info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB Komisyonu Başkanı Telefonla Görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 9 Ocak Cumartesi günü telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

-  Von der Leyen Twitter üzerinden gerçekleştirdiği açıklamada COVID-19 pandemisiyle ilgili mevcut durum, ekonominin toparlanma süreci ve Aralık 2020’deki AB Konseyi’nde AB ülkeleri Devlet Başkanı ve Başbakanlarının vermiş olduğu görev doğrultusunda çalışmaların yürütülmesi konu başlıklarının görüşüldüğünü belirtti.

- AB ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret ve İşbirliği Anlaşması 1 Ocak 2021’de geçici kabulle uygulamaya konuldu.
 
- AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen 6 Ocak’ta ABD’de meydana gelen olayları “dehşet verici” olarak nitelendirdiği açıklamasında olayların gerçekleştiği aynı gece Joe Biden'in bir sonraki ABD Başkanı olarak onaylanmasının, Amerikan demokrasisinin ne kadar dirençli olduğunu gösterdiğini ifade etti.
 
- ABD Ticaret Bakanlığı Airbus-Boeing uyuşmazlığı nedeniyle ek gümrük vergisi uygulanacak AB ürünleri listesinin güncellendiğini açıkladı. 12 Ocak 2021'den itibaren uygulanacak değişiklikler esas olarak Fransa ve Almanya menşeli ürünleri etkilemekte.
 
- Hong Kong'da 6 Ocak 2021'de Ulusal Güvenlik Yasası uyarınca 50'den fazla kişinin tutuklanmasına ilişkin AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi açıklamasında sözkonusu tutuklamaların Ulusal Güvenlik Yasası’nın siyasi çoğulculuğu, insan hakları ve siyasi özgürlüklerin kullanımını engellemek için kullanıldığının en son göstergesi olduğu ifadesine ve tutuklananların derhal serbest bırakılması çağrısına yer verildi.
 
- AB Komisyonu sığınmacı ve göçmenleri desteklemek için Bosna Hersek’e 3,5 milyon € kaynak sağlayacak.
 
- 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren AB Dönem Başkanlığı’nı yürüten Almanya görevini 31 Aralık tarihinde tamamladı ve 30 Haziran 2021’e kadar sürecek olan Portekiz Dönem Başkanlığı 1 Ocak tarihinde başladı.
 
- AB Komisyonu hidroflorokarbonlar (HFC) için 2015 yılında oluşturulan AB çapındaki kota sisteminin işleyişi hakkında bir rapor yayımladı. İklim dostu seçeneklerin yeterli hacimde mevcut olduğunu ve bu seçeneklerin tedarikine ilişkin sorunların artık mevcut olmadığını ortaya koyan raporun bulguları Komisyon'un Yeşil Mutabakat ve İklim Yasası önerileri kapsamında başlattığı florlu sera gazlarına ilişkin AB kurallarının gözden geçirilmesi sürecine girdi oluşturacak. 

Kaynak : Murat Ürtekin