı. AB Komisyonu adına anlaşmayı Araştırma, Bilim ve Yenilikçilikten Sorumlu AB Komiseri Carlos Moedas, Ukrayna adına ise Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanı Serhiy Kvit imzaladı. Anlaşma ile Ukraynalı araştırmacıların Avrupa Araştırma Alanı’na entegrasyonunun sağlanacağı, böylece ortak araştırma ve yenilikçilik projeleri için yeni olanaklar yaratılacağı belirtiliyor.
Kaynak : Murat Ürtekin