info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fransa, Nakliyeciyi İstifa Ettirdi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) yöneticileri, "Fransa da yaşanan sorunlar ve haksız rekabet sonucu UND Deniz faaliyetleri durduruldu." diyerek istifa etti.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Tamer Dinçşahin, "Fransa'da yaşanan sorunlar ve haksız rekabet sonucu UND Deniz faaliyetleri durduruldu." diyerek 5 yönetim kurulu üyesi ile birlikte istifa etti. Zaman'dan Arif Bayraktar'ın haberine göre, başarısızlığı kabul eden başkan, şirketinin piyasalara 5 milyon Euro civarında borcu olduğunu açıkladı. Dernek, gelecek ay olağanüstü genel kurula gidecek.

UND Başkanı Tamer Dinçşahin, iki hafta önce icralık olan ve faaliyetleri durdurulan UND Deniz AŞ ile ilgili tüm başarısızlıkları üstlenerek dernek başkanlığından istifa etti. Dün, UND'nin merkez binasında düzenlenen toplantıda kararı açıklayan Dinçşahin, kendisi ile birlikte yönetimde olan 5 kişinin daha istifa ettiğini belirtti.

Bu gelişmeler üzerine dernek, Ocak 2011'de olağanüstü genel kurula gidecek. UND Deniz Taşımacılığı AŞ, Türk deniz nakliyecisinin Avrupa ülkelerinde karşı karşıya kaldığı geçiş belgesi kotası engelini aşabilmek, alternatif taşıma imkânları oluşturabilmek ve rekabetçi fiyat politikalarının oluşmasını sağlayabilmek için Fransa Ro-Ro hattını hayata geçirdi.

Tekirdağ ile Fransa'nın Toulon kenti arasındaki hat 3 Nisan 2010'dan beri çalışıyor. Ancak şirketin hem Türkiye'de hem de Fransa'da maruz kalınan haksızlıklar sebebiyle faaliyetlerine devam edemeyeceğini kaydeden Başkan Dinçşahin, "Ama bu bir savunma olamaz. Nasıl ki başarılarımızın ardından çıkıp 'bu işi biz yaptık' diyorsak aynı şekilde ortada bir başarısızlık varsa bunu da üstlenmek lazım." diye konuştu.

HAKSIZLIK VARKEN İŞBİRLİĞİ YAPMAYIZ


Dernek şirketinin faaliyetlerine devam edememesinde Fransa'nın korumacılık kuralları etkili oldu. Şirketin Tekirdağ üzerinden Toulon'a gerçekleştirdiği seferlerde ülke içinde en fazla üç noktaya kadar taşımacılık yapma sınırı getiriliyordu.

20 bin araçlık pazarda bin araçla kotalanan Türk nakliyecilerin birtakım ücret ödemeleri ile de karşı karşıya kaldığını anlatan Dinçşahin, tüm bunlara Fransız hükümetinin sessiz kalması sebebiyle iş yapamayacak hale geldiklerini aktardı.

Sektörden kendilerine getirilen 'Pay verme konusunda Fransa ile anlaşsalardı böyle olmazdı' yorumlarının hatırlatılması üzerine "Ortada bir haksızlık varken işbirliğine gitme kararına ben katılmıyorum." diye cevap verdi.

Dinçşahin ile beraber istifa eden isimler şöyle: Başkan yardımcıları Halit Özyurt, Bahattin Karakuş, Hakan Keleş, Sayman Ali Çiçekli ve Genel Sekreter Hakan Yılmaz. Böylece UND'nin 22 olan yönetim kurulu 16'ya düşmüş oldu.

İflas ile Türkiye'de Ro-Ro taşımacılığında rekabetin ortadan kalktığını, bu durumun fiyatların yükselmesi sebebi ile taşımacılık sektörüne 19 milyon Euro'ya mal olduğunu anlatan Dinçşahin, bu durumun nakliyecileri olumsuz etkileyeceğini söyledi. "Bu sebeple birileri rekabeti tekrar geri getirmeli. Açıkçası biz bu konuda biraz yorulduk." diyen Dinçşahin, 8 aylık sürede sektöre fiyat avantajı sayesinde 30 milyon lira kazandırdıklarını savundu.

Kara nakliyecilerinin sattıkları UN Ro-Ro'ya rakip olarak kurduğu UND Deniz, ilk yılını doldurmadan borçlarını ödeyemediği için geçen hafta icralık olmuştu. Ro-Ro, 2007'de Amerikalı yatırım fonu Kohlberg Kravis Roberts'a (KKR) satılmıştı. Ocakta kurulan şirket henüz ilk yılını doldurmadan mali krize girerek icralık oldu. Tamer Dinçşahin, konuyla ilgili "Bu eylem mahkeme kararı ile iptal edildi. Çünkü ortada haksızlık vardı. Vadesi gelmemiş alacakları önceden istemeye gelmişlerdi." açıklamasını yaptı.