info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hekimliğini Bıraktı Cambazlık Yapıyor

Son ip cambazı özel gösterisiyle Çorlu Orion da sahne alacak.

Ülkemizin son ip cambazı Özdemir Turan, 12 Ağustos Cuma günü Orion Alışveriş Merkezi'nde sahne alıyor. İp üstünde yürümekten bisiklet şovuna kadar bir dizi heyecanlı gösteri sunacak olan Turan, sadece bir gece yapacağı gösteri için yarın Çorlu'da olacak. 
 
Yıllar öncesinde kalmış ve artık sadece eski filmlerde görebildiğimiz ip cambazı gösterisi, yarın Çorlu'da seyircilerle buluşuyor. 2 bin yıllık tarihi olan ip cambazlığının ülkemizdeki son temsilcisi Özdemir Turan, özel bir gösteri için Orion'a geliyor. Uğruna diş hekimliğini bıraktığı ve yıllardır büyük bir özveriyle gerçekleştirdiği ip cambazlığını yaşatmaya çalışan Turan, Orion arka otoparkındaki lunaparkta gösterisini yapacak. Saat 22:00'de başlayacak olan gösteri, ip üzerinde yürümekten yine ip üzerinde bisiklet sürmeye kadar bir dizi ilginç ve heyecanlı şovu kapsıyor. 
 
Özdemir Turan kimdir? 

Türkiye'nin tek ip cambazı olduğunu söyleyen Özdemir Turan, 12 yaşındayken bu işe merak sarmış. Farklı cambazhanelerde 10 yıla yakın Anadolu`yu gezen Özdemir Turan, kimi zaman yemek parası bulamasa bile hayatının en güzel zamanlarını telin üzerinde geçirmiş. Tüm ustalarının hayatını kaybetmesiyle, bu sanatın tek temsilcisi olarak kalmış. 2 bin yıllık tarihe sahip ip cambazlığı sanatına gönül veren Özdemir Turan, bu mesleği yaşatmak için tahsilini gördüğü diş hekimliğini bırakmış. Turan, o zamandan bu yana Anadolu`nun dört bir yanında her yıl onlarca festivali dolaşarak gösteri yapıyor. 
 
İp cambazlığı nedir? 
 
Cambazlık Orta Asya'dan çıkan iki bin yıllık bir gösteri sanatı. Osmanlı döneminde zirve yapmış, saray eğlencelerinin vazgeçilmezi olmuş. Bu gelenek, Cumhuriyet döneminde cambazhanelerde varlığını sürdürmüş. Özdemir Turan, şimdilerde cambazlık nostaljik bir eğlence olarak algılandığı için insanların çok fazla ilgi gösterdiğini söylüyor.