info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Toplu Taşıma Şoförlerine Hapis Veya Para Cezası

Uzun süredir Tekirdağ’da devletin verdiği, Devlet hastanesinin heyetinden geçip, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Başbakanlık engelli koordinasyon başkanlığı işbirliği ile engellilere verilen engelli kartlarını yok sayan, kabul etmeyen toplu taşıma şoförleri tepki çekiyor ve ateşle oynuyor.

Bu güne kadar hep Tekirdağ’da toplu taşıma hizmeti veren firma ve kooperatiflerin başkan ve müdürleri ile konuşarak,bünyelerinde hizmet veren şoförlerin engellilere karşı yaptıklarını şifaen bildirdim. 

FAKAT SON ZAMANLARDA ŞOFÖRLERİN ENGELLİLERE KARŞI TAVIR VE SAYGI SINIRLARINI AŞAN ÜSLUPLARI,ENGELLİLERİN DE YASAL HAKLARI OLDUĞUNU,BUNUN ARTIK İLGİLİ TOPLU TAŞIMA KOOPERATİFİNE ENGELLİLER DERNEK BAŞKANLARINCA YAZILI OLARAK BİLDİRİLMESİ, AKSİ TAKDİRDE BU ŞOFÖRLERİN; 

- MEVCUT YASA İLE (BİR YILA KADAR HAPİS VEYA PARA CEZASI İLE YARGILANMASI) VE ARDINDAN (ENGELLİLERİN KİŞİSEL HAKLARINI İHLAL VE POZİTİF AYRIMCILIK NEDENİYLE İLGİLİ ŞOFÖR VE KOOPERATİFE TAZMİNAT DAVASI AÇILMASI) KONUSUNDA BİZZAT ŞAHSIM GİRİŞİMDE BULUNACAĞIM. 
Neden bu kararı almış bulunmaktayım? 

Yaklaşık 2 ay önce,Muratlı Engelliler derneği başkanı Mehmet Çiğdem,İstanbul’dan misafirlerinin geldiğini,Süleymanpaşa’ya gittiğinde,Tekirdağ TETAŞ otobüs şoförlerinden birine engelli kartını gösterdiğini,şoförün, “kameraya okutup buyrun geçin” dediğini,bir başka aynı firma otobüsüne bindiğinde şoförün, “bu bizde geçmez,kart alacaksın yoksa binemezsin” dediğini ve bir sürü yolcu içinde kendisini rencide ettiğini söyledi. 

BUNUN CEZASI, ENGELLİYE POZİTİF AYRIMCILIK,KÜÇÜK DÜŞÜRÜCÜ,AŞAĞILAYICI DAVRANIŞ NETİCESİNDE 1 YILA KADAR HAPİS VEYA PARA CEZASIDIR.ARDINDAN ENGELLİ TOPLUM İÇİNDE RENCİDE ETTİĞİ,ENGELİNİ ALENEN VURGULADIĞI İÇİN MADDİ MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR.BUNLAR KAMERA KAYITLARI İLE TESCİL EDİLEBİLİR. 

Bunun ardından bir gün ben de aynı vakaya Süleymanpaşa’da ikamet eden kamu çalışanı engelli bir vatandaşın eşi ile birlikte aynı firma otobüsüne bindiğinde şahit oldum.Şoför bu engelli şahsı eşinin yanında küçük düşürücü kelimelerde bulundu.Ben müdahale edip,o şahsın kimliği bakanlık tarafından verilip,Türkiye’nin her yerinde geçtiğini söyleyince, “sana ne sen onun avukatı mısın? “türünde bir karşılık verdi.

Bu şoförü TETAŞ firmasına şikayet ettim. Eğer o karı-koca ile savcılığa şikayet etseydik, hapis veya para cezası ile yargılanırdı. BÜYÜKŞEHİR BÜNYESİNE GEÇEN KOOPERATİFLER DE SUÇ İŞLİYOR. Başta Muratlı’da olan bazı kooperatifler de dahil olmak üzere,bazı kooperatifler şu anda illegal hizmet veriyor. 

ARAÇLARINDA (TEKİRDAĞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TOPLU TAŞIMA ARACI) YAZMASINA VE ARACIN ÜZERİNDE (ENGELLİ VE YAŞLI) İBARESİ BULUNMASINA RAĞMEN BAZI KOOPERATİF ARAÇLARI, ARAÇLARINA KART OKUMA CİHAZI TAKMADAN ÇALIŞIP UYGUNSUZ HİZMET VE DİĞER TETUS BÜNYESİNE GEÇEN KOOPERATİFLERLE HAKSIZ REKABET ETTİKLERİ GİBİ,ARAÇLARINA BİNEN ENGELLİLERİN ENGELLİ KARTINI GÖSTERMELERİNİ HİÇE SAYARAK,ONLARDAN NORMAL YOLCU ÜCRETİ ALARAK SUÇ İŞLİYORLAR. 

ENGELLİLERE SESLENİYORUM… EĞER BU ARAÇLAR SİZDEN PARA İSTERSE, KENDİLERİNDEN PARANIZA MUKABİL BİLET İSTEYİN VE EN YAKIN 155 POLİS HATTI VEYA 156 JANDARMA HATTINI ARAYARAK YASAL İŞLEM YAPTIRIN.HATTA O BİLET VE ENGELLİ KARTI FOTOKOPİSİ İLE ŞAHSİ OLARAK RENCİDE EDİLDİĞİNİZ İÇİN MADDİ MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİRSİNİZ. 

Tekirdağ’daki engelli dernekleri;ortak bir toplantı düzenleyip,birlikte bir basın toplantısı ile dilekçe hazırlayıp,Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım daire başkanlığına ve Tekirdağ Valiliğine sunun. 

SONUNA KADAR YANINIZDAYIM.