info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Habitat IV Öncesi Barcelona’da Seferihisar Konuşuldu

Seferihisar’da tarım sektöründe yapılanlar kırsal alanda yaşanan global sorunlara çözüm olarak değerlendirildi.

İzmir-Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı Ekim ayında  düzenlenecek “Habitat III Konferansı” öncesinde Barcelona’da yapılan hazırlık toplantısına Türkiye’den tek, dünyadan davet edilen 23 Yerel Yönetim temsilcisinden  biri olarak katıldı.
 
 
Türkiye’yi Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehir) Birliği ile tanıştıran Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Habitat III Konferansı’nın çekirdek kadrosuna alındı.  Başkan Soyer, İspanya’nın Barcelona kentinde düzenlenen toplantıya Türkiye ve Orta Asya’dan davet edilen tek belediye başkanı oldu.
 
 
Geçtiğimiz aylarda Güney Kore’de gerçekleşen Sürdürülebilirlik Dünya Zirvesi’nde ve ardından Kenya Nairobi’de toplanan Birleşmiş Milletler Zirvelerinde  Türkiye’yi temsil eden Soyer, bu kez İspanya’da, Türkiye, Ortadoğu ve Batı Asya adına konuştu.
2050 yılında dünya nüfusunun %90’ının kentlerde, %10’unun kırsalda yaşayacağı ve bu tablonun kentlerde yaşayanların refahını arttıracak bir sonuç ortaya koyamayacağı tespiti üzerine toplanacak olan HABİTAT III Konferansında  bu öngörü nedeniyle ortaya konulacak  çözüm önerileri konuşulacak.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Barcelona’da düzenlenen hazırlık toplantısında, dünyanın dört bir yanından gelen Yerel Yöneticilere, Seferihisar’da kırsalda yaşayanlar için uyguladıkları projelerden örnekler verdi. Yerel üretici pazarları, üretici birlikleri ve kooperatifler, yerel tohum konusunda yapılanlar ve tarım ürünlerinin işlenerek katma değeri yüksek ürünler ortaya konulmasına dair uygulamalar büyük beğeni topladı ve uzun süre farklı coğrafyalarda uygulama imkanları üzerine konuşuldu.
 
 
“Dünya Seferihisar’ı Örnek Alacak”
Barcelona dönüşü açıklama yapan Başkan Soyer; “Filipinler, Latin Amerika, Kolombiya, Avrupa ve Afrika’dan gelen Yerel Yöneticilerle birlikte toplantıya Türkiye, Ortadoğu ve Batı Asya adına davet edildim. Öncelikle Seferihisar, İzmir ve Türkiye adına gurur duyduğumu belirtmek isterim. Toplantı, önümüzdeki yıl yapılacak Habitat III toplantısının hazırlığı niteliğindeydi.  İnsanlığın geleceği için ortaya çıkan tehditlere karşı yapılması gerekenlerle, özellikle kırsal ve kentsel yaşam alanları arasındaki irtibatın nasıl koparılmayacağına dair  çözüm önerileri tartışıldı. Bu noktada Seferihisar’da yaptığımız çalışmaların dünyada uygulanabilir bir modelleme olduğu  değerlendirilmesinin yapılması gurur ve umut verici oldu.  Seferihisar’da açtığımız  üretici pazarlarını, kurduğumuz  mandalina ve zeytin üretici birliklerini,  mandalina suyu ve mandalina reçeli ile ilgili çalışmalarımızı, tohum-takas şenliklerini, Seferipazar gibi uygulamalarımızı anlattım.
Kentlinin sofrasıyla köylünün tarlası arasındaki bağın kopmaması gerektiğini, yaptığımız tüm çalışmaların bu amaca yönelik olduğunu vurguladım. Köyden göçün önünü kesmek, işsizliği azaltmak ve insanları yaşadıkları yerde mutlu edebilmek için Seferihisar’da yaptıklarımızın takdir edilmesi geleceğe daha umutlu bakmamızı ve kentimizle gurur duymamızı sağladı.”Dedi
Kaynak : Murat Ürtekin