info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Emre Köprülü: Trakya Çiftçisinin Zor Durumda

CHP Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü,Trakya çiftçisinin zor durumda olduğunu vurguladı.

Köprülü konuşmasında, "Ayçiçeği üretiminin en fazla yapıldığı Trakya bölgesinde; Hükumetin ayçiçeği başta olmak üzere, birçok üründe ülkemizi ithalatçı konumuna düşürmesi sebebiyle tarım ve hayvancılıkta çöküş yaşanmaktadır.
 
Ayçiçeği alanında desteklemelerin düşük olması, gümrük vergilerinde üretici lehine bir düzenleme yapılmaması, ithalatın üst düzeyde olması sebebiyle üreticimiz; son 10 yıldır emeğinin karşılığını alamamaktadır. Ziraat odaları tarafından yapılan açıklamalarda; petrolden sonra en fazla ithalat bedeli ödediğimiz ürünlerin başında ayçiçeği gelmektedir. Üreticilerimiz ayçiçeğinde ithalat endişesi yaşarken, gümrük vergilerinin artırılmaması, desteklemelerde yaşanan sıkıntılar sebebiyle üretici gelirleri azalmış ve zor duruma düşmüşlerdir.
Dünyada; mazotu ve gübreyi en yüksek fiyattan kullanan, başta Trakya çiftçilerimiz olmak üzere,  ülke genelinde ithalat nedeni ile sıkıntı yaşayan tüm çiftçilerimizin hükumetten beklentisi;  gümrük vergisi tarifelerinde ithal ürünün cazibesini azaltacak bir düzenlemenin yapılmasıdır. Bunun yanında üreticinin gelir seviyesini yükseltmek, üretimi teşvik edecek önlemler almak, prim desteğinin arttırılarak devam ettirilmesi de Bakanlığın öncelikli görevi olmalıdır." dedi.
       
                                                                               Murat ÜRTEKİN