info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Halkı Yanıltıcı Reklam Yapan Medyaya da Ceza

Maketten satış yapan inşaat şirketlerinin yanıltıcı reklâmlarını yapan medyaya da büyük cezalar geldi.

Türkiye Büyük Meclisi’nde oylanarak geçen yeni Tüketici Yasasına göre yanıltıcı reklâm yayınlayan gazete, radyo, televizyon ve reklâm kuruluşlarına da büyük cezalar geldi.
Cezalar şöyle:
 
YANILTICI REKLAMA CEZA YAĞACAK
 
“Kanundaki hükümlere aykırı davrananlara 200 bin liraya kadar ceza uygulanacak. Reklâm ihlali, yerel düzeyde yayın televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse ise 10 bin lira, ülke genelinde yayın yapan televizyon kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 200 bin lira, yerel radyo kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 5 bin lira, ülke genelinde yayın yapan radyo kanalı aracılığı ile gerçekleşmişse 50 bin lira, internet aracılığı ile gerçekleşmişse 50 bin lira, kısa mesaj aracılığı ile gerçekleşmişse 25 bin lira idari para cezası verilecek.
 
Reklam Kurulu, ihlalin bir yıl içinde tekrar edilmesi halinde bu cezaları on katına kadar uygulayabilecek. Denetim ve gözetim görevlerinin yerine getirilmesini engelleyen kişi, bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklâm yapılması yasaklanıyor.
 
DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜK ESAS ALINACAK
 
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen kanuna göre, ticari reklâmların Reklâm Kurulu’nca belirlenen ilkelere, genel ahlaka, kamu düzenine, kişilik haklarına uygun, doğru ve dürüst olmaları esas alınacak.
 
Tüketiciyi aldatıcı veya onun tecrübe ve bilgi noksanlıklarını istismar edici, can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürücü, şiddet hareketlerini ve suç işlemeyi özendirici, kamu sağlığını bozucu, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici ticari reklâm yapılamayacak.
Reklâm olduğu açıkça belirtilmeden yayınlarda, mal ya da hizmetlere ilişkin isim, marka, logolarla işletme adlarının reklâm amacıyla yer alması ve tanıtıcı mahiyette sunulması, örtülü reklâm olarak kabul edilecek. Her türlü iletişim aracında sesli, yazılı ve görsel olarak örtülü reklâm yapılması yasak olacak.
 
İDDİALARIN DOĞRULUĞUNA İSPAT ZORUNLULUĞU
 
Aynı ihtiyaçları karşılayan rakip mal ya da hizmetlerin karşılaştırmalı reklâmı yapılabilecek. Reklâm verenler ticari reklâmlarında yer alan iddiaların doğruluğunu ispatla yükümlü olacak. Reklâm ajansları ve mecra kuruluşları da bu hükümlere uymakla yükümlü olacak.
Bir ticari uygulamanın, ulaştığı ortalama tüketicinin mal ya da hizmete ilişkin ekonomik davranış biçimini önemli ölçüde bozması, haksız kabul edilme nedeni olacak.”