info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Şarköy Rüzgâr Santrali elektrik üretmeye başladı

Şarköy de Demirer Holding tarafından Aralık 2008 tarihinde montaj çalışmaları başlayan "Sarıkaya Rüzgâr Enerji Santrali" 20 Ekim Salı günü devreye girerek elektrik üretmeye başladı.

Demirer Holding Projeler Koordinatörü Ahmet Araçman, 19 Ekim Pazartesi günü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan gelen bir heyetin, gerekli kontrolleri yaptıktan sonra, çalışma izni verdiğini belirterek "20 Ekim 2009 tarihinde, çalışma izni alındıktan sonra elektrik üretmeye başladık. Santralimiz toplam 28,8 MW gücünde, 15 rüzgâr türbininden oluşmaktadır. Yılda, 97 milyon kWh lık elektrik üretilecek, bu da 160 bin kişilik bir tüketime tekâmül etmektedir" dedi.

Sarıkaya Rüzgâr Elektrik Santrali nin 14 türbini 2000 kWh gücünde bir adeti de 800 kWh gücünde bulunuyor. Her rüzgâr türbinin yanında bir adet trafo bulunmakta. Rüzgârdan elde edilen enerji, bu trafoda doğru akımdan, alternatif akıma çevrilerek, yer altındaki kablolar vasıtasıyla, santralin kumanda merkezindeki ana trafolara aktarılıyor. Ana merkez trafolarda enerji 22 kilovattan, 154 kilovata çevrilerek, 32 kilometre uzaklıktaki, Malkara da bulunan merkez trafolara havai hattan aktarılarak, ulusal elektrik sistemine ulaştırılıyor.

Şarköy Sarıkaya Rüzgâr Enerji Santrali nde kumanda merkezinde, her bir rüzgâr türbinin ne kadar elektrik ürettiği an ve an görülebilmekte. Kumanda merkezinde bir elektrik mühendisi, teknisyenler, ofis boy görevlileri yer alıyor. Santralin bakım ve onarım ihtiyaçları ile güvenliği 24 saat kontrol altında tutuluyor.

Demirer Holding Projeler Koordinatörü Ahmet Araçman, Şarköy Sarıkaya Rüzgâr Santrali nden elde edilecek elektirikle, Şarköy dâhil, tüm Tekirdağ merkezdeki vatandaşların elektrik tüketiminin karşılanacağını ifade etti. Rüzgâr santralinden elde edilen elektrik, üreten, ileten ve dağıtan kanalıyla evlere ulaşacak. Edinilen bilgiye göre, üretilen elektriğin, Şarköy deki elektrik fiyatlarında her hangi bir fiyat düşmesinin neden olmayacağı kaydedildi.