info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kum Tepelerinin Altındaki Tesis Batı yı Korkuttu

Kum tepelerinin altındaki gizli üs

Batılı istihbaratçılar İran’ın Kum kentindeki tepelerin altına gizlediği uranyum zenginleştirme tesisini ortaya çıkardı. Uzmanlar, İran'ın nükleer programını yeraltına taşımasını, Tahran rejiminin nükleer silah üretmek için en son çabası olarak görüyor.

İstihbarat kaynakları, santrifüj ve diğer üretim malzemelerinin henüz hazırlık aşamasında olduğu Fordow tesisinin, İran’ın en kutsal kenti kabul edilen Kum’un yakınlarındaki bir dağda inşa edildiğini belirtti.

Fordow’un tespit edilmesinin ardından Tahran hava harekatları ve füze saldırılarına karşı koyabilecek tesisinin varlığını kabul etti. Gizli nükleer tesis hakkındaki hazırlanan en son istihbarat raporu hakkında bilgisi olan bir diplomat, “İran Fordow’da kullanılmak üzere santrifüjler hazırlıyor” dedi.

İran nükleer programının başındaki isim Feridun Abbasi, bu ay başında, İran’ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum üretimini üç katına çıkaracağını söylemişti.

Birleşmiş Milletler (BM) müfettişleri ise İran'ın geçen yıl saflık derecesini yüzde 3.5'tan yüzde 20'ye çıkardığı uranyumdan 56.7 kg ürettiğini bildirdi. Bu miktar, nükleer silah için gereken miktarın yarısına denk geliyor.

İran’ın bu yaz Fordow’da uranyum zenginleştirme faaliyetlerine başlayacağını tahmin eden Uluslararası Atom Enerji Kurumu (UAEK), söz konusu tesise yönelik endişelerini ifade etti.

Kurumun raporuna göre, İranlı mühendisler Fordow’a toplam üç bin santrifüj yerleştirmeyi planlıyor. Bu rakam, yapılan sabotajlarla faaliyetleri durma noktasına gelen Natanz tesisindeki santrifüjlerin neredeyse üç katı.

Uzmanlar ise İran’ın tesislerini dağların altına kurduğu sığınaklara çekmesiyle nükleer silah üretme riskini ciddi ölçüde artacağını düşünüyor.

Eski bir BM müfettişi olan Olli Heinonen, “İran’ın nükleer silah sahibi bir ülke olma yolunda ilerlediğini görüyoruz” derken, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, ABD basınına yaptığı açıklamada, “İran’ın Fordow tesisinde üç ay içinde nükleer silah üretmeye yetecek zenginleştirilmiş uranyum elde edebileceği” uyarısında bulundu.