info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

10 Kuruşa Yağa Dönüşüyor

Zeytinler 10 Kuruşa Yağa Dönüşüyor

Şarköy ilçesine bağlı Eriklice köyünde, devlet-vatandaş işbirliği ile kurulan Eriklice Zeytin Yağı Fabrikası nda, üreticilerin zeytinleri 10 kuruş karşılığında yağa dönüştürülüyor.

Eriklice Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı ve köy muhtarı Coşar Gezen, köylülerin kurduğu kooperatif ile Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının hibe desteğiyle kurulan fabrikada, yağ çıkarma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Köye sulama göleti kazandırmak için kurulan kooperatifin geçen yıl zeytin üreticilerinin yağ sorununa çözüm sağlamak amacıyla yaptığı girişim sonucu Tarım ve Köyişleri Bakanlığı hibe desteğinden yararlanarak köye modern bir fabrika kazandırdıklarını anlatan Gezen, şöyle konuştu:

"Son teknoloji ile hizmet veren fabrikamızda el değmeden zeytin ürünü işlenerek üreticilere yağ olarak dönmektedir. Her müşterinin ürünü ayrı ayrı işlenerek teslim ediliyor. Aynı anda 6 müşteriye hizmet veren fabrikamızda günlük 60 ton zeytin işleyebiliyoruz. Tamamen hijyenik ortamda gerçekleştirilen üretim gıda mühendisleri kontrolünde gerçekleştiriliyor. Elde edilen yağların asit oranları laboratuvarlarımızda belirleniyor. Üreticilerimiz bekleme salonundan kendi ürünlerinin nasıl yağa dönüştüğünü izleyebiliyor. Zeytin Üreticimizin yağ sorununu çözümlemek amacıyla 24 saat hizmet veriyoruz. Amacımız üreticinin elinde yağlık mal kalmasın."

Geçen yıl hizmete giren fabrikada 800 ton civarında zeytin yağı çıkardıklarını anlatan Gezen, bu yıl ise bin tonunu üzerinde yağ çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Zeytin üreticilerinin fabrikadan çok memnun olduklarını ve önceki yıllara göre ürünlerinden daha fazla yağ aldıklarını söylediğini belirten Gezen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fabrikamız, 3 kilo zeytine 1 kilo yağ verebiliyor. Tabi bu ürünün cinsine ve durumuna bağlı. Geçen yıl bu oranı yakaladık ancak bu yıl yağışlar bol olduğu için zeytinlerimiz çok sulu. Bu nedenle 4-4,5 kilo zeytinden 1 kilo yağ elde edebiliyoruz. Ürettiğimiz yağları zeytin üreticilerine veriyoruz. Fabrika ise yağın kilosundan 10 kuruş kazanıyor. Aldığımız 10 kuruş da çok bir para değil. Bu yüzden ilçenin birçok köyünden yağlık zeytinler fabrikamıza getiriliyor. Üreticiler memnun, biz de köyümüze ve yöremize böyle modern bir fabrika kazandırdığımız ve üreticinin yağ sorununu çözüme kavuşturduğumuz için sevinçli ve mutluyuz."