info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Tekirdağ’da Tarihe Saygı Yok 2

Müzeler Müdürlüğü

Tekirdağ Müzeler müdürlüğünün ne iş yaptığını bilen varsa bana söylerse memnun olurum. 

* Muratlı’da bulunan tarihi postanenin Fransızlardan kaldığını, Muratlı belediyesinin bu tarihi binanın arsasının Kızılay’a verildiğini,bunun yanlış olduğunu,Asla halka hizmet vermeyen bir Kızılay binasının sadece öğrencilere ve gurbetçilere kiraya verilen bir yer olduğunu yazmıştım.
Bu nedenle sembolik fiyata verilen bu arsanın içinde bulunan tarihi binanın Kızılay’ın elinden alınması gerektiğini yazmıştım (bu tarihi binanın satış ve kullanım hakkı konusunda tüm belgeler elimde mevcuttur) Buna rağmen,Kızılay bu binayı ne korudu ne de restorasyonuna izin verdi.Sonuçta bu tarihi bina yandı.

Bu konuda yazdığım yazıya istinaden,Müzeler müdürlüğü gerekenin yapılacağını söyledi ama bu bina 3-4 yıl geçmesine rağmen,ilgisizlikten yıkılmak üzere. Bu binayı korumakla mükellef olan Kızılay hakkında gerekli yasal işlem yangın sonrası yapılmadı. 

* Tarihi bir özelliğe sahip olan Rüstem Paşa Külliyesinin restorasyon ve müze haline getirilmesi fikrini sundum, bunda da bir gelişme olmadı. 

* RAKOCZİ MÜZESİNDE BİR ESERİN ÇALINDIĞINI YAZDIM, 3-4 YILDIR ESER HALA KAYIP. SON MACAR ETKİNLİĞİNDE VALİ MEHMET CEYLAN’A DA ÇALINAN ESERİN YERİNİ GÖSTERDİM. 
Bu konuda müzeler müdürlüğü ne gibi bir girişimde bulundu? 

* Görünen o ki, Tekirdağ belediyeleri tarihe ve müzelere karşı duyarsız. Namık Kemal evi Vatan Şairimiz Namık Kemal’in yaşadığı bir yerdir. Kapısında da müze yazıyor. O zaman neden bu bina belediye sorumluluğundan alınıp hak ettiği gibi modern yenileme yapılmıyor? 

* Atatürkçü geçinen CHP’Lİ Muratlı belediyesi, Atatürk’ün Muratlı’ya geldiği eve gerekli hassasiyet göstermemiş, bu ev yıkılmıştı. Biz basın mensupları ve duyarlı vatandaşlar bu konuyu gündeme getirdik, beton bir bina yaptılar. Burayı müze haline getirip, bir de görevli koydular. Atatürkçü belediye, birkaç yıl önce bu görevliyi aldı ve Atatürk evini Kaymakamlığa havale etti. Bu Atatürk evi her ne kadar Kültür müdürlüğünün çabasıyla ayakta dursa da, belediye buranın bakım ve güvenliği için hiçbir şey yapmadı. 

Eğer burası bir müzeyse, neden Müzeler müdürlüğü sorumluluğu almayıp bu evle ilgilenmiyor? 
Kısaca, tarihe gereken önemi vermiyoruz. 
Zaten çok az tarihi eserimiz var, onlara da sahip çıkmıyoruz. 
Ne diyeyim, Murat sen ancak yazmakla kalırsın. 
İlgilenen olmadıktan sonra ne fayda? 

MURAT BOŞVEEER, TEKİRDAĞ’I SEN Mİ KURTARACAKSIN?