info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Orkide, 50 Milyon Dolarlık Yatırımla Tekirdağ da Ham Yağ Üretimine Başlayacak

Sıvı yağ pazarının yüzde 20 sini elinde bulunduran Orkide Yağları, Tekirdağ Muratlı Sanayi Bölgesi nde 50 milyon dolarlık yatırımla ham yağ üretimine başlayacak.

Sıvı yağ pazarının yüzde 20'sini elinde bulunduran Orkide Yağları, Tekirdağ Muratlı Sanayi Bölgesi'nde 50 milyon dolarlık yatırımla ham yağ üretimine başlayacak. Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Küçükbay, Orkide'nin grup şirketlerinden Reka A.Ş.'nin Muratlı'da 150 dönüm alana kuracağı fabrikanın, 2012 yılında hizmete gireceğini açıkladı. Bunun yanısıra Lüleburgaz'da 40 dönüme toplama ve depolama tesisi de kurmaya hazırlanan şirket, bölgedeki müstahsillerin ürünlerini işleyerek ham yağ üretecek ve Trakya bölgesinde altyapı yatırımlarına devam edecek.

Üreticiden sadece ayçiçeği değil, buğday, kanola ve çeltik alımı da yapacaklarını belirten Yönetim Kurulu Başkanı Küçükbay, yöredeki çiftçiler için önemli bir seçenek olacaklarına dikkat çekti. Türkiye'de malı üreticiden alıp işleyerek rafine eden ilk entegre tesisi kuracaklarını vurgulayan Küçükbay, "Müstahsilden alınan ürünü, modern bir sistemle kırıp yağ elde edeceğiz. Ayçiçeğinden yüzde 40-45 oranında yağ çıkıyor, geri kalanı küspe oluyor. Küspenin depolanması zordur, çünkü toz halinde çabuk bozulur. Uzun süre dayanması için tanelenmesini sağlayacak bir sistem kuracağız." dedi. Fabrikanın ihtiyaç duyduğu enerjinin de tohumun kabuğundan elde edileceğini anlatan Ahmet Küçükbay, kanola ve ayçiçek yağı üretimi konusunda büyük ve güçlü bir altyapı oluşturacaklarını dile getirdi. Türkiye'nin ham yağda yeterli üretim yapamadığını kaydeden Küçükbay, önümüzdeki birkaç yıl içinde yerli tohum üretiminin artmasını beklediklerini, böylece dış pazara bağımlılığın azalacağını söyledi.

Ülke ekonomilerinin gelişmesinin, kişi başına düşen gelir seviyesini arttırdığını ve nüfus artışıyla beraber gıda ihtiyacının da yükseldiğini ifade eden Ahmet Küçükbay, "Gelir seviyesi artan bir insan, öncelikle gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Buna paralel olarak yağ talebi de artıyor. Bu rakamlar da bizi daha çok üretim yapmaya ve yeni pazarlara satış yapmaya itiyor." şeklinde konuştu.

Orkide Yağları'nın, 2009 yılına göre yüzde 30 ciro artışı yakaladığına dikkat çeken Ahmet Küçükbay, sıvı yağ ve endüstriye yönelik pazarda üretim tonajlarının arttığını, ihracatın da bunlara paralel olarak iyi bir seyir izlediğini söyledi. "Endüstriyel yağ pazarında taşlar yerine oturdu." diyen Küçükbay, sözlerini şöyle sürdürdü: "Endüstriyel ürün grubunda, İdeal Orkide markalı zengin ürün yelpazemizle pazarın tüm beklentilerini karşılıyoruz. İç pazarda bayilik ve distribütörlük ağımızı oluşturduk. 2011 yılında endüstriyel ürün grubunu ihracat anlamında daha aktif hale getireceğiz. Eve yönelik ve ev dışı (pastacılık, fast food, bisküvi, çikolata, cips) sektörlerinde büyümeyi sürdürüyoruz. İdeal Orkide kısa sürede benimsendi, çünkü çok ciddi bir teknoloji ve kaliteyle üretim yapıyoruz. Pazardaki gelişime göre pazar payımızı da arttıracağız."

Türkiye'nin ekonomik krizden sıyrıldığını ve toparlanma sürecine girdiğini ifade eden Küçükbay A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı, "Komşularına göre iyi durumda. Kredi notu, yatırım yapılabilir seviyesinde. 2011, herkes için iyi bir yıl olacak. Yabancı yatırımların yurt çapına yayılacağını düşünüyorum. 1978'de ticaretten sanayiye geçtik, 30 yıldır sürekli yatırım yapıyoruz. Bunun her zaman faydasını gördük. Teknolojiyi takip ederek, üretim kalitemizi hep en üst seviyede tuttuk. Bunun sonucu olarak da ürünlerimiz hep rağbet gördü." ifadesini kullandı.