info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye de 10 Milyon Kişi Rakı İçiyor

Geçtiğimiz günlerde 2.1 milyar dolara dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi Diaego’ya satılan Mey İçki, büyük bir başarıya imza attı.

2003 sonunda 292 milyon dolara özelleştirilen Tekel'in alkollü içki bölümünü satın alan Mey İçki, 2007'de 900 milyon dolara Amerikalı yatırım fonu TPG (Texas Pacific Group) ve Actera'ya satılmıştı. Mey İçki 8 sene içinde müşterilerin beklentilerini ve trendleri anlayabilecek bir sistem kurmayı başardı. Sonuçta, piyasa değerini tam 7 katına çıkardı.
 
9-10 Mart'ta İstanbul'da düzenlenen 14'üncü Araştırma Zirvesi'nde konuşan, Mey İçki Pazarlama Direktörü Çiçekten Becel'in verdiği bilgiye göre, Mey İçki, "değişimi doğru okumak, tüketim halindeki tüketiciyle buluşmak ve yeni ürünler sunabilmek için sürekli araştırma yapıyor. Kuruluş, 2008'den bugüne kadar, araştırma çalışmalarına tam 7.6 mlyon lira değerinde yatırım yapmış. Mey İçki'nin verilerine bakılacak olursa, ülkemizde yaklaşık 10 milyon rakı tüketicisi mevcut. 2010'da alkollü içkilere uygulanan vergilerdeki artışa bağlı olarak satış hacmi yüzde 1 oranında azalmış.  Öte yandan, tüketici sayısında yüzde 6'lık bir artış gerçekleşmiş.

Mey İçki'nin yaptırdığı araştırmalarda, tüketiciler rakıyı "Geleneklerimizin bir parçası" olduğu için içtiklerini dile getiriyorlar. Ayrıca, "rakının kendilerini ve tarzlarını en iyi ifade eden içki" olduğunu düşünüyorlar ve "arkadaşlarıyla paylaşmaktan keyif aldıklarını" söylüyorlar. En ilginç olan noktaysa, milli içki rakıyı "trend içki" olarak tanımlayanların sayısının artıyor olması.

Aslan sütü 500 yaşında
Ocak ayında yayınlanan "Rakı Ansiklopedisine göre, rakının geçmişi 1510 yılına dayanıyor. Tanzimat zamanındaki liberalleşme ile birlikte 1880'de özel sektör girişimcileri Rüsum-ı Sitte idaresi denetiminde markalı ürünler çıkarıyorlar. Abdülhamit'in başmabeyincisi ve Maliye Nazırı Sarıcazade Ragıp Paşa'nın üstüne kayıtlı ilk Rakı -Umurca Rakısı– Fabrikası Tekirdağ'da  kuruluyor. 1910'da, sini sofrasından,  masalı Meyhane düzenine geçiliyor.  1926'da kurulan Tekel,  1944'e kadar özel sektörle birlikte üretim yapıyor. 1944-2004 yılları arasında üretim haklarını tümüyle  kendisi sahipleniyor. Bu yıllarda mevcut olan 180 farklı rakı çeşiti yok oluyor, Tekel sadece 3 markaya yatırım yapıyor.

Mey İçki, bu 500 yıllık mirası sahiplenerek, "rakı kültürünün üzerindeki tozu silmek için" tüketici araştırmaları yaptırıyor. "Akşamcılarla" samimi bir ilişki kurabilmenin,  onların yaşamlarının bir parçası olmanın yollarını arıyor. Tüketicinin ürüne  sevgisi arttıkça, şirketin geliri, markaların değeri artıyor. Kuruluş, araştırma yatırımlarının ödülünü büyüyerek alıyor.