info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolunun Vurduğu Yerler Afet Bölgesi İlan Edilsin

Tekirdağ Milletvekili Yüceer, Dolunun Vurduğu Yerler Afet Bölgesi İlan Edilsin

CHP Tekirdağ milletvekil Candan Yüceer,Tekirdağ-Karackılavuz ile Muratlı-Yeşilsırt arasında kalan afet nedeniyle bir soru önergesi sundu.
Yüceer önergesinde, “Yüksek girdiler nedeniyle borçlarını dahi ödeyemeyen, adeta borç batağında yüzen çiftçimize bir darbe de dolu ve şiddetli fırtına vurmuştur.
Tekirdağ’da etkili olan dolu ve şiddetli fırtına, ekili alanlara zarar vermiş, çiftçimizin tek geçim kaynağı alın teri, emeği heba olmuştur. 
Fırtına ve dolu sebebiyle Ortaca, Osmanlı, Karacakılavuz, Karahalil, Aydınköy, Yeşılsırt, Yukarısırt, Gündüzlü, Banarlı ve Fahrioğlu mahallelerimizde 15 bin dönüm ekili alan hasar görmüştür.
Tahribatı yerinde incelemek ve zarar gören hemşerilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletmek için bölgeye gittiğimizde durumun vahametini bir kez daha gördük. Ortaca, Osmanlı, Karacakılavuz, Karahalil, Aydınköy, Yeşılsırt, Yukarısırt, Gündüzlü, Banarlı ve Fahrioğlu mahallelerimizde tam anlamıyla bir doğal afet yaşanmıştır.
Dolu nedeniyle buğday, arpa, yulaf ve çiçeklenme sürecindeki kanola bitkileri ve meyve bahçelerinde büyük hasar meydana gelmiştir.  Tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan, borç içinde üretmeye çalışan onlarca çiftçimiz büyük bir mağduriyet yaşamıştır.
 
 
Geçmiş olsun ziyaretine gittiğimiz çiftçimiz, kara kara düşünmekte, bir an önce Devletin yardım elinin uzanmasını beklemektedir.
Ekilin alanların neredeyse yarısına yakınının TARSİM (Tarım Sigortaları Merkezi) sigortası olmaması yaşanan mağduriyeti artırmıştır. Çiftçimizin maddi gücü olmaması, zarar gördüklerinde zararının yeterince karşılanmayacağı endişesiyle arazilerini sigorta bile ettirememişlerdir. Doğal afeti yaşayan ve TARSİM sigortası olan çiftçilerimiz ise aynı endişeyi taşımakta, eksperlerin hasar tespit çalışmalarında gerçek zararı tam olarak yansıtmasını istemektedir.
Ürünü pazarda hak ettiği değeri bulmayan çiftçimizin çok zor şartlarda ürettiği ortadadır.    Borç batağına saplanan çiftçimiz desteklenmek yerine sürekli vergilendirilmekte, haciz-icra kıskacına alınmaktadır. Tarımda kullandığı girdilerin- mazot, gübre, ilaçlama, su, elektrik- bedelini karşılayamayan çiftçilerimiz, aldıkları kredileri geri ödeyememektedir.
Bu nedenle zaman geçirilmeden çiftçimizin bu durumdan en az şekilde etkilenmelerini sağlamalı, yaraların sarılması için gereken önlemler bir an önce alınmalı, felaketin etkilerini hafifletecek ciddi bir çalışma yapılmalıdır.
Dolu afeti yaşayan bu bölgelerimiz, sigortalı olup olmamasına bakılmaksızın afet bölgesi ilan edilmeli, mağduriyet giderilmeli, çiftçimizin tüm zararı karşılanmalıdır. Üretici ve çiftçilerin bankalara, tarım kredi kooperatiflerine olan borçları faizsiz bir şekilde ertelenmelidir.
Çiftçimizin yaşadığı bu mağduriyetin takipçisi olacağız. Emeğini alın teri ile yoğuran çiftçimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.” Dedi.
Kaynak : Murat Ürtekin