info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiye nin En Büyük Yağ Fabrikası Tekirdağ a Kuruluyor

Orkide Yağları tarafından Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye’nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi. 150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.

 

Orkide Yağları tarafından Tekirdağ’ın Muratlı ilçesinde 50 milyon dolara mal olan Türkiye’nin en büyük yağ fabrikasının inşaatı bitme noktasına geldi. 150 dönüm arazide günlük bin 500 ton ayçiçeği işleyecek fabrikada 500 kişi istihdam edilecek.
Sıvı yağ pazarının yüzde 20'sini elinde bulunduran Orkide Yağları, Tekirdağ Muratlı Sanayi Bölgesi’nde 50 milyon dolarlık yatırımla ham yağ üretimine başlayacak. Muratlı’da inşası son aşamaya gelen fabrikada inceleme yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Küçükbay, Orkide’nin grup şirketlerinden Reka A.Ş.’nin Muratlı’da 150 dönüm alana kuracağı fabrikanın, 2012 yılında hizmete gireceğini açıkladı. Bunun yanısıra Lüleburgaz’da 40 dönüme toplama ve depolama tesisi de kurmaya hazırlanan şirket, bölgedeki müstahsillerin ürünlerini işleyerek ham yağ üretecek ve Trakya bölgesinde altyapı yatırımlarına devam edecek.
Üreticiden sadece ayçiçeği değil, buğday, kanola ve çeltik alımı da yapacaklarını belirten Küçükbay, yöredeki çiftçiler için önemli bir seçenek olacaklarına dikkat çekti.
Türkiye’de malı üreticiden alıp işleyerek rafine eden ilk entegre tesisi kuracaklarını vurgulayan Küçükbay, “Müstahsilden alınan ürünü, modern bir sistemle kırıp yağ elde edeceğiz. Ayçiçeğinden yüzde 40-45 oranında yağ çıkıyor, geri kalanı küspe oluyor. Küspenin depolanması zordur, çünkü toz halinde çabuk bozulur. Uzun süre dayanması için tanelenmesini sağlayacak bir sistem kuracağız.” dedi.
Fabrikanın ihtiyaç duyduğu enerjinin de tohumun kabuğundan elde edileceğini anlatan Küçükbay, kanola ve ayçiçek yağı üretimi konusunda büyük ve güçlü bir altyapı oluşturacaklarını dile getirdi. Türkiye’nin ham yağda yeterli üretim yapamadığını kaydeden Küçükbay, önümüzdeki birkaç yıl içinde yerli tohum üretiminin artmasını beklediklerini, böylece dış pazara bağımlılığın azalacağını söyledi.
Küçükbay fabrikanın günlük bin 500 ton ayçiçeği işleme kapasitesinde olacağını belirterek “Muratlıda kuracağımız bu fabrika Türkiye’nin en büyük ham yağ üretimi ve rafineri fabrikası olacak. Ukrayna’da ve Rusya’da ki fabrikaların genelde kapasiteleri bu kadar ama Türkiye’de bu kapasitede ilk fabrika alacak. Türkiye’de malı üreticiden alıp işleyerek rafine eden ilk entegre tesis olacak. Müstahsilden alınan ürünü, modern bir sistemle kırıp yağ elde edeceğiz” dedi.
50 kişilik grup fabrika gezisinden sonra bahçede yapılan barbekü partisine katıldı.