info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünyanın Koruyucu Meleği Jüpiter

Aka Okulları Gözlemevi Sorumlusu Astrononm Erkan Arı, şu günlerde dünyaya en yakın mesafede bulunan güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter in, çekim kuvvetiyle, uzayda bulunan asteroit, gök taşları ve kuyruklu yıldızlar gibi gök cisimlerimden dünyayı koruduğunu söyledi.

Tekirdağ- Aka Okulları Gözlemevi Sorumlusu Astrononm Erkan Arı, dünya ile mesafesi göz önüne alındığında Jüpiter in son yıllarda dünyaya en yakın konumda olduğunu söyledi.

Bunun gerçek bir gök olayı olduğunu belirten Arı, Jüpiter, bu günlerde dünyaya yaklaşık olarak 600 milyon kilometre mesafede ve 2022 ye kadar da bu seviyede bir yaklaşma olmayacak. Önümüzdeki birkaç gün de bu yakınlığını koruyacak dedi.

Jüpiter in dünyaya yaklaşmasının doğada herhangi bir dengeyi bozmayacağını dile getiren Arı, Jüpiter, büyük bir gezegen ve çok büyük bir çekim kuvveti olmasına rağmen, aradaki mesafe o kadar çok ki, dünyaya ve çevresine etki edeceğini düşünmüyoruz diye konuştu.

Jüpiter in çekim kuvvetiyle, uzayda bulunan asteroit, gök taşları ve kuyruklu yıldızlar gibi gök cisimlerimden dünyayı koruduğunu belirten Arı, bu bakımdan Jüpiter i dünyanın koruyucusu olarak nitelendirdiklerini söyledi.

Özellikle Mars ile Jüpiter arasında asteroit kuşağı bulunduğunu ifade eden Arı, şöyle devam etti:

Jüpiter, bu asteroit kuşağının Güneş Sistemi içerisinde dağılmasını önlüyor. Farkına varamadığımız bir çok etkiden bizi kurtardı. Yakın tarihte de bizi kurtardı. Bu, 1994 yılında Shoemaker-Levy 9 kuyruklu yıldızı olayıdır. Bu kuyruklu yıldızın yörüngesi dünyadan geçiyordu. Shoemaker-Levy 9 kuyruklu yıldızı, Jupiter in yakınından geçtiği zaman Jüpiter in çekim kuvvetine kapıldı ve Jüpiter e çarptı. Jüpiter e çarptığında iki dünya büyüklüğünde bir leke meydana getirdi. Eğer, dünyaya çarpmış olsa hiç birimiz burada olamayacaktık. Tıpkı dinozorların başına geldiği gibi.

Astronomi eğitiminin gerekliliği henüz bilinmiyor

Aka Okulları olarak Türkiye de astronomi eğitiminin gerekliliğine önem verdiklerini ifade eden Arı, astronominin Türkiye de yeteri kadar bilinmediğini söyledi.

Arı, gözlemevini tüm halka ücretsiz olarak açtıklarını kaydederek, Türkiye de astrnomi eğitiminin yeterli olmadığını düşünürsek bu gözlemevini sadece okuldaki öğrenci ve velilerine açarsak, diğer vatandaşlara haksızlık etmiş olurduk. Bunun için ücretsiz bir şekilde, kimseden bir şey talep etmeden gözlem günleri çerçevesinde bütün halka açtık dedi.

Türkiye de astronominin bilinmemesinin, geçmişten günümüze Türkiye yi yönetenlerin bu eğitimin farkına varamamalarından kaynaklandığını belirten Arı, şunları söyledi:

Soğuk savaş döneminde Amerikalılar, Rusların gerisinde kaldığı dönemde, uzay teknolojisi ve uzay bilimlerinde Amerikalıların ilk yaptığı iş, Ortaöğretim düzeyinde astronomi eğitimi koymak oldu. Bizler ise hala bunun farkını varamamış durumdayız. Türkiye de öncelikle çocuklarımıza astronominin ve uzay teknolojisinin önemini öğretebilirsek, o zaman o çocuklarla birlikte gelişmiş ülkelerin uzay teknolojileri seviyesine ulaşabiliriz. Bunu yapamaz ve sadece üniversiteler ile özel kurumlardan bunu beklemeye çalışırsak bu çok kolay olmayacaktır.

Astronomi eğitiminde son yıllarda ciddi gelişmeler olduğunu belirten Arı, Milli Eğitim Bakanlığı seçmeli de olsa Ortaöğretim de astronomi dersini koydu. Bu yeterli olmasa da bir adımdır dedi.