info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3271
Dolar Satış
:
32.3854
Euro Alış
:
34.4475
Euro Satış
:
34.5096
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Seymenliler İsyanda, Ormanlarımızın Yok Olmasını İstemiyoruz

Tekirdağ’ın Çorlu İlçesine bağlı Seymen Köyü sınırları içinde yer alan ormanlık alanda kuvarsit kum ocağı yapılmak isteniyor.

1800 dönümlük orman arazisi yok edilerek yapılmak istenen kum ocağına köylüler karşı çıkıyor. 2 yıl önce 200 dönümlük yer kiralayıp oldubittiye getirerek kum ocağını açan şirket daha sonra ocağı durduruyor. Şimdi ise  aynı şirket 200 dönümlük yeri 1800 dönüme çıkartarak tekrar kum ocağını açmak istiyor. 
 
 
Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapmak için Çevre ve Şehircilik bakanlığı ve  Ersay Madencilik şirketi yetkilileri köye geldi.  Toplantının yapılacağı kıraathane önünde toplanan köylüler adına muhtar yetkililere hoş geldiniz dedikten sonra. Toplantıya katılmak istemediklerini belirtti. Köylülerde hep bir ağızdan toplantıya katılmak istemediklerini söyledi.
 
 
 
Şirket ve bakanlık yetkilileri boş kıraathaneye girerek raporlarını tuttu. Köylüler dışarda bu ocağı istemediklerini yazılı hale getirerek imzaladı. Bunun üzerine yetkililer köyü terk etti. Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğünde görevli Şube Müdürü Yalçın Karaca köyden ayrılırken “köylülerin bilgilendirme toplantısına katılmadığını raporumuzda belirttik.” Diyerek köyden ayrıldı. 
1800 dönümlük Orman Arazisi yok edilecek. 
 
 
Seymen Köyü Muhtarı Aydın Dinler 1800 dönümlük orman arazisi yok olacak diyerek şunları söyledi. “burada benim muhtarlığım öncesinde oldubittiye getirerek şirket 200 dönümlük bir yer kiralamış ve kum ocağını açmış. Görüldüğü üzere burada 35 m derinliğinde bir çukur açılmış. Daha sonra şirket bu ocağı devam etmedi.  Şimdi bu şirket 200 dönümlük alanı 1800 dönüme çıkarmak istiyor. Bunun içinde ÇED raporu için köye geldi. Biz bunu istemiyoruz.  Burada kocaman orman yok edilecek.” Dedi. 
 
 
İçme Suyu İçin Yapılacak Barajı Tehdit Ediyor. 
 
 
Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi Su ve kanalizasyon işleri müdürü aynı zamanda Su konusunda uzman Prof. Dr. Halim Orta’da bu kum ocağı yeni kurulacak olan barajı da tehdit ediyor dedi. Orta; “bu kuvarsit kum ocağının yapılacağı yer yer altı sularının toplandığı bir yatak. Burada  önümüzdeki günlerde Çorlu ilçemizin ve bazı köylerimizin içme suyunu gidermek için buraya bir baraj yapmayı planlıyoruz. Bu yüzden bu ocak kesinlikle burada olamaz. Yer altı sularımıza zarar vermesini istemiyoruz.” Dedi.
 
 
 
Tarım ve Hayvancılığımızı Bitirir.
Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler duruma tepkili. Seymen köylüsü kum ocağının yapılmasını istemiyor. Köylüler; “kum ocağının yapılmak istenen alan bizim hayvanlarımızı otlattığımız alan, burada seyreltme yoluyla odun ihtiyacımızda karşılıyoruz. Birde bu alanın hemen dibinde bizim ekip biçtiğimiz tarlalarımız var yarın oranın tozu direk bizim tarım arazilerimizin üzerine çökecek. Bunu kesinlikle istemiyoruz. Burası tarım ve hayvancılık için elverişli bir yer böyle kalmasını istiyoruz.” Dedi. 
 
 
İşçi Partisi; “Köylümüzün Emrindeyiz”.
Kum ocağı yapılacağı alanı Seymen Köyü Muhtarı Aydın Dinler ile beraber gezen İşçi Partisi Tekirdağ İl Başkanı Hayri Çaktı ve yöneticiler muhtardan bilgi aldı. Hayri Çaktı şunları söyledi. “ bu tamamen çetelerin doğayı katletmesidir. Bu bölgede tarım yapılıyor, hayvancılık yapılıyor ve en önemlisi bu güzelim ormanı yok ederek burada bir ocak yapılmak isteniyor. Bu tamamen bir katliamdır. Biz parti olarak buna izin vermeyeceğiz. Biz köylümüzün emrindeyiz. Her türlü desteği vereceğiz. “ dedi. 
Kaynak : Murat Ürtekin