info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yunanistan’ın 18 Günlük Parası Kaldı, Dünya Borsaları Sallandı

Yunanistan’ın birkaç haftalık parasının kaldığı öne sürüldü. Ülkenin batma riskinin artması başta Fransa olmak üzere Yunanistan’a büyük yatırım yapan ülkelerin finans piyasalarını sarstı

Avrupa Birliği (AB) ve IMF’in taleplerini yerine getirmekte geciken ve taahhütlerine sadık kalacağı konusunda soru işaretleri giderek artan Yunanistan’la ilgili iflas senaryoları Euro Bölgesi ve dünya borsalarını bir kez daha salladı.
Yunanistan Maliye Bakan Yardımcısı Filippos Sachinidis’in ellerinde ekime kadar yetecek nakit para kaldığını açıklaması dünya piyasaları salladı. Yunanistan’ın geçen hafta sonu iflasını açıklayabileceği söylentisi gerçeklik kazanmasa da başta Almanya olmak üzere piyasalar ‘Yunan iflası’nı yüksek sesle konuşmaya başladı.
Alman Die Welt gazetesine konuşan Alman Başbakan Yardımcısı Philipp Roesler da, Euro’nun istikrarı için artık tabuların ortadan kalkması gerektiğini, bu tabulara Yunanistan’ın iflasının da dahil olduğunu söyledi. İktidar ortağı Hür Demokratların lideri Christian Lindner ise Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ni terk etme ihtimalini gözardı etmediğini ifade etti.

Yunan Maliye Bakanlığı’ndan Sachinidis’in yaptığı açıklama, ülkenin AB ve IMF’den gelecek 8 milyar euro’luk kredi dilimine ne kadar ihtiyacı olduğunu gösterdi.
Euro, Yunanistan paniğiyle tepetaklak olurken başta Fransız bankaları olmak üzere piyasalar kelimenin tam anlamıyla kara bir pazartesi yaşadı. Yunanistan’ın olası iflasının tabu olmaktan çıkarak açıkça tartışılmaya başlanması ve bu olasılığın özellikle Almanya’da giderek yoğunlaşan bir şekilde dile getirilmesi Euro Bölgesi’nin daha bir krizi çözmeden bir başka krize yelken açma riskiyle karşı karşıya kalabileceği yorumlarının yapılmasına neden oldu.

Banka hisseleri çöktü
Fransa’nın en önemli üç bankası olan Societe Generale, BNP Paribas ve Credit Agricole hisseleri yüzde 10’a varan düzeylerde değer kaybetti. Genel yapıları sağlam olan ve son stres testlerini sorunsuz atlatan bu bankaların hedef haline gelmesinde Yunan bankalarındaki hissleri ve ellerinde bulunan Yunan tahvillerinin önemli düzeyde olması ana rolü oynadı. Bu bankaların, durumu pek parlak olmayan İtalya’ya ciddi oranda kaynak sağlar konumda bulunması da hisselerde yaşanan düşüşe neden olan bir başka unsuru oluşturdu.

Düşmemek için...
Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Fransız bankalarının sermayelendirme ya da likidite ile ilgili sorunu olmadığını ve Yunanistan odaklı her türlü senaryoya karşı yeterince sağlam ve riski karşılayabilecek güçte olduğuna dikkat çekti.
Fransız hükümeti yetkilileri de herhangi bir Fransız bankasıyla sermayelendirme görüşmesi yapılmadığını açıkladı. AB Komisyonu’nun İç Pazardan Sorumlu Üyesi Michel Barnier de herhangi bir Birlik üyesinin temerrüte düşmesini engellemek için her şeyin yapıldığını belirterek, “Bazılarının soğukkanlılığını koruması gerek” dedi.



YENİ?EMLAK?VERGİSİ GELİYOR

Yunanistan hükümeti, AB ve IMF’ten yeni kredi dilimini alabilmek için mevcut kemer sıkma önlemlerine ek olarak yeni bir emlak vergisi getirdi. Hükümet aynı zamanda sembolik bir adım atarak, devlet başkanından 325 belediye başkanına kadar, seçilmiş tüm yetkililerin bir aylık maaşına el koydu. Yunanistan Başkbakanı Yorgo Papandreu, “Hepimizin biraz kaybetmesi, her şeyimizi kaybetmekten iyidir” dedi. Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, yeni emlak vergisinin önümüzdeki iki yıl alınacağını ve vatandaşlara metrekare başına 5.53 dolara mal olacağını açıkladı. Venizelos, önlemlerin etki göstermesi halinde Yunanistan’ın 2012 bütçesinin 17.1 milyar euro açık verebileceğini açıkladı.
Bu arada, hükümetin açıkladığı yeni önlemler muhalefet partileri ve toplumun büyük kesiminin sert tepkilerine neden oldu.



Kritik hafta


Atina’nın taahhütlerine uymaması nedeniyle kesilen AB-IMF-Yunanistan arasındaki görüşmelerin yarın yeniden başlatılması öngörülüyor. Yunanistan açısından yaşamsal öneme sahip 8 milyar euro tutarındaki yeni yardım diliminin masaya yatırılacağı bu toplantının yanı sıra AB maliye ve ekonomi bakanlarının cuma günü Polonya’nın Wroclaw kentinde yapacakları toplantı da kritik öneme sahip. Yunanistan’la ilgili yeni kapsamlı yardım paketinin bazı ülkelerin ek talepleri nedeniyle bir türlü onay alamaması kriz ve panik havasının sürekliliğinde etkili oluyor. AB bakanları, cuma günü başlayacak toplantıda bu konudaki tıkanıklığı aşmaya çalışacak.