info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AB, Covid-19 Mücadelesine 750 Milyar Euro Kaynak Ayırdı

AB27 liderleri 2021-2027 dönemi için AB Çok Yıllı Mali Çerçevesi (1.074,3 milyar €) ve Yeni Nesil AB (750 milyar €) olarak adlandırılan kurtarma fonu üzerinde uzlaşıya 21 Temmuz sabahı erken saatlerde ulaştı. Yeni Nesil AB olarak adlandırılan ve COVID-19 pandemisinin AB ekonomisi üzerinde yol açtığı krizden çıkış için tasarlanan kurtarma fonunun 390 milyar €’sunun hibe, 360 milyar €’sunun ise kredi olarak dağıtılması öngörüldü. AB liderlerinin aldığı kararın Avrupa Parlamentosu’nda onaylanması gerekiyor. AB Çok Yıllı Mali Çerçevesi ve Yeni Nesil AB çerçevesindeki tüm politika ve eylemlerde “iklim eylemi” hedeflerinin gözetilmesinin yanı sıra “hukukun üstünlüğüne saygı” koşulunun getirilmesi amacıyla bir düzenleme geliştirilmesine karar verildi.

- AB Liderler zirvesinde alınan kararları değerlendirmek ve oylamak amacıyla Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu olağanüstü gündemle toplandı. Yapılan oylamada milletvekilleri AB’nin Çok Yıllı Mali Çerçevesi üzerinde değişiklikler yapılması talebi içeren kararı kabul etti.

- AB ve Birleşik Krallık arasında yeni bir ortaklık için yürütülen müzakerelerin 6. turunun Londra’da tamamlanması ardından düzenlenen basın açıklamasında Başmüzakereci Michel Barnier sınırlı ilerleme kaydedildiğini belirtti.

- Başmüzakereci Michel Barnier Euronews haber ajansına yaptığı açıklamada Birleşik Krallık’ın iki konuda uzlaşıya varma yönünde gösterdiği isteksizlik nedeniyle AB ile Birleşik Krallık arasında bir anlaşma tamamlanmasını imkan dahilinde görmediğini ifade etti.

- Birleşik Krallık ve Norveç arasındaki ikili ticaret anlaşması görüşmelerine önümüzdeki haftalar içerisinde başlanacağı açıklandı. Norveç müzakere heyetinin görevlendirilmesine ilişkin resmi belgenin yayınlanmasına ilişkin Euractiv haberinde müzakerelerin diğer EFTA ülkeleri olan Liechstenstein ve İzlanda ile birlikte yürütüleceğine yer verildi.

- Airbus tarafından 24 Temmuz Cuma günü yapılan açıklamada Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) sübvansiyon kuralları ile tam uyum hedefiyle şirketin mevcut sözleşmelerinde değişiklik yapıldığı duyuruldu. Airbus’dan gelen duyuru sonrasında AB Komisyonu tarafından yapılan açıklamada Airbus’ın aldığı bu kararın, ABD’nin yürürlüğe koymuş olduğu ilave gümrük vergilerini geçerli gösterecek herhangi bir durumun artık söz konusu olmadığı vurgusu yapıldı.

- AB Komisyonu 2020-2025 dönemi için yeni bir AB Güvenlik Birliği Stratejisi oluşturdu. Terör ve örgütlü suçlarla mücadele, hibrit tehditlerin tespiti ve önlenmesi, AB’nin kritik altyapısının dayanıklılığının artırılması, siber güvenliğin güçlendirilmesinin teşvik edilmesi, ar - ge ve inovasyonun artırılması amacıyla önümüzdeki 5 yıl içinde geliştirilmesi gereken araçları ve alınması gerekli önlemleri ortaya koyan strateji fiziksel ve dijital çevreyi odağına almakta.

- AB Komisyonu sınırda karbon düzenlemesi uygulaması ile ilgili bir kamuoyu danışma süreci başlattı. Avrupa Yeşil Mutabakatı’nda AB’nin iklim hedeflerinin güçlü bir şekilde artırılmasına karşın küresel ölçekteki iklim hedeflerinin farklılık göstermeye devam etmesi halinde ‘karbon sızıntısı riskini’ azaltmak amacıyla AB Komisyonu’nun seçilen sektörleri kapsayacak bir sınırda karbon ayarlama mekanizması önereceği vurgulanmaktaydı. Türkiye’den katılımın da mümkün olduğu danışma süreci 28 Ekim 2020 tarihinde sona erecek.

- AB Komisyonu ticaret anlaşmalarının uygulanmasını ve AB’nin ticaret ortaklarının kurallara uyumunu yakından takip etmek amacıyla Ticaret Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan makama atama yapıldığını açıkladı.

Kaynak : Murat Ürtekin