info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Milli Füze Sistemi’ İçin 1.2 Milyar Liralık İmza Attılar

Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için 1.2 milyar liraya (573 milyon Euro) milli alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleri geliştirecek. Savunma Sanayii Müşteşarlığı ile imzalanan sözleşmeye göre, bundan böyle Türkiye’nin hava savunması Aselsan’dan sorulacak.

TÜRK savunma sanayinin önce kuruluşlarından Aselsan, Türk Silahlı Kuvvetleri için 1.2 milyar liraya (573 milyon Euro) milli olarak alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleri geliştirecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile Aselsan, alçak irtifa hava savunma füze sistemleri için 690 milyon lira (323 milyon 627 bin Euro), orta irtifa hava savunma füze sistemi için de 532 milyon 383 bin lira (249 milyon 711 milyon Euro) tutarındaki sözleşmelere imza attılar.
Roketsan füzeden sorumlu
Savunma Sanayii Müsteşarlığı adına Müsteşar Murad Bayar, Aselsan adına ise Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Memişoğlu ve Genel Müdür Cengiz Ergeneman’ın imzaladığı sözleşmeye göre, alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleri radarlar, atış kontrol sistemleri, komuta kontrol sistemleri ve haberleşme sistemleri gibi yer sistemlerinin tümü ana yüklenici Aselsan tarafından geliştirilecek. Projelerde Roketsan füzeden sorumlu alt yüklenici olarak görev alacak. Füzelerde kullanılacak arayıcı başlıklar ve veri linkleri de Aselsan tarafından geliştirilecek.
Maliyetlerde tasarruf
Aselsan tarafından geliştirilecek alçak ve orta irtifa hava savunma füze sistemleri ile Türk Silahlı Kuvvetleri güncel teknolojiye ve yüksek etkinliğe sahip hava savunma sistemlerine sahip olacak, aynı zamanda sistemlerin yurt içinde geliştirilmesi ve üretilmesi sayesinde hem maliyetlerde tasarruf sağlanacak hem de kaynakların yurt içinde kalması sağlanacak. Böylece Türk  savunma sanayiinin ulaştığı teknolojik düzey daha ileriye taşınacak ve TSK;nın  ihtiyaçlarının yurtiçi olanaklarla karşılanma düzeyi artacak.

20 yıl önce Stinger füzesi ile başladı

ASELSAN, 20 yıl önce Stinger füzesinin ortak üretim programı ile başladığı, daha sonra Kaideye Monteli Stinger (KMS) Sistemi projesi ile devam ettiği hava savunma alanındaki faaliyetlerini, geçtiğimiz yıllarda Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi;ni (HERİKKS) ve KALKAN Hava Savunma Radarını geliştirerek sürdürdü. Aselsan halen SSM ile imzalamış olduğu sözleşmeler kapsamında TSK için 35 milimetrelik Kundağı Motorlu Hava Savunma Topu ve Ateş İdare Cihazını geliştiriyor; ayrıca, TSK envanterinde mevcut 35 milimetrelik Çekili Hava Savunma Toplarını modernize ediyor.