info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağlı Seçim Değil Geçim Derdinde

750 lira emekli maaşımın 300’ü kiraya gidiyor. Dört çocuğum var ama herkesin evi kendine. Geçinmek için iş arıyorum...

2014 yerel seçimlerinde büyükşehir ve 11 ilçeyi alarak 12-0 yapan CHP’nin gözü yükseklerde, yani 6 milletvekilliğinde, Ak Parti ve MHP ise en az 3’er vekillik alırız iddiasında... Sokağın havasına göre ise CHP durumunu korur, Ak Parti ve MHP arasında dengeler değişebilir...
 
Tekirdağ’ı “Ama”larıyla birlikte tarım, sanayi ya da emekli kenti diye sıfatlandırmak mümkün. Şöyle ki çok verimli toprakları, uçsuz bucaksız ovalarıyla Türkiye’nin yağlık ayçiçek ve buğday üretiminin büyük bölümünü karşılıyor. Bunun yanı sıra kanola, arpa, Mısır üretimi de var ama tek bir köyü ve köylüsü yok. Çünkü Tekirdağ’ın büyükşehir olmasından sonra 257 köyün tamamı birdenbire mahalle, köylüler de kentli olmuş... Ancak statü değişmiş de yaşantı aynı kalmış!..
Türkiye’nin son 40 yılda 1975 yılından itibaren en hızlı sanayileşen ve nüfus artış oranına göre en hızlı gelişen birinci ili konumundaki ilde, özellikle Çorlu, Çerkezköy, Ergene ve Kapaklı ilçeleri bölgesinde çok sayıda sanayi yatırımı bulunuyor. Eski milletvekili (ANAP), şimdi Çorlu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Enis Sülün sadece Çorlu ve Çerkezköy’de 2 binin üzerinde fabrika olduğunu söylüyor. Tabii bunların hepsi özel sektör yatırımı, çünkü devletin bu alanda doğru dürüst bir projesi yok...
 
Ekonomik vaatler etkilemiş
 
Bu arada Süleymanpaşa (il merkezi), Şarköy, Marmara Ereğlisi gibi sahil ilçelerine “ikinci bahar” umuduyla yerleşmiş çok sayıda emekli vatandaş var. Ancak onlar da iş, aş umuduyla Türkiye’nin 81 ilinden gelen diğer insanlar gibi geçim derdinde...
İşte bu nedenlerle de muhalefet partilerinin emeklilere iki ikramiye, asgari ücret artışı, çitçiye mazot indirimi gibi vaatleri sokaktaki insanı etkilemiş... Kent merkezinin en hareketli yeri olan Üç Kemaller Parkı’nda hemen herkes bunları konuşuyor ancak “Seçimde ne olur, kim kazanır” diye sorduğunda renk vermiyor. Daha doğrusu korkuyor, hele de fotoğraf makinesini görünce kaçıyor. Nedenini güçlükle ikna ettiğimiz İsmail Karpuz adlı bir emekliden öğreniyoruz: 
“İnsanlar yapılan sosyal yardımların kesilmesinden çekiniyor...” 
İsmail Bey, bunları anlatırken yanımızdaki diğer emekliler birer ikişer uzaklaşıyor. Bu arada parkın diğer ucunda tek başına oturmuş, sigara içen yaşlı bir kadını fark edip yanına gidiyoruz. Diğerlerinin aksine O (Zeliha Pınarlı-65) hiç çekinmeden konuşuyor: 
“750 lira emekli maaşımın 300’ü kiraya gidiyor. Dört çocuğum var ama herkesin evi kendine. Geçinmek için iş arıyorum...”   
Bunlar Tekirdağ’ın gerçekleri, şimdi 6 milletvekilliği için verilen mücadeleye dönelim. Burada da politikacılar iddialı ancak, sokakta buna dönük hava yok. Sadece liderler geldiğinde hareketlilik oluyormuş... Niyesini eski milletvekili Enis Sülün bir iki cümleyle özetliyor:
“Eskiden insanlar işini gücünü bırakıp bizimle beraber konvoy halinde dolaşırdı. Şimdi adamlar kımıldamıyor. Çünkü insanlar seçim değil geçim derdinde...”
‘Çıtamız yüksek’
Çorlu Divan Otel’in bahçesinde buluştuğumuz CHP’nin 3. sıra adayı Emre Köprülü öncelikle Tekirdağ’ın artan nüfusuna dikkat çekerek söze başlıyor:
“Anadolu’dan ve Edirne’den çok ciddi bir göç dalgası var. 81 ilden vatandaş geliyor. Yani Tekirdağ’a bakarak bütün Türkiye’yi görmek mümkün.”
Ön seçimde sandıktan çıkma ve halen milletvekili olmanın verdiği özgüvenle konuşan Köprülü, 7 Haziran’a dönük iddialı konuşuyor:
“Çıtamız yüksek. Öncelikli hedefimiz 6 milletvekilliğini kazanmak. Ama başarı ölçeğimiz bugünkü mevcudun (3) üzerine koymak. Yani 4 ve üzerine çıkardığımız zaman kendimizi başarılı addederiz. 4’ün altını başarısız olarak görürüz.”
Köprülü “çıtamız yüksek” diyor ama, üçüncü kez kontenjandan liste başı olan Faik Öztrak’ın sahada olmayışı ve bir yıldır görevdeki yeni belediye başkanlarına tepkilerden kaynaklanan CHP adına sıkıntılar da söz konusu...
 
‘Kadın seçmeni yakaladık’
MHP’nin 2. sıra adayı Hakan Özgül buluşma yerimiz Üç Kemaller Parkı’na kadınlar ve atanamayan öğretmenlerden oluşan kalabalık bir grupla geliyor. Bu nedenle sohbetimiz kadın-erkek seçmen tercihleri açısından MHP’nin erkek ağırlıklı görünmesinden başlıyor. Tekirdağ’da bu algının yıkıldığını savunan Özgül anlatıyor: “MHP’nin profili değişti. İki aydır sahadayım ve eşim başta olmak üzere çok sayıda kadınla birlikte evlerin kapısını çalıyoruz. Kadın seçmen bizi yakaladı. Kadınlara ve gençlere rozet yetiştiremiyoruz.” 
MHP’nin çiftçiye yönelik politikaları nedeniyle de büyük ilgi gördüğünü savunan Özgül devam ediyor: 
“Tekirdağ’daki tüm ofisler stoklanmış buğday dolu, ama ne hikmetse hükümet buğday ithal ediyor. O nedenle de üretici çok öfkeli...”
 
İktidar bakışı
 
Muhalefetin ve sokağın “Ankara, Tekirdağ’a gereken ilgiyi göstermedi” iddialarına Ak Parti’nin 1. sıra adayı Mustafa Yel şöyle yanıt veriyor:
“Bunu söyleyenler ya bilmiyor ya da kalp gözleri kapalı. Cumhuriyet tarihinde 2002’ye gelene kadar Tekirdağ’da 2 bin 150 derslik var. 12 yılda buna 2 bin 500 ilave oldu. Üniversite kuruldu. Çorlu’da 300, Çerkezköy’de 200 yataklı Hastane yaptık. 480 yataklı şehir hastanesinin temeli atıldı. Beş bin 650 vatandaşımız evde sağlık hizmeti alıyor.”
2014 yerel seçimlerinde Ak Parti adına kaybedilen iki belediye başkanlığının 7 Haziran için gösterge olamayacağını savunan Yel, aksine iddialı konuşuyor: “Yüzde 37.12 oy almamıza rağmen hiçbir belediyeyi kazanamadık. Çünkü o dar bölge seçimiydi. Bu sefer durum başka. İkiden fazla milletvekili çıkaracağız..”
 
7 Haziran’da ne olur?
2014 yerel seçimlerinde büyükşehir ve 11 ilçeyi alarak 12-0 yapan CHP’nin gözü yükseklerde, yani 6 milletvekilliğinde, Ak Parti ve MHP ise en az 3’er vekillik alırız iddiasında... Ancak sokağın havasına baktığınızda bugünkü görüntü (3 CHP, 2 Ak Parti ve 1 MHP) yinelenir ya da Ak Parti ve MHP arasındaki dengeler değişir gibi... Bu arada seçilecek yerde 2 kadın aday da (Candan Yüceer - CHP 2. sıra ve Ayşe Doğan-Ak Parti 2. sıra) var...
Kaynak : Tunca Bengin