info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Hem Durdurma Hem Ceza

Reklam Kurulu, Mey İçki nin "Votka 1967, Yeni Rakı ve Tekirdağ Rakısı" Reklamlarına Durdurma Cezası Verdi.

Reklam Kurulu, Mey İçki'nin reklamlarına ceza yağdırdı. Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye ait "Votka 1967" markalı alkollü içkinin reklamlarında kullanılan "Taraftarın Votkası" ifadesi nedeniyle hem 67 bin 200 TL idari para cezası hem de reklamın durdurulması kararı alan Reklam Kurulu, "Yeni Rakı" reklamı ve "Tekirdağ Rakı"sının poster şeklinde hazırlanan reklamlarına durdurma ve 6 bin 720'şer TL idari para cezası verdi. Mey İçki'ye toplam 80 bin 640 TL idari para cezası kesen Reklam Kurulu, Bimpaş Bira ve Meşrubat Pazarlama A.Ş.'ye ait "Hayat Kısa Kaldır Tuborg Fıçını" başlıklı reklamı için de durdurma cezası kararı aldı.

Reklam Kurulu 12 Ekim 2010 tarihli 181'inci toplantısında Mey İçki'ye 3 reklamı için ceza yağdırdı. Mey İçki'ye ilgili yönetmeliklere aykırı olduğu gerekçesiyle 3 reklamı için toplam 80 bin 640 TL idari para cezası veren Reklam Kurulu, şirketin sözkonusu reklamlarını da durdurdu. Mey İçki Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin Reklam Kurulu'ndan ceza alan reklamlarından ilki "Votka 1967" markalı alkollü içkinin reklamı. Reklam Kurulu, Mey İçki'nin "Votka 1967" markalı alkollü içkinin reklamlarında kullanılan "Taraftarın Votkası" ifadesiyle ürünün özelliklerini tanıtma amacının aşıldığına dikkat çekti. Gençlerin hedef alındığı ve spor ile alkollü içki arasında bağ kurmak suretiyle alkollü içki tüketimiyle spor yapılması ve izlenmesinin birbirinin olmazsa olmaz tamamlayıcı unsurları olarak sunulduğunu ifade eden Reklam Kurulu, spor yapan, spora sevgisi ve ilgisi olan taraftar olarak betimlenen kişilerin alkollü içki tüketmeye teşvik edildiği tespitinde bulundu. Söz konusu tanıtımların Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 19'uncu maddesine ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığına, bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğunu belirten Reklam Kurulu, reklam veren Mey İçki hakkında ulusal düzeyde 67 bin 200 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verdi.

-"YENİ RAKI" REKLAMINA 6.7 BİN TL CEZA-

Yine Mey İçki San. ve Tic. A.Ş.'ye ait "Yeni Rakı" markalı alkollü içkinin reklamlarında yer verilen "Ufak Ufak Başlayalım" ifadesi ile ürünün özelliklerini tanıtma amacının aşılarak alkollü içki kullanımının teşvik edildiğini tespit eden Reklam Kurulu, söz konusu tanıtımların Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 19'uncu maddesine ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığına karar verdi. Bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren Mey İçki hakkında yerel düzeyde 6 bin 720 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verildiğini açıkladı.

-TEKİRDAĞ RAKISININ TANITIM POSTERİNE DE CEZA-

Reklam Kurulu, Mey İçki'ye ait "Tekirdağ Rakısı" markalı alkollü içkinin Şubat-Aralık 2009 tarihleri arasında poster şeklinde hazırlanan reklamlarında kullanılan, "Bugünün Keyfine Varmak İçin Özel Fiyat, Yüzde 100 Yaş Üzümden Üretilmiştir" ifadesi ile ürünün özelliklerini tanıtma amacının aşılarak, bugün yaşanan anın keyfini algılayabilmek için, ürünün anlardan zevk alamayanların bu eksikliğini giderecek rahatlatıcı etkisinin bulunduğu ve bu yöndeki sorunları giderebilmek için alkollü içki tüketilmesinin bir çözüm olarak sunulduğu tespitinde bulundu. Reklam Kurulu, söz konusu tanıtımların Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 19'uncu maddesine, Alkollü İçki Reklamlarında Uyulacak İlkeler Hakkında Tebliğin 2'nci maddesine ve Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğe uygun olmadığına karar verdi. Reklam Kurulu bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren Mey İçki hakkında yerel düzeyde 6 bin 720 TL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verilmesine karar verdi

-BİMPAŞ'IN "HAYAT KISA KALDIR TUBORG FIÇINI" REKLAMI DURDURULDU-

Reklam Kurulu, Bimpaş Bira ve Meşrubat Pazarlama A.Ş.'ye ait "Hayat Kısa Kaldır Tuborg Fıçını" başlıklı reklamda, "Hayat hızla akıp giderken güzel anları erteleme. Fıçı bira tadı Tuborg Fıçı ile evlerde. Tadında Bırakın" ifadeleri ile fotoğraf görüntüsü kullanılmasının ürünün özelliklerini tanıtma amacını aştığını vurguladı. Bu ifadelerin gençleri de hedef alacak şekilde görsel öğeler de kullanılarak, bugünün, yaşanan anın keyfini algılayabilmek için, anlardan zevk alabilmek ve kısa olan hayatı değerlendirmek, her anından keyif ve mutluluk alabilmek için alkollü içki tüketilmesi gerektiği algısı yaratıldığına dikkat çeken Reklam Kurulu, reklamla ilgili şu tespitlerde bulundu:

"Özellikle gençlerin bir araya geldiği anlarda içki içilmesinin samimiyet ve neşeli bir sosyal ortam oluşmasında etkin olduğu, arkadaşlarla bir arada olunduğunda keyifli zaman yaşayabilmek, rahatlamak, birlikte iyi vakit geçirmek, evde ve birlikteliklerde mutlu olmak için ortamda bulunan herkesin içki içmesi gerektiği, içki tüketilmemesi durumunun bu güzelliklere ulaşmakta bir zafiyet, bir eksiklik yaratacağı algılamasını veren mesajlar veriliyor."

Söz konusu tanıtımların ilgili yönetmeliklere uygun olmadığına işaret eden Reklam Kurulu, bu durumun, 4077 sayılı Kanunun 16'ncı maddesi hükmüne aykırı olduğuna, reklam veren Bimpaş Bira ve Meşrubat Pazarlama A.Ş. hakkında anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar verildiğini bildirdi.