info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Köprülü; Milli İçkimiz Rakı Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Sağlamaktadır

CHP Tekirdağ milletvekili,Tekirdağ ile özdeşleşen rakı için,mecliste soru önergesi verdi.Köprülü, "Türkiye’nin milli içkisi olarak adlandırılan ve tüm dünyada marka haline gelen Rakı; Başbakan Erdoğan’ın “milli içki değildir” açıklamalarıyla gündeme gelmiştir.

 

Kamuoyunda şaşkınlık yaratan, sosyal medyada ti’ye alınan bu açıklamalar AKP hükümetinin milli olan hiçbir şeye tahammülü olmadığını bir kez daha göstermiştir. 
 
Bugün, Türkiye’de rakı üretimi; 45 milyon litre iken, ticaret hacminin 2 milyar liranın üzerinde olduğu belirtilmektedir. Ancak AKP döneminde görülmektedir ki; milli içkinin vergisi artırılırken ithal içkilerde bu oranın indirilmesi rakının pazar payını düşürmüştür. Rakı üreticilerinin yaptıkları açıklamalara göre; diğer içki kategorilerinde yüzde 15, 20, 30 büyüme izlenirken Türk rakısı küçülme tehlikesi ile karşı karşıya bırakılmıştır. 
 
Dünyanın dört bir yanına ihracat yaptığımız, dünyanın her yerinde tanınan bir marka haline gelen milli içkimiz rakı; Türkiye’de yaklaşık 1 milyon vatandaşımızın geçim kaynağı haline gelmişken, AKP ithal içkilerde vergiyi düşürmüş ancak milli içkimiz rakıda vergiyi yükseltmiştir. Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir üretim maddesi olan rakı, ülkemizin uluslararası bir turizm merkezi olarak turizm gelirlerinin artmasına da katkıda bulunmaktadır. Hal böyle iken Başbakan Erdoğan milli içkimizin ülke ekonomisine katkısını görmezden gelmekte içkinin zararından bahsederken rakıya vergi artışı yaparken yabancı içkilerde vergi oranlarını düşürmektedir. 
 
Çocukları ve gençleri koruma iddiasında olan bir hükümetin çocukları zararlı olan her şeyden korumasını; anayasal bir zorunluluk olarak görüyor, ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan ihracat ürünlerimizin tümüne de destek verecek çalışmalar yapmasını bekliyoruz.
 
 
 
 
 
 
 
Bu bağlamda; 
 
1.      Dünyada bir marka haline gelen, ve Türkiye’nin milli içkisi olarak tanınan rakının ülke ekonomisine, turizm gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağladığı ortada iken; yapmış olduğunuz açıklamalarla bu durumu olumsuz etkilediğiniz ve ülke ekonomisine bir anlamda darbe yaptığınızı düşünüyor musunuz? 
 
2.      Türkiye'de yıllık rakı üretiminin 45 milyon litre ve ticaret hacminin de 2 milyar liranın üzerinde olduğu söylenirken, yaklaşık 1 milyon insanın da rakı üretimi ve satışından ekmek kazandığı belirtilirken, rakıda vergi oranlarını artırarak ithal içkide vergi oranlarının düşürülmesini doğru bir politika olarak kabul ediyor musunuz? 
 
3.      İthal içkilerde vergileri düşürerek yabancı ülkelerin ekonomilerine katkı sağlarken, Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayan bir üretim maddesi olan rakının vergi oranlarında bir iyileştirme yaparak üreticilerin taleplerini yerine getirmeyi düşünüyor musunuz? 
 
 
4.      Çocuklar ve gençleri koruma amacında olduğunuzu iddia ederek yaptığınız bu açıklamaların ve politikaların öncesinde çocukları ve gençleri korumaya yönelik daha ivedi sorunların olduğunun farkında mısınız? Mesela “çocuklara süt projesi” diye başlattığınız, fiyasko ile sonuçlanan ve daha ilk günden hastanelik ettiğiniz zehirlenen öğrencilerin sağlıklarını korumak adına bu tür durumların tekrarlanmaması için daha hassas bir çalışma yürütmeyi düşünüyor musunuz? 
 
5.      Uyuşturucu ve sigara kullanım yaşının sizin hükümetiniz döneminde ilkokul yaşına indiği yapılan araştırmalarca ortaya çıkmışken bunu önlemeye yönelik bir çalışmanız var mıdır? 
 
6.      GDO’lu yiyeceklerle gelişim çağındaki çocukların ve tüm vatandaşlarımızın sağlıklarını tehlikeye atarken, sosyal medyada dalga konusu olacak açıklamalar yapmak yerine, bu sağlık skandallarını çözmeyi düşünüyor musunuz?"dedi.
 
 
 
                                                                                                                Murat ÜRTEKİN