info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İl Genel Meclisi Başkanı Münir Karaevli:"Burada bir terslik var"

İl Genel Meclisi Başkanı Münir Karaevli, Tekirdağ ın Avrupa yakasında bulunduğunu, vergi tahakkukunda 10. ve vergi tahsilatında ise 8. sırada yer aldığını hatırlatarak; "Gelişmişliğinin göstergesi ise burada bir terslik var demektir." dedi.

Tekirdağ ın, Merkezi Yönetim tarafından, yapılan KÖYDES gibi kırsal kalkınma ve benzeri yatırım programlarının desteklenmesinde belirlenen esas ve kriterlere göre hak ettiği ödeneği ve yardımı alamadığını düşündüğünü belirten İl Genel Meclisi Başkanı Münir Karaevli, Tekirdağ ın hak ettiği değeri görememesinden yakındı.

Tekirdağ ın Avrupa yakasında bulunduğunu, Gayri Safi Milli Hasılaya Katkıda; vergi tahakkukunda 10., vergi tahsilatında ise 8. sırada yer aldığını hatırlatan ;Karaevli; "Gelişmişliğinin göstergesi ise burada bir terslik var demektir." dedi.

Karaevli şöyle devam etti; "Merkezi Yönetimin gözetiminde; il encümeni ve meclis üyeleri için zaman zaman düzenlenen toplantı ve seminerlerde çeşitli illerden bir araya gelen arkadaşlarla aramızda konuşuyor ve değerlendirmeler yapıyoruz. Bu değerlendirmelerde; Tekirdağ ilimizin düşünüldüğü kadar gelişmiş bir il konumunda olmadığını görüyoruz.

Geri kalmış bölgelerimiz olarak adlandırılan yerlerdeki, bazı illerde tek bir köyün susuz ve yolsuz kalmadığı ifade edilirken, bizim ilimiz Tekirdağ da üzülerek söylüyorum ki, Şarköy gibi turistik bir ilçemizde evine su girmeyen köylümüz ve köylerimiz var."

2005 yılından bu yana Merkezi Yönetim tarafından ülke genelinde susuz ve yolsuz köyün kalmaması için yapılan Köylerin Altyapısının Desteklenmesi (KÖYDES) Projesi kapsamındaki ödeneğin iller bazında dağılımı ve kullandırılmasına bakıldığında; Tekirdağ ın, nüfusu çok daha az olan bir çok ilden daha az ödenek aldığını belirten Münir Karaevli; "Köyü olmadığı düşünülerek kapsam dışı bırakılan İstanbul ve Kocaeli illerini çıkarırsak 79 il içerisinde Tekirdağ a gönderilen ödenek; diğer illerle mukayese edildiğinde, Tekirdağ aldığı ödenek tutarında en geriden 3. yada 4. il konumundadır.

Küçük bir örnek vermek gerekirse; nüfusu 316 bin 252 olan Rize ilimiz, 2008 yılında 10 milyon 698 bin YTL ve 2009 yılında 12 milyon 106 bin YTL ödenek alırken, 728 bin 396 nüfusu olan Tekirdağ ilimiz 2008 yılında 1 milyon 666 bin YTL ve 2009 yılında 1 milyon 83 bin YTL ödenek almıştır.

Bu tür ödeneklerin dağıtımına ilişkin esas ve usullere dair kararda; KÖYDES il yatırım programına alınacak projelerin önceliklendirilmesinde, yerleşik nüfusu fazla veya nüfus artış hızı en yüksek olan, gelişme ve çevresine hizmet verme potansiyeli bulunan yerleşimlere ait projelere öncelik verilir. esası ölçü alındığında; Tekirdağ ın daha fazla yardım ve desteği hak ettiğini düşünüyorum. Hepimizin çok iyi bilmesi gereken bir husus; yeni onaylanan il çevre düzeni planında ilimizin 728 bin 396 olan nüfusunun yoğun göç alan bir il olmamız nedeni ile 2023 te, %1 artışla 1 milyon 683 bin 200 e ulaşacak olmasının getireceği sorunlar ve çözüm yollarıdır.

Bu bilinç içerisinde, hak ettiğimizi sandığım (Merkezi Yönetimce sağlanacak) daha fazla destek ile yerel yönetimler olarak, kalkınmaya yönelik daha esaslı projeler üretmeli ve hayata geçirmeliyiz. Kıt olan kaynaklarımızı savurganlık yapmadan en verimli şekilde kullanmalıyız." şeklinde konuştu.