info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kızılay da Başkanlık Koltuğu İçin Pazarlık Mı Yapıldı?

Tekirdağ Kızılay Şubesi’nde, Şube Başkanı merhum Rıza Özen’in ölümünün ardından boşalan koltuk için yapılan başkanlık seçimi, Meclis gündemine taşındı.

CHP PM Üyesi Candan Yüceer, söz konusu seçimle ilgili Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.
 
KIZILAY’DA SEÇİM SÜRECİ
 
Geçtiğimiz günlerde Türk Kızılayı Tekirdağ Şubesi’nde, yeni başkan seçmek için bir seçim süreci yaşandığını hatırlatan Yüceer, Türkiye Kızılay Derneği Tüzüğü’nün 35. maddesindeki, ‘Şube başkanı, istifa ya da herhangi bir nedenle boşalan şube yönetim kurulu üyeliklerine en çok oy alan yedek üyeleri, sırasıyla yazılı olarak davet eder. Yedek üyeler yerlerini aldıkları asıl üyelerin sürelerini doldurur ve seçimli şube genel kurulunun yapıldığı güne kadar şube yönetim kurulu üyelik hak ve sıfatlarını korur’ ibaresine istinaden Özen’den boşalan Yönetim Kurulu Üyeliği koltuğuna 7’nci üye olarak Ahmet Dinler’in seçildiğini bildirdi. CHP’li Yüceer, aynı maddenin 11. bendindeki ‘Şube Yönetim Kurulu Başkanı istifa ederse, Yönetim Kurulu kendi içerisinde Şube Başkanını seçer ve seçilen başkan ilk olağan Genel Kurula kadar görev yapar’ hükmüne istinaden başkanlık koltuğu için de seçimlerin yapıldığını, seçimi İhsan Ergen’in kazandığını ve kararın deftere işlendiğini belirtti.
 
SEÇİME HERHANGİ BİR ŞERH KONULMADI
 
Tarafların katılımıyla demokratik bir seçim süreci yaşandığını hatırlatan CHP’li Yüceer, seçimin sonunda da Ergen’in başkanlığına yönelik herhangi bir itirazın yaşanmadığına işaret etti. Kabul edilemez sürecin, seçim sonrası yaşandığını bildiren Yüceer, “Bilahare başkanlık seçimini kaybeden ve yönetim kurulunda üye olarak görev alan diğer başkan adayı, seçimin usulsüz ve açık yapıldığı iddiasıyla bir itiraz dilekçesi hazırlamış ve Türk Kızılayı Genel Başkanlığı’na göndermiştir. Kızılay Genel Başkanlığı da konuyu incelemek üzere müfettiş görevlendirmiştir” dedi.
 
ŞU İŞİ TATLIYA BAĞLAYALIM
 
Yüceer, inceleme yapan müfettişin Ergen’e “Şu işi tatlıya bağlayalım. Genel Merkez sizi zaten görevden alacak. İstifa edip başkanlığı karşı tarafa verirseniz, Yönetim Kurulu Üyeliğinizi devam ettiririz” diyerek pazarlık yaptığını iddia etti. Ergen’e baskı yapıldığını söyleyen Yüceer, “CHP Üyesi de olan ve partimizin bazı organlarında görev alan Ergen’i Kızılay Genel Başkanlıktan arayan Başmüfettiş ve şube başkanlarının da baskı yaparak, görevi bırakması yönünde girişimleri olduğunu haricen öğrendik. Ankara’dan baskılarla, uyarılarla bir seçim sonrası süreci yaşanmıştır ” dedi. Yüceer, “Başbakan, her konuşmasında sandıktan, milli iradeden bahsediyor. Milli iradeye saygılı olmaları için illa sandıktan AKP’ye yakın birinin çıkması mı gerekiyor?” diye sordu.
 
GAYRİ HUKUKİ VE GAYRİ AHLAKİ
 
Demokratik yollarla elde edilemeyen başkanlık koltuğunun, siyasi oyunları ile elde edilmeye çalışılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Yüceer, söz konusu pazarlıklara ve yapılan siyasi baskılara dikkat çekti. CHP’li Yüceer, tarafsız bir şekilde iddiaları araştırmakla yükümlü müfettişin pazarlığa kalkışmasının, Genel Başkanlıktan hatırlı kişilerin aracılığı ile gelen baskıların gayri hukuki, gayri ahlaki olduğunu belirterek, bu kişiler hakkında bir an önce soruşturma açılmasını istedi.
 
BAŞBAKAN’A SORULAR
 
CHP’li Yüceer, Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
1-Yukarıda özetlenen olayla ilgili hükümetinize ulaşan bilgi, belge ya da şikayet bulunmakta mıdır?
2-Tekirdağ’da ilgili kamuoyunun tartıştığı pazarlık iddiaları doğru mudur?
3-Kızılay Genel Müdürlüğü’nün olayla ilgili yaptırdığı teftişin içeriği ve sonucu nedir?
4-Müfettişin hazırladığı raporda sözü edilen pazarlık iddiasına yer verilmiş midir?
5-Sayın Ergen’in görevden alınması için uğraştığı belirtilen Başmüfettiş ve Müfettişler hakkında görevini kötüye kullandığı iddiasıyla bir soruşturma olacak mıdır/olmuş mudur?
6- Sayın Ergen’in görevi bırakması için yapılan baskıların Sayın Ergen’in siyasi kimliği ile bir ilgisi var mıdır?
7-Türkiye genelinde Kızılay’ın kaç şubesi bulunmaktadır ve hangi tarihte açılmıştır? Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde kapanan şube var mıdır?
8-Kızılay Teftiş Kurulu’nda kaç müfettiş görev yapmaktadır? Konularının her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere son beş yılda Kızılay’ın kaç şubesi ve kaç yöneticisi için kaç müfettiş görevlendirilmiştir?