info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Derneklerin Çalışmasında Düzenleme Gerekli mi?

Birkaç ay önce TÜMKASDER derneği başkanı Murat Çalık’la yaptığım bir röportajda kendisi derneklerin kahvehane veya birahane olarak hizmet vermesinin hoş olmadığını bu durumun derneğin kuruluş nedenine ters olduğunu ifade etmişti.Şöyle bir incelediğimizde günümüzde dernek kurmanın zor olmadığı yeterli kuruluş üye sayısı elde ederek belirlenen dernek tüzüğü ışığında rahatlıkla kurulabildiğini görüyoruz.
Bu pencereden baktığımızda Tekirdağ  ve ilçelerinde irili ufaklı yüzlerce derneğin varlığını gözlemleyebiliriz.Bu nedenle benzer yapıdaki derneklerin konfederasyon şeklinde veya birlik adı altında toplanması çalışma faaliyet ve daha gelişmiş işlerlik kazandırılması sağlanabilir.
Bunun en güzel örneğini Tekirdağ’da “Trakya gazeteciler birliği” adı altında basın mensupları gerçekleştirmiştir.Bu çalışma tüm basın mensuplarının dayanışma içinde tek çatı altında toplanması yönünde önemli bir adımdır.
Bu bağlamda adı geçen dernek gibi hemşehri derneklerinin tek merkezde toplanması organizasyon etkinlikler ve dayanışma konusunda  koordineli çalışma imkanı sağlandığı gibi birlik beraberlik ve dayanışma  içinde topluma daha rahat hizmet etme işlerliği kazandırır.
Süleymanpaşa’da eski halk pazarının olduğu yerde dernek ofislerinin bir arada bulunmasının sağlanması Tekirdağ için önemli bir gelişmedir.Fakat dernek kurmak kolay olmamalıdır.Hadi kurmak kolay olsun ama dernek bünyesinde lokal açmanın yasal prosedürlerinin daha zor ve sıkı denetimli hale getirilmesi amacı dışında kullanılmasının önlenebilmesi için sıkı yaptırımlar uygulanması gerektiği düşüncesindeyim.
Her ne kadar bu benim kişisel düşüncem olsa da derneklerin yardım dayanışma eğlence amaçlı olduğu kadar iyi ve kötü günde bir arada olmak ve üyelerin yaşam ve sosyal aktivite  işlerliğini maksimuma çıkarmak açısından büyük önem taşımaktadır.Umarız dernekler bu yazdıklarımızı dikkate alır ve o doğrultuda hareket eder.
SON SÖZ;Tekirdağ’da engellilerin haklarını koruma amaçlı Türkiye sakatlar derneği Tekirdağ şubesi gerekliliklerini yerine getiriyor mu?
Engelliye “sakat” demek yasa ile kaldırıldığı halde halen bu Türkiye çapındaki derneğin adı neden “Türkiye SAKATLAR derneği”olarak anılmakta ve değiştirilmemektedir?