info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3271
Dolar Satış
:
32.3854
Euro Alış
:
34.4475
Euro Satış
:
34.5096
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ticarette Reform

Yatırım ortamını iyileştirmek için kapsamlı bir reform paketi hazırlandı.

Yapılacak düzenleme ile yarım günde şirket kurmak mümkün olacak. İflas erteleme bitecek. İnşaat ruhsatı tek imzayla verilecek

Ticarette reform Yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik reform paketi, TBMM’ye geldi. İcra ve İflas, Türk Ticaret Kanunu gibi alanlarda düzenleme yapan taslakla yarım günde şirket kurulabilecek, inşaat ruhsatında 18 yerine bir imza istenecek. Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, yatırım ortamını iyileştirmek amacıyla hazırlanan reform paketininin bazı unsurlarını basın toplantısıyla açıkladı.

Dün TBMM’ye gönderilen tasarı taslağına göre paket şu unsurları içerecek:

İflas erteleme sistemi kalkıyor

- Uygulamada zaman zaman kötü kullanılmaya da açık olduğu anlaşılan iflas erteleme tamamen kaldırılıyor. İflas erteleme ve konkordato bazı özellikleri alınarak ve dünyadaki örnekler incelenerek yeni bir, “kurtarma anlaşması sistemi” geliştirildi.

- Yeni düzenlemede iflas erteleme döneminde 6-7 seneye kadar süren süreç, azami 23 aya inecek. Şirketlerin tasfiyesinden ziyade, ticari hayatlarına devam etmesi esas alınacak. Bu süreçte oluşan alacaklar da sürece dahil edilecek.

- Yapılacak düzenlemelerle, icra-iflas süreçlerinde dünyada 138. durumda olan Türkiye’nin konumu değişecek. Adreste yoklama dönemi bitecek

- Şirket kuruluşu aşamasında vergi dairesi tarafından gerçekleştirilen ve her şirketin adresine gidilerek yapılan yoklama yerine risk bazlı yoklama gelecek.

- Ayırt edilebilir özelliği olmayan taşınır varlıklar için genel tanımlama yolu ile rehin kurulabilecek.

- KOBİ’lerin sahip olduğu her türlü taşınır ve hak, doğrudan rehin kapsamına girebilecek. Yapı denetimde imza şartı yok - Mimari proje, tapu müdürlüğüne elektronik ortamda gönderilebilecek.

- Kredi ve borç sözleşmeleri, resmi senet düzenlenmeksizin tapuya tescil edilebilecek. - Altyapı kazı işlemlerinde belediye izni 15 içinde sonuçlandırılacak.

- Kazı izin belgesi harcı için, zemin tahrip bedelinin binde ikisi kadar bedel alınabilecek.

- Yapı denetim kuruluşlarından yapı ruhsatı imzalatmak zorunlu olmayacak. Şirket, yapı denetiminin yapıldığına dair bakanlığa taahhüt verecek. İskan ruhsatında tek denetim

- Emlak vergi beyanı, belediyelerle tapu idareleri arasında elektronik ortamda paylaşılacak.

- Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da gerçekleştirilen değişiklikle inşaat ruhsatındaki imza sayısının 18’den bire düşürülecek.

- İnşaatın tamamlanması sonrasında, iskan almak için üç farklı ekibin gerçekleştirdiği denetimler tek bir denetimde birleştirilecek. Yarım günde şirket kur

- Şirket kuruluşları kolaylaştırılacak. Ticaret sicil müdürlükleri şirket kuruluşlarında tek durak haline gelecek. Yarım günde, hiçbir aracıya ihtiyaç duyulmadan şirket kurulacak, kuruluş işlemleri 7 işlemden bir işleme inecek. Sosyal güvenlik kaydı, SGK’ye gitmeden ticaret sicil müdürlüğünde elektronik olarak gerçekleşecek.

Banka yoluyla ödenen Rekabet Kurumu payı, ticaret sicil müdürlüğü vasıtasıyla ödenecek.