info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar Haftaya Nasıl Başladı?

İdlib geriliminin tırmanmasıyla 14 Şubat`ta 6,0680`e kadar yükselen ve Mayıs 2019 sonrası en yüksek seviyelere ulaşan dolar/TL kuru, yeni haftaya 6,05 seviyelerinden başladı. Piyasalar bu hafta, İdlib merkezli jeopolitik gelişmeler ile Merkez Bankası`nın (TCMB) faiz kararına odaklanacak.

Geçen haftayı 6,05 seviyelerinde kapatan dolar/TL kuru, haftaya da aynı seviyelerde başladı. Gece saatlerinde 6,06 seviyelerini gören kur, sabah 08.15 itibarıyla 6,05 seviyelerinde.

Geçen haftayı 6,56 seviyelerinde kapatan euro/TL kuru da, haftanın ilk gününde gece saatlerinde 6,57 seviyelerine çıktıktan sonra sabah 08.15 itibarıyla 6,56 seviyelerinde yer alıyor.

Dolar/TL, Suriye kaynaklı jeopolitik endişeler nedeniyle geçen hafta baskı altında kalmaya devam etmiş, 14 Şubat’Ta dolar/TL, en son Mayıs 2019’da görülen 6,0680’e kadar kadar yükselmişti.

Rusya’da bugün Türkiye ve Rusya arasındaki gerçekleşecek görüşmeler ve Ocak ayı bütçe verileri takip edilirken bankacılara göre haftanın en önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası faiz kararı olacak.

Hafta boyunca izlenecek diğer gelişmeler arasında TBMM Genel Kurul gündemine gelmesi beklenen bankacılık ile ilgili düzenleme de yer alıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ardından İş Bankası’nın hisse devri öngören bir düzenlemenin TBMM’ye gelip gelmeyeceği de piyasalarda takip ediliyor.

ABD hisse ve tahvil piyasalarının resmi tatilden dolayı bugün işlem görmeyecek olması sebebiyle işlem hacimlerinin zayıf olması bekleniyor.

Çin’deki koronavirüs salgınıyla ilgili yeni vaka sayısının bir önceki günkü 2,009 seviyesinden Pazar günü 2,048’e çıkarken koronavirüsün dünya ekonomisine olan etkisi konusundaki endişeler de piyasaları baskılamayı sürdürüyor.

“50 BAZ PUAN FAİZ İNDİRİMİ BEKLENİYOR”

Deniz Yatırım Stratejisti Orkun Gödek, “Yeni haftada yurt içinde TCMB-PPK kararı yakından takip edilecek. Piyasa beklentisi 50 baz puan faiz indirimi ile sürecin korunması. Yurt dışında ise PMI verilerinin yanında hafta ortasında açıklanacak olan Ocak ayı FOMC toplantısına ait tutanaklar yatırımcıların Coronavirus ve Fed’in repo operasyonlarındaki duruşuna dair fikirlerini öğrenmesine imkan tanıyacak” dedi ve ekledi:

“ABD piyasalarının kapalı olması işlem hacminde gün boyunca aşağı yönde baskıya neden olabilir. Euro/dolar paritesinin 1.09 altındaki görüntüsünü koruması ve güçlü dolar teması gelişmekte olan ülke para birimlerinde baskıyı devam ettirebilir. Dolar/TL paritesinde 6.05 bölgesindeki direnci yakından izliyoruz.”