info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Aslı Erdoğan’a Sınırda Sözcükler Ödülü

Norveç’te bu yıl ilk kez verilen ’Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü’ Aslı Erdoğan’ın oldu. Erdoğan, ödülünü sokaklarda savaşan bütün kadınlara adadı.

İlki bu yıl verilen, uluslararası edebiyat ödülü 'Ord i Grenseland Prisen—Sınırda Sözcükler Ödülü' Türkiye'den bir yazara, Aslı Erdoğan'a verildi.
 
İsveçli ve Norveçli yazar, yayıncı ve akademisyenlerden oluşan, PEN Genel Sekreterinin de katıldığı jüri, Aslı Erdoğan'ı romanlarının yanı sıra, köşe yazılarındaki politik duruşu ve ahlaki adanmışlığı nedeniyle ödüle değer bulduğunu açıkladı.
 
Norveçli kadınların seçme ve seçilme hakkını elde edişinin 100. Yılı adına konan ödülün, yapıtları ve görüşleri yüzünden baskılara maruz kalan, kadın olmanın dışlanmışlığını yaşayan bir yazara ya da şaire verilmesi kararlaştırıldı.
Norveç’te toplanan jüri, Neval al Saddavi, Slavenka Drakulic ve Aslı Erdoğan'ı, "özgürlük ve eşitlik için savaşan", cezaevi, sürgün vb. deneyimleri atlatmış kendi ülkelerinin dışında daha çok tanınan üç kadın yazarı Frederikstad'a davet etti.
 
Büyük ödülü Aslı Erdoğan'a veren jüri gerekçesinde "Şiirsel olduğu kadar büyülü diliyle de, Aslı Erdoğan romanlarında, denemelerinde ve köşe yazılarında, şiddet dolu, tehditkâr bir dünyada, ezici, yok sayıcı bir sistemde kadın olma deneyimini yakalayabilmiş ve ustalıkla aktarabilmiştir. Nefret, dışlanma, sürgün gibi ödediği ağır bedellere rağmen ahlaki adanmışlığını yıllar boyu sürdürebilmiştir" denildi.
 
'SOKAKLARDA SAVAŞANA KADINLARA'
Daha önce 'Kırmızı Pelerinli Kent' ve 'Mucizevi Mandarin' ile İsveç ve Norveç'te adını duyuran Aslı Erdoğan'ın 'Taş Bina' isimli kitabı bu yıl her iki dilde yayınlandı ve büyük başarı kazandı.
 
Frederikstad Festivali'nde bir konuşma yapan Aslı Erdoğan ödülünü sokaklarda savaşan bütün kadınlara adadı.