info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolarda Günün İlk Rakamları

Piyasalar erken seçim sonuçlarına odaklanmış durumda dolar/TL 4.53`ün altında seyrediyor.

Ekonomide devam eden kırılganlık ve seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl oluşacağına yönelik belirsizlik riskinden kaçan yabancıların ağırlıkta olduğu satışlarla piyasalar önemli bir dönemece giriyor. Dolar/TL güne 4.53'ün altında başladı. Analistler piyasalarda genel kırılganlığın devam ettiğini belirterek, buna olası bir Kandil operasyonunun da artıracağı jeopolitik risklerin eklendiğini belirtiyor.

TEB Yatırım/BNP Paribas Stratejisti Işık Ökte, yabancıların son günlerde liradaki sakinleşmeye rağmen, Borsa İstanbul’da seçim riskini almak istemediğine dikkat çekerek, “Türkiye fonlarından yoğun para çıkışları iki gündür devam ediyor. Seçim sonucunda oluşabilecek senaryolarda ekonomi politikalarının nasıl gelişeceği konusunda belirsizlik risk oluşturuyor” dedi. Satışların genele yayıldığının altını çizen Ökte, “Çünkü yabancı fonların fiyata bakmadan satışları, yerli yatırımcıların da ana hisselerde teminat tamamlama çağrıları almasına neden oldu, bu da bir şekilde iki gündür daha çok satışı tetikledi.

Borsada kötü bir sarmala girmiş durumdayız çünkü kurumsal portföy yöneticileri ve BES fonlarında da böyle bir satışı karşılayacak cephane olmadığından Borsa İstanbul her gün negatif ayrışıyor. Dolar/TL’deki yukarı harekette bana göre tamamen borsadaki satışlardan kaynaklanıyor; dolara karşı değer kaybeden tek gelişen ülke para birimi lira bu sabah lira” diye konuştu. GCM Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da endekste özellikle yabancı ağırlıklı satışların görüldüğüne dikkat çekerek, “Genel kırılganlık devam ediyor…

Ayrıca bu hafta küresel anlamda haber akışı yoğun olacak. Merkez bankaları toplantıları öncesinde gelişen ülkelerde dalga boyları artabilir. Ticaret savaşı konusu var, açıklamalar var, her türlü rahatsız edici unsur var” dedi. Erkan, bir Kandil operasyonun da jeopolitik bir risk unsuru oluşturduğunu kaydetti.

Piyasada çok ciddi bir satış baskısı olduğunu söyleyen bir bankacı da, “Büyüme ve cari açık nihayetinde dengeleri daha da bozacak, piyasa beklentisi de zaten bu yönde. Ancak veri sonrasında gelen yorumlar nedeniyle yatırımcılar seçim sonrası nasıl bir ortam olacağına dair daha da fazla kaygılanıyor. Ekonomi aşısı ısındı, burası bariz. Ekonomi ısınmışken daha da ısınsın isteği var” dedi.

Kaynak : Reuters