info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Oruç Tutanlara 7 Altın Öneri

Oruç tutanlar Ramazan ayında öncelikle sağlıklarının buna elverişli olup olmadığına karar vermeli.

Ağır kalp ve böbrek hastalığı olanlar, hipoglisemi atakları geçirenler, şeker hastaları ve ilaç alması gerekenler oruç tutmaya karar vermeden önce bir uzmana görünmeli. 
 
1. Bu yıl ramazanın yaz aylarına gelmesi sebebiyle özellikle su içmeye daha fazla önem vermelisiniz. Gerek sıcak havalarda su kaybının fazla olması, gerek oruç dolayısıyla su tüketiminin azalması nedeniyle sahur ve iftarlarda bolca su tüketmeye özen gösterilmeli. Toplam olarak günde en az 8-10 su bardağı su tüketmelisiniz. 
 
2. İçecek olarak çay, kahve, gazlı içeceklerin yerine su, süt, ayran tüketmek hem sıvı ihtiyacını, hem mineral ihtiyacını karşılar.Aksi takdirde başta böbrekler ve diğer iç organlar susuz kalacağı gibi, posa alımının da azalmasına bağlı kabızlık gibi problemler yaşanabilir. 
 
3. Normalde kabızlık problemi olan bireyler bu dönemde daha fazla sıkıntı çekebilir. Buna bir çözüm olarak bol sıvı tüketiminin yanında beslenmeyle yeterli posa alımı şart. 
 
4. Özellikle sadece ete dayalı beslenme modeli kabızlık sorununu ciddi boyutlara taşıyabilir. Bu noktada meyve sebze, salata türü besinlerin tüketimini arttırmak, beyaz undan yapılan yiyecekler yerine tam buğday ürünlerini tercih etmek güzel bir çözüm olabilir. 
 
5. Kabızlık için bir başka çözüm de aşırı hareketsiz yaşam tarzından kaçınmaktır. Çünkü eğer açlık dolayısıyla günlük hareketlerinizi minimize etmişseniz ve yemekten sonrada hareket edecek haliniz olmadığını düşünüyorsanız, maalesef kabızlığa ve kilolara davetiye çıkarıyorsunuz demektir. 
 
6. Genel geçer sağlıklı beslenme kuralları ramazanda da geçerli olacaktır. Bu dönemde çok yağlı, çok tuzlu, çok şekerli yiyeceklerin tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle sahurda bu tür yiyeceklerin çok tüketimi gün içersinde sizi susatabilir, çabuk acıkmanıza neden olabilir. 
 
7. Özellikle sahurda yağlı, tuzlu, şekerli yiyeceklerin çok tüketimi gün içersinde susatabilir ve çabuk acıkılmasına neden olabilir. Tatlı, börek, kek gibi nişastalı, yağlı yiyecekler yerine yumurta, peynir gibi proteinden zengin besinler hem daha uzun süre tok tutacak hem de sağlığınız açısından daha yararlı olacaktır.