info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye nin Dörtbir Yanında Mısır a Eylemi

Türkiye nin dört bir yanında Cuma namazından çıkanlar Mısır halkına destek gösterileri yaptı, Mübarek i istifaya çağırdı, ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.

Mısır'da devam eden halk ayaklanmasına Türkiye'nin birçok ilinde destek verildi. İstanbul, Diyarbakır, Adana, Mersin, Bursa gibi illerde cuma namazından sonra Mübarek aleyhine gösteriler düzenlendi.

TEKİRDAĞ

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Tekirdağ Şubesi üyeleri Tuğlalı Park'ta Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. Protestocular, Mübarek'i istifaya çağırdı.

30 kişilik bir grup Cuma Namazı çıkışında Tuğlalı Park'a gelerek basın açıklamasında bulundu. İHH Tekirdağ Şube Başkanı Hasan Duyar, "Anadolu Gençlik Derneği, İHH ve Tekirdağ Sivil Toplum Kuruluşları Platformu olarak Mısır halkının onurlu mücadelesinde sonuna kadar yanındayız." dedi. Hüsnü Mübarek yönetiminin halka zulüm olduğu ve halk direnişinin galip geleceği belirtilen basın açıklamasında, "Hak ararken başkalarının haklarına tecavüz edilmemelidir. Yağmaya izin verilmemelidir. Bir yanlışı düzeltirken başka bir yanlışa sebep olunmamalıdır." denildi.

Grup basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.

DİYARBAKIR

Mısır’da günlerdir devam eden sokak eylemlerinde şiddetle karşı karşıya kalan halk için Diyarbakırlılar dua etti. Diyarbakır’ın tarihi Ulu Camii’nde kılınan Cuma namazından sonra Tunus, Mısır ve Filistin’de şehit olanlar için gıyabi cenaze namazı kılındı, müminler için dua edildi. Onlarca STK ise caminin önünde Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’i protesto ederek, halka destek verdi.

Diyarbakır Ulu Camii imamlarından Sait Yaz, Cuma hutbesinde duanın önemine değinerek, yeryüzündeki Müslümanlar için dua edilmesini istedi. İslam aleminin Kur’an’dan uzaklaştığı için bugün yaşanan duruma düştüğünü anlatan Yaz, Mısır ve Tunus’daki olayların Müslümanların yeniden uyanışının bir başlangıcı olduğunu söyledi. Hutbeden sonra cami avlusunda buluşan binlerce mümin, Mısır’daki son olaylarda yaşamını yitirenler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Namazdan sonra Diyanet-Sen Diyarbakır Başkanı Ömer Evsen tarafından dua edildi, avludakiler hep bir ağızdan ‘amin’ dedi. Avludaki dua ve namazdan sonra Gazi Caddesi'ne gelen vatandaşlar Diyarbakır’daki 41 STK temsilcisiyle birlikte Mısır’ı protesto etti. STK’lar adına ortak açıklamayı okuyan AYDER Başkanı Fenzende Lale, Tunus’ta yakılan devrim ateşinin dalga dalga bütün Ortadoğu’yu sarmaya başladığını söyledi. Bu uyanışın diktatörleri tehdit ettiğini anlatan Lale, “Halkını sömürüp onları fakirleştirerek zenginleşen, toplumun kanını emerek semiren firavunlara karşı Ortadoğu halkları bugün yeryüzünün en onurlu mücadelesini vermektedir.” dedi.

BURSA

Bursa Gönüllü Kuruluşlar Platformu cuma namazı çıkışında, Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti. Mübarek aleyhine sloganların yükseldiği eyleme çocuk ve kadınlar da destek verdi.

Cuma Namazı sonrası Orhangazi Parkı'nda toplanan kalabalık, Mübarek aleyhine slogan attı. Kadınlar ve çocukların da bulunduğu grup adına açıklama yapan İHH Bursa Şube Başkanı Hüseyin Kaptan, Mısır ve Tunus'taki halk direnişine destek verdiklerini söyledi. Kaptan, "Mübarek yönetimi ne yaparsa yapsın, Mısır halkı mücadelesinde mutlaka galip gelecektir. Hiçbir zulüm ilelebet devam etmeyecektir. 30 yıldan beri devam eden Hüsnü Mübarek zulmünden artık kurtulma gereğini anlayan Mısırlı kardeşlerimiz bu mücadeleyi sürdürmelidir. Mübarek, halkın hak ve özgürlük mücadelesine daha fazla direnme. Mısır'ı Mısır halkına rağmen yönetemeyeceksin" diye konuştu.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eyleme Cuma namazından çıkan vatandaşlar da destek verdi. Açıklamanın ardından grup sessizce dağıldı.

ADANA

Mazlumder Adana Temsilciliği üyeleri cuma namazı sonrası Mısır halkına destek vererek Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i protesto etti.

Kemeraltı Cami önünde cuma namazı sonrası buluşan Mazlumder Adana Temsilciliği üyeleri, Mübarek aleyhine sloganlar attı. Mazlumder Adana Temsilcisi Ali Aygün, Tunus, Mısır ve diğer devletlerdeki ayaklanmaların, halkına, inancına ve değerlerine yabancılaşan ve bunlara savaş açan tüm liderlere ibret olması gerektiğini söyledi.
Aygün, ''Halka rağmen, halkı baskı ve zulümle yönetemeyeceklerini anlamalıdır. Batılı ülkelerin desteklediği, yolsuzluğa batmış bir elit sınıfı oluşturan, mal ve servet biriktirmekten başka bir amaca sahip olmayan, devleti ve halkını kendi malı gibi gören, 30 yıldır iktidara yapışan açgözlü yöneticiler, halkın kendi iktidarını kurmasına engel olmaktadır.'' dedi.

Halklarını baskı ve zulümle yöneten diktatörlere karşı, Tunus, Mısır, Cezayir, Yemen, Ürdün, Sudan ve diğer devletlerde, adalet, eşitlik, özgürlük ve hak arayışlarının başladığını ve buna destek verdiklerini kaydeden Aygün, “Mübarek, ülkesinde adaletsizlikler, zulüm, işkenceler ve İsrail'in bombaları altında inleyen Filistinlilere karşı kapattığı kapıların hesabını veremeyecektir. 'Mübarek, halkın hak ve özgürlük mücadelesine daha fazla direnmemeli. Artık koltuğu bırakıp iktidarı halka devretmenin zamanı geldi.” diye konuştu. Konuşmaların ardından yapılan dua sonrası kalabalık dağıldı.

MALATYA

Malatya’da Cuma namazı sonrası, sivil toplum örgütleri tarafından Mısırlı göstericilere destek eylemi düzenlendi.Kent meydanındaki Yeni Cami önünde gerçekleştirilen Mısırlı göstericilere destek mitinginde, Hüsnü Mübarek rejiminin artık sona erdirilmesi çağrısında bulunuldu. Mısır bayrakları ve pankartların açıldığı gösteriye çok sayıda sivil toplum örgütü destek verdi. Mitingde bir basın açıklaması okuyan Yazarlar Birliği Üyesi Malatya Temsilcisi Adil Akkoyunlu, “Yüzyılın başında yapay sınırların gerisinde diktatörlere teslim edilen halk, önce Tunus’ta şimdi de Mısır’da zulmün kıskaçlarını kırarak bütün dünyaya halkın ortak iradesini haykırmaktadır. Mısır, bir daha asla diktatörlüğe teslim olmamalıdır. Bizler, diktatörlüğün bütün çağrılarını reddeden Mısır halkının yanında olduğumuzu ilan ediyoruz. Batı’nın ikiyüzlülüğü durumun buraya gelmesine neden olmuştur. Yıllardır halkın iradesini değil, diktatörleri besleyen Batı şimdi de yeni arayış peşindedir. Bölge halkı yeni oyuna gelmemek için çok dikkatli olmalıdır.”

HATAY

İskenderun Filistin Gönüllüleri Platformu üyeleri şehir merkezinde pankartlı eylem yaparak Hüsnü Mübarek’i protesto etti.

Şehit Pamir caddesindeki Boyacılar parkında ellerinde Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in fotoğrafları ile protesto eden Filistin Gönüllüleri Platformu üyeleri, Mısır halkının yanında olduklarını söylediler.

İskenderun Filistin Gönüllüleri Platformu adına açıklama yapan İskenderun İHH Başkanı Zekeriya Kanat, “İslam dünyasında önce Tunus ile başlayan, ardından Mısır ile gelişen ve toplu halk ayaklanmasına dönüşen özgürlük hareketleri halkını baskı ve zulüm altında yöneten diktatörlere karşı hızla yayılmaktadır. Bugün Mısır’daki kardeşlerimizin diktatör Mübarek’e karşı hak ve özgürlük mücadelelerine destek vermek için buradayız.” dedi.

Konuşmalar esnasında İskenderun Filistin Gönüllüleri platformu üyeleri İsrail ve Amerika'yı protesto etti.

Boyacılar parkındaki pankartlı eyleme İskenderun İHH, Anadolu Gençilk Derneği, Mar-Der, İskenderun Ortodoks Kilisesi Vakfı, Süryani Cemaati, Bektaşi Veli Vakfı, Saadet partisi, Eğitim Bir-Sen, Körfez Derneği, Alperen Ocakları, Sağlık-Sen, Toç Bir-Sen olmak üzere sivil toplum kuruluş temsilcileri de destek verdi.

Kaynak : Dünya Bülteni