info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Avrupa Parlamentosundan İstenmeyen Öneri

Barış Süreci Yeniden Başlatılsın

AB’NİN haftalık Türkiye raporunda,Avrupa parlamentosu bünyesindeki partiler ve grupların ortak görüşü,çelişkili ifadelere sahne oldu. Terörü kınayan ve şiddete karşı olduğunu söyleyen AP grupları,bunun tek çözümünün barış süreci adı altında terör örgütünün muhatap alınmasını öngörerek Türkiye’nin içişlerine karışmakta ve birçok Avrupa ülkesinde terör gruplarıyla pazarlık olmama kararlılığına rağmen,Türkiye’den böyle bir talepte bulunması,Ap gruplarının çifte standardını gözler önüne seriyor.AP ve AB RAPORU ŞU ŞEKİLDEDİR.
- Avrupa Parlamentosu'ndaki merkez sağ Avrupa Halk Partisi (EPP), merkez sol Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), liberaller (ALDE), radikal sol (GUE/NGL) ve Yeşiller (Greens-EFA) gruplarının başkanları, ortak bir yazılı açıklama yayımlayarak Türkiye'de barış sürecinin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Başkanlar, ortak açıklamalarında “şiddete son verilmesinin AB'ye katılım sürecinin yapıcı bir şekilde devam etmesi için hayati öneme sahip olduğunu” vurguladı.
Merkez sağ parti adına Manfred Weber, merkez sol parti adına Gianni Pittella, liberaller adına Guy Verhofstadt, radikal sol adına Gabriele Zimmer ve
Yeşiller adına Rebecca Harms ve Philippe
Lamberts'in imza attığı metinde, 'Türkiye'de şiddete geri dönülmesi bizi dehşete düşürdü' denildi.
Açıklamada barış sürecinin sona ermesiyle birlikte “çatışmaların” her gün yoğunlaştığına dikkat çeken grup başkanları, siviller, polis ve askerlere yönelik şiddeti güçlü bir şekilde kınadıklarını, daha fazla ölümün önüne geçilmesi için, Türk ordusu ile PKK arasındaki şiddet sarmalının kırılması gerektiğini savundu.
Türkiye'de demokrasinin gelişmesi doğrultusunda pek çok kazanım elde edildiği, ancak son zamanlarda yaşanan şiddet sebebiyle bu kazanımların tehlike altında olduğu belirtilen açıklamada, bu durumun tüm bölge açısından tehdit oluşturduğunun da altı çiziliyor. AP gruplarının bu ortak girişimine öncülük eden Yeşiller Eşbaşkanı Rebecca Harms, Türkiye'ye yapacağı ziyarette Cizre ve Mardin'deki siyasetçi ve sivil toplum temsilcileriyle de bir araya gelecek.  
- AB liderlerinin sığınmacı krizi üzerine Türkiye ile yeni bir anlaşma arayışı içinde olduğu bildiriliyor. Politico.eu haberine göre Almanya, İtalya ve Fransa başta olmak üzere AB üye ülkeleri Türkiye’de bulunan 2,2 milyon Suriyeli sığınmacının yaşam şartlarının iyileştirilmesine yönelik Ankara ile yeni bir anlaşma sağlayarak, Türkiye üzerinden AB’ye geçiş yapan sığınmacı sayısını azaltmayı hedefliyor. Bu konunun 23 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilecek olan ve sığınmacı krizinin ele alınacağı olağanüstü Liderler Zirvesi’nde ana gündem maddeleri arasında olacağı bildiriliyor.
Liderler Zirvesi’nde ayrıca 120 bin sığınmacının AB ülkeleri içerisinde yeniden yerleştirilmesine yönelik anlaşma sağlanması bekleniyor. Öte yandan Almanya’ya bu yıl içerisinde 1 milyondan fazla sığınmacının başvuru yapacağı tahmin edilirken, bu kapsamda sağlanacak uzlaşının yetersiz bir adım olacağına dikkat çekiliyor.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 17 Eylül Perşembe günü İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile gerçekleştirdiği toplantının ardından AB’nin Türkiye ile daha yakın bir çalışma yürütmesi gerektiğini vurgulamıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise 18 Eylül Cuma günü Ankara’ya bir ziyaret gerçekleştirerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüştü. Steinmeier ziyaretin amacının AB sınırlarında daha fazla “kaos” yaşanmasını engellemek olduğunu ifade etmişti. Steinmeier ek olarak AB’nin Türkiye başta olmak üzere Suriye’ye komşu ülkelerin sığınmacı krizindeki kritik rolünü gerektiği şekilde değerlendirmediğini ve özellikle Türkiye’nin Suriyeli sığınmacılar konusunda takdire şayan bir katkı sağladığını dile getirmişti.
Haberde Türkiye, Ürdün ve Lübnan’da bulunan sığınmacıların şartlarının kötüleştiği değerlendiriliyor. AB’nin Türkiye’ye sağladığı mali yardımın artırılması ve böylece Suriye’deki şartlar normalleşinceye kadar sığınmacıların büyük bir bölümünün Türkiye sınırları içerisinde barındırılmasının sağlanması hedefleniyor. AB Komisyonu geçtiğimiz hafta Türkiye’ye sağladığı yardımı iki kat artırarak 1 milyar €’ya çıkaracağını duyurmuştu. Ancak habere göre Türk yetkililer krizin derinleştiği ve Suriye’de kısa vadede normalleşme sağlanmasının mümkün olmadığı bu günlerde AB desteğinin artırılması gerektiğini savunuyor. AB yetkililerinin özellikle okul ve altyapı için desteğin artırılabileceği yönünde sinyal verdiği belirtiliyor.
 
Haberde ayrıca Türkiye’nin son beş yıl içerisinde sığınmacılara destek sağlamak için 8 milyar $ harcadığı belirtiliyor.  
Kaynak : Murat Ürtekin