info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dikkat Dondurucu Soğuk ve Kar Geliyor

Sırbistan ve Bosna-Hersek te eksi 31 dereceyi bulan son 120 yılın en etkili kar yağışı afet hali ilanına yol açtı. Balkanlar daki soğuk ve kar yağışı özellikle yarın ve perşembe günü Türkiye de etkili olacak. Türkiyede, Balkanlar da afet ilan ettiren kar yağışının ektisi altına giriyor.

 

Sırbistan ve Bosna-Hersek'te eksi 31 dereceyi bulan son 120 yılın en etkili kar yağışı afet hali ilanına yol açtı. Balkanlar'daki soğuk ve kar yağışı özellikle yarın ve perşembe günü Türkiye'de etkili olacak. Türkiyede, Balkanlar'da afet ilan ettiren kar yağışının ektisi altına giriyor.
 
Kar yağışı, sıcak ve güneşli bir hafta sonu geçiren İstanbul'u da etkileyecek. Son değerlendirmelere göre İstanbul'da bu akşam kar bekleniyor.
 
Aralıklarla sulu kar ve kar şeklinde olacak yağış, çarşamba ve perşembe günü etkili olacak.
 
İstanbul’da bu sabah beklenen yağmur gece yarısından sonra etkili olmaya başladı. Saat 01.00 sıralarında başlayan yağış, İstanbul'un Anadolu ve Avrupa Yakası'nda da görüldü.
 
Sabah saatlerinde ise yağmurun hızı arttı. İstanbulluların araçları ile trafiğe çıkmaları ile sabah çilesi de başlamış oldu. Yollarda küçük su birikintileri meydana gelirken, araçlar ilerlemekte zorluk çekti.
 
Meteoroloji şiddetli sağanak yağışın gün boyu etkisini sürdüreceğini yarın da havanın sekiz derece birden soğuması ile kara dönmesini bekliyor...
 
Bosna-Hersek'in en önemli meteoroloji uzmanlarından Jelyko Maystoroviç de, Bosna-Hersek ve Sırbistan'da görülen ve "afet" ilan ettiren son yılların en etkili kar yağışının önümüzdeki günlerde Türkiye'yi de etkisi altına alacağı açıkladı. Maystoroviç, Balkanlar'ı etkisi altına alan kar yağışıyla birlikte son yılların rekorunun kırıldığını belirtti.
 
EĞİTİME KAR ENGELİ
Antalya Valiliğinden yapılan açıklamada, hava muhalefeti nedeniyle Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kalan okullarda eğitime, bugün ara verildiği bildirildi.
 
Afyonkarahisar'da ise, kar yağışı nedeniyle merkez ile merkeze bağlı köy ve beldelerde bulunan tüm okullarda eğitime bir gün ara verildiği bildirildi.
 
Isparta'da da, Vali Memduh Oğuz, yaptığı açıklamada, kar kalınlığının 20 santimetreye ulaştığını, bu nedenle ilköğretim okulları ve liselerde bir günlük tatil kararı aldıklarını belirtti.
 
KAR KALINLIĞI 1 METRE
Maystoroviç, "Kar kalınlığı dün gece itibariyle Saraybosna kent merkezinde 107, Mostar'da ise 87 santimetreye ulaştı. Son 120 yılda bu kadar yağış tespit edilmemiştir. Bu yağışların etkisi önümüzdeki birkaç gün içinde bölgede azalarak Türkiye ile Yunanistan'a kayacak. Önümüzdeki günlerde Türkiye'de yoğun kar yağışı bekliyoruz" diye açıklama yaptı.
 
Kar kalınlığının yer yer 1 metreyi geçtiği Sırbistan'da ülke genelinde afet durumu ilan edildi. Bir haftadır etkili olan kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle 9 kişi hayatını kaybetti. Yoğun ve etkili kar yağışı nedeniyle sorumlu kurumların yolların temizlenmesi ve hayatın 'normal işlemesinin' sağlanması konusunda gösterdiği tüm çabaların yetersiz kalması üzerine askerler yol açma çalışmalarına yardım ediyor.
 
KUVVETLİ YAĞIŞ
Yağışların Akdeniz bölge geneli ve Güney Ege kıyıları (İzmir, Aydın ve Muğla) ile Afyonkarahisar ve Adıyaman çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
 
KUVVETLİ RÜZGAR
Rüzgarın Batı Akdeniz ve Güney Ege'de güney ve güneybatılı yünlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (50-70 km/s), Marmara'da kuzey ve kuzeydoğulu yönlerden kuvvetlice (30-50 km/s) esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
 
BUZLANMA VE DON UYARISI
İç ve doğu bölgelerde buzlanma ve don olayı beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar vb.) karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
 
ÇIĞ UYARISI
Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olması gerekiyor.
 
BAZI İLLERDE HAVA DURUMU
Bazı illerde bugün hava durumu ve sıcaklık değerleri şöyle olacak:
 
İSTANBUL: Çok bulutlu, yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Rüzgarın il genelinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetlice (30-50 km/s) esmesi bekleniyor. (8)
 
ANKARA: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinde il genelinde etkisini arttırması bekleniyor. (3)
 
İZMİR: Çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların akşam saatlerine kadar kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın; güney ve güneybatılı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. (12)
 
ADANA: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinde il genelinde kuvvetli olması bekleniyor. (15)
 
ANTALYA: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların akşam saatlerine kadar il genelinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın güney ve güneybatılı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. (14)
 
SAMSUN: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı yağmurlu (9)
 
ERZURUM: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı kar yağışlı (-12)
 
VAN: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren aralıklı kar yağışlı (0)
 
DİYARBAKIR: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve karla karışık yağmurlu (5)
 
BÖLGELERDE HAVA DURUMU
 
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son verilerine göre bölgelerde hava durumu şöyle olacak:
 
MARMARA: Çok bulutlu, bölge genelinin yağışlı geçecek. Yağışların Bilecik, Edirne ve Kırklareli çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde yağmur ve sağanak yağmur şeklinde olması bekleniyor. Rüzgar bölge genelinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetlice (30-50 km/s) olarak esecek.
 
EGE: Çok bulutlu, aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı, İç Ege'nin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinde Afyonkarahisar, akşam saatlerine kadar İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgar Güney Ege'de güney ve güneybatılı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (50-70 km/saat) şeklinde esecek. Bu sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç ve yüksek kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek.
 
AKDENİZ: Çok bulutlu, bölge genelinin kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın Batı Akdeniz'de güney ve güneybatılı (Lodos) yönlerden kuvvetli ve yer yer fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor.
 
İÇ ANADOLU: Çok bulutlu, bölge genelinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı görülecek.
 
BATI KARADENİZ: Çok bulutlu, kıyı kesimlerinin yağmur, iç kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.
 
ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı, zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren kıyı kesimlerinin yağmur, iç kesimlerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı görülecek. Bölgede eğimin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
 
DOĞU ANADOLU: Parçalı, zamanla çok bulutlu, sabah saatlerinde batısı ve Muş Bitlis, Şırnak ile zamanla bölge genelinin kar yağışlı geçecek. Kuzey kesimlerinde kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Eğiminin fazla olduğu alanlarda oluşabilecek çığ tehlikesine karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
 
GÜNEYDOĞU ANADOLU: Çok bulutlu, bölge genelinin yağmurlu, Diyarbakır çevrelerinin karla karışık yağmur ve kar yağışlı geçecek. Yağışların öğle saatlerinde Adıyaman çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde yer yer buzlanma ve don olayı görülecek.Beklenen soğuk hava ve kar yağışının bu akşam saatlerinden itibaren İstanbul'u etkisi altına alması bekleniyor.