info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan Uyuşturucu Darbesi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’ne bağlı ekiplerin yaptığı operasyonlarda toplam 5 kilo 643 gram kamuoyunda Bonzai olarak bilinen Kannabinoid maddesinin ele geçirildiğini belirterek, bu miktar ile yüzlerce kilogram sentetik Bonzai elde edilebileceğini bildirdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yaptığı açıklamada, yurtdışından posta ve kargo yoluyla gelen uyuşturucuya yönelik yapılan operasyonlara ilişkin bilgi verdi.
 
Bakan Yazıcı açıklamasında şunları kaydetti:
 
“Bakanlık olarak narkotik madde kaçakçılığıyla mücadelemizi son zamanlarda kullanımı artan sentetik uyuşturucular konusuna yoğunlaştırdık. Bu kapsamda, özellikle geleceğimiz olarak gördüğümüz gençlerimizi tehdit eden bonzai adlı uyuşturucu madde ile mücadele etmek üzere, Bakanlığımız Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü analiz ve operasyon ekiplerinin koordinasyonunda İstanbul’da kargo ile gönderilen uyuşturucular konusunda geçtiğimiz günlerde koordineli bir çalışma başlattık. Bu kapsamda Bakanlığımız merkez operasyon birimi; İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüz personeli, İstanbul Uluslararası Posta İşletme Merkezi görevlileri ve bu merkezde görevli Gümrük Muayene Memurunun katılımı ile bir ekip oluşturduk.
 
Posta işleme ve hızlı kargo merkezlerinde işlem gören paketler Bakanlığımız veri analizi personeli tarafından incelenmiş olup, oluşturulan profiller neticesinde şüpheli görünen paketlere ilişkin bilgiler operasyon ekiplerimize yönlendirilmiş ve ekiplerimiz tarafından Narkotik Dedektör Köpekler vasıtasıyla kontrol edilmiştir. Yapılan kontroller esnasında Dedektör Köpeklerin tepki verdiği paketlerde gerçekleştirilen incelemelerde;
 
Farklı paketler içerisinde farklı miktarlarda toplam 5 kilo 643 gramı sentetik uyuşturucu ve 844 gramı esrar olmak üzere toplamda 6 kilo 487 gram narkotik madde tespit edilmiştir.
 
Bu maddelerden 5643 gramı kamuoyunda Bonzai olarak bilinen ve bir tür sentetik uyuşturucu olan Kannabinoid maddesidir.
 
Yapılan tespitler sonunda paketlere el konulmayıp nihai alıcıları tespit etmek üzere İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüzce alınan Savcılık talimatı çerçevesinde koordineli olarak operasyon başlatmıştır. Paketler alıcılara teslim edilmek üzere posta memurlarına verilmiş, alıcılar paketi teslim aldıklarında İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüz personeli tarafından gözaltına alınmıştır.
 
Yapılan operasyon neticesinde gözaltına alınan şüpheli şahsın İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğümüz personeli tarafından yapılan sorgusunda; eşyayı para karşılığı başka bir şahsa teslim etmek üzere aldığını söylemesi üzerine, para karşılığı malı taşıma işini üstlenen 2. 3. ve 4. kişiler suçüstü yapılarak yakalanmış, bu kişiler arasında bağlantıyı sağlayan 5. Kişi de çalıştığı işyerinde yakalanarak gözaltına alınmıştır. Ayrıca yapılan operasyon kapsamında uyuşturucu madde alışverişinde kullanılmak üzere bulundurulan toplam 25 bin 650 TL’ye el konulmuştur.
 
Kaçakçılık olayına karışan 5 kişi sevk edildikleri Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından mahkemeye sevk edilmiş, mahkemece tutuklanan şahıslar Gümrük Muhafaza ekiplerimiz tarafından Metris Cezaevine teslim edilmiştir.
 
Gönderinin muhteviyatı ile ilgili olarak;
 
Ekiplerimizce ele geçirilen sentetik kannabinoid maddesinin incelenmesi sonucu, bu miktar ile yüzlerce kilogram Sentetik Bonzai elde edilebileceği ve piyasaya sürülecek ürünün tahmini değerinin 1.000.000 TL olduğu anlaşılmıştır.
 
Üretilebilecek bonzainin miktarı düşünüldüğünde gerçekleştirilen yakalamanın toplumumuz açısından ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır. Bonzainin neden olduğu ölümler dikkate alındığında bu vesileyle onlarca gencimizin hayatını kaybetmesi engellenmiştir.
 
Yurtdışından posta ve kargo yoluyla gelen uyuşturucu maddelerin ticaretinin önlemesi ve bu yola tenezzül eden kişilerin yakalanması için çalışmalarımız artarak devam edecektir. Bakanlık olarak; uyuşturucu kaçakçılığını bir insanlık suçu saymakta ve uyuşturucu kaçakçılığının her türü ile ilgili mücadelenin ulusal ve uluslararası düzeyde etkin bir şekilde sürdürmekteyiz. Vatandaşlarımızın da rastladıkları her türlü kaçakçılık olayını ücretsiz olan Alo 136 Gümrük Muhafaza İhbar Hattına bildirimde bulunarak katkıda bulunabilirler.”