info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mustafa Balbay Serbest

Ergenekon davası kapsamın 34 yıl ceza alan Gazeteci Mustafa Balbay’ın Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararla gazeteci kimliği ile girdiği cevaevinden 4 yıl 277 gün sonra Milletvekili kimliği ile özgürlüğüne kavuştu.

13. Ağır Ceza Mahkemesi,  Mustafa Balbay için verdiği tutuklulukta makul süre aşıldı ve seçilme hakları ihlal edildi gerekçesi ile  Milletvekili Mustafa Balbay için tahliye kararı verdi.
 
Kararın duyulmasıyla cezaevi önünde akın eden CHP kurmayları ve partililer sevinç çığlıkları atarak  cezaevi önüne akın ettiler. Balbay’ın tahliye kararının Sincan Cezaevi’ne iletilmesinin ardından CHP genel merkezinden bir seçim otobüsüde Cezaevi önüne geldi. Tahliye ile birlikte cezaevi önünde bekleyen CHP’liler sevinç çığlıkları özgürlük marşları ile bir birine karıştı.
 
 “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atan Partililer kararın ardından ellerinde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile davul zurna eşliğinde halay çekerlerken  bazı partililerin ise ağladıkları görüldü.
 
Cezaevinin kapısında kalabalık bir gurup tarafından karşılanan Balbay konuşma yapacağı kürsüye güçlükle ulaştı. 
 
Balbay'ın İlk Sözü Anayasa Mahkemesi Önemli Bir Karar Almıştır.
 
 "Özgürlüğe merhaba diyorum, bir girdim bin çıkıyorum. Yarın Meclis'te yemin edeceğim. İçinden geçtiğimiz süreç, bir sünger çekelim, her şeyi unutalım diyeceğim bir süreç değil. Ama kin güdülecek bir süreç de değil. Ben bu ülkenin bütünlüğüne, Atatürk Cumhuriyeti'nin değerlerine inanan herkese karşı ilk sözüm şudur, "Gelin hep birlikte olalım" ilk sözüm budur. Şu andan itibaran il aileme teslim oldum,anneme babama gazetem Cumhuriyete teslim oldum. Bundan böylede büyük Türk milletine teslim olacağım" dedi.
 Yarın mecliste yemin edeceğini belirten Balbay ilk yeminimi halka ediceğini söyledi.
 
 Türkiyede can güvenliğinden ziyade hukuk güvenliği sorununun olduğunu öne sürdü.
 Eşi Gülşah Balbay'ı öpen Mustafa Balbay 10 Aralık İnsan hakları gününde özgür kalmasının manidar olduğuna vurgu yaptı.
 
  "GÖREVİNİN BAŞINDA OLMASI BİZ MUTLU EDER"
 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ,Karar ile ilgili ilk açıklaması "Aramıza hoşgeldin sevgili Mustafa Balbay, özlemiştik." oldu.
Tahliye kararının gecikmiş olduğunu altını cizen Kılıçdaroğlu, "Umarım bu karar diğer milletvekileri için de emsal teşkil eder. Gecikmiş bir karar. Bir demokrasi ayıbıydı. Yargının bağımsız ve tarafsız olmadığı yönünde görüşler vardı. Umarım diğer milletvekilleri için de geçerli olur" dedi. 
 
Balbay'ın kendisini ziyaret edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Bilmiyorum gelirse kucaklayacağız" dedi. 
CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın yarın TBMM'de yemin edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Kılıçdaroğlu, "Yarın uygun görürse Meclise gelir görevinin başında olması bizi mutlu eder" diye konuştu. 
 
 ARINÇ: GECİKMİŞ DE OLSA KAMU VİCDANINI RAHATLATMIŞTIR 
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, "Hayırlı olsun, 3 yıl önce söylediğim şimdi gerçekleşti." ifadelerini kullandı.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ankara Sincan Cezaevi'nde tutuklu bulunan CHP Milletvekili Mustafa Balbay'ın tahliye edilmesine ilişkin tahliye kararının gecikmiş olmasına rağmen kamu vicdanını rahatlattığını belirten Arınç, "Öncelikle geçmiş olsun. Ailesine, çocuklarına Cumhuriyet Halk Partisi camiasına geçmiş olsun. Kendilerini kutluyorum. Yaklaşık olarak 2 buçuk yıl önce uzun tutukluluk sürelerinin, tutuklamaların cezaya dönüştürülmemesi gerektiğini söylemiştim. Her şeye rağmen tahliye olmalıydı. Gerekçesi yayınlanmamakla beraber, uzun tutukluluk bir hal ihlalidir denildi. AYM kakarının süratla uygulanması gerektiğini söylemiştim. Tahliye kararı gecikmiş de olsa kamu vicdanını rahatlatmıştır. Hukuk herkese lazım. Adelet herkese lazım" diye konuştu. Arınç, Balbay hakkında verilen kararın tutuklu bulunan diğer milletvekillerinin yanı sıra sivil diğer tutuklular için de uygulanması gerektiğini ifade etti. 
 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Demokrasi açısından doğru bir karar. Hayırlı olsun." dedi.