info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Shçek te Kalan 3 Öğrenciden 1 i Üniversiteli

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda (SHÇEK) kalan ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ne (ÖSYS) giren 966 gençten 328 inin bir yüksek öğretim programına yerleşmeye hak kazandığını söyledi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumunda (SHÇEK) kalan ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi ne (ÖSYS) giren 966 gençten 328 inin bir yüksek öğretim programına yerleşmeye hak kazandığını söyledi. Kavaf, Tekirdağ a yaptığı ziyarette Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yapılan Sevgi Evleri nin açılış törenine katıldı.

Bakan Kavaf düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Tekirdağ ın yaşayan ve hizmet verilen çocuk, yaşlı ve özürlü sayısının oldukça fazla olduğuna dikkati çekti. İstanbul da çok sayıda yaşlı bulunduğunu ancak yer sıkıntısı yaşandığını anlatan Kavaf, ayrıca yaşlılar içinde büyük metropollerin sağlıklı olmadığını düşündüklerini vurguladı. Bunun için, 2012 yılında İstanbul un yükünü hafifletmesi amacıyla Tekirdağ da güzel bir huzurevi yapmayı düşündüklerini bildiren Kavaf, şöyle konuştu:

Tekirdağ Erkek Yetiştirme Yurdu Sevgi Evleri ve Ortak Hizmet Binası tefrişinin tamamlanmasından sonra çocuk kabulüne başardı ve hala 54 erkek çocuğa burada hizmet veriyoruz. Kuruluşumuzda bir basketbol sahası, kapalı spor salonu ve çeşitli müzik aletlerinin bulunduğu bir müzik odası da mevcut. Halk Eğitim Müdürlüğünden görevlendirilen, el sanatları, satranç, bilgisayar, halk oyunları, müzik, ve resim öğretmenleri ile çalışma yapılmakta. Çocuklarımız özel dershane ve sürücü kurslarından da ücretsiz faydalanmakta. Bu çalışmalar başarıyı da beraberinde getirdi. Bakanlığımız memur mantığıyla çalışan bir bakanlık değil. Hepimiz 24 saat çalışıyoruz. Aynı zamanda bu işe gönül vermiş olmak ve bir takım insani hassasiyetleri taşıyor olmak mesai yapabiliyor olmak açısından son derece önemli. Bu çerçevede kurumlarımızdan yararlananlara hizmetlerimizi lütuf değil, hak eksenli bir anlayışla sürdürüyoruz.

-AİLEYE DÖNÜŞ PROJESİ-

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Genel Müdürlüğünün, toplumun emanet ettiği çocuklara toplum adına sıcak bir aile ortamı sunmak için çalışmakta ve hizmet önceliğini çocukların yüksek yararına göre biçimlendirdiğini belirten Kavaf, bu doğrultuda verilen hizmetleri de baştan aşağı yenilediklerini söyledi.

Yeni hizmet modellerini aile merkezli bir anlayışla oluşturduklarına işaret eden Kavaf, önceliğin, ihtiyaç sahiplerinin mümkün olduğunca ailelerinin yanında desteklenmesi olduğunu ifade etti. Aileye dönüş ve aile yanında destek projesi çerçevesinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Kavaf, şunları kaydetti:

Proje çerçevesinde ekonomik nedenlerle kuruluştaki çocuklarımıza sosyal yardım, eğitim ve danışmanlık hizmetleri vererek aile ve yakınları yanında hayatlarına devam etmelerini sağlıyoruz. Bu uygulamayla 7 bin çocuğumuz kuruluşlarımızdan, aileleri veya yakınlarının yanına döndürüldü. Çocuklarımızın, kendilerine yardımcı olan öğretmenleri ve bakıcılarıyla beraber kaldıkları evler tamamen aile ortamını sıcaklığını taşıyan mekanlar. Bu son derece başarılı bir model. Böylece çocukların hem okulda başarıları hemde toplumla entegrasyonu artıyor. Türkiye de yaklaşık 250 evimizde bin 300 civarında çocuğumuz kalıyor. Hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içerisinde yuvalardaki çocuklarımızı evlere taşımak suretiyle yuvaları tasfiye etmek.

Aileye Dönüş yada Aile Yanında Destek projesi çerçevesinde yaklaşık 14 bin çocuğun da akrabalarının ve ailelerinin yanında desteklemeye devam etikleri bilgisini veren Kavaf, Bu kapsamda hala ailesinin yanında desteklediğimiz 25 bin çocuğumuz var. Kurumlarımızda kalanların sayısı da 10 bin civarında. Sosyal hizmetler olarak destek verdiğimiz toplam 36 bin çocuğumuz var dedi.

-SEVGİ EVLERİ PROJESİ-

Ailesinin yanına dönmesi mümkün olmayan veya ailesi olmayan çocuklara ise Sevgi Evi veya Çocuk Evi modelleriyle hizmet vermeye devam ettiklerini anlatan Kavaf, ülke genelinde her birinde en fazla 12 çocuğun yaşadığı 235 villa tipi evde, bin 927 çocuğun kaldığını bildirdi.

Hayata geçirilen her Sevgi Evi ile çocukların daha küçük birimlerde aile ortamına benzer yapılar ve sosyal ilişkiler sistemi içerisinde büyümeleri ve toplumla entegre olmaları hedefine bu sayede biraz daha yaklaşmış olduklarını söyleyen Kavaf, Kuruluşlarımızın kapasitelerini düşürerek kendi içinde ev tipi yapılar haline dönüştürmekteyiz. Yani eskiyen binalarımızı TOKİ yle takas yaparak ya yeni binalara dönüştürüyoruz yada rehabilite ederek daha yeni binalara geçinceye kadar kullanmaya devam ediyoruz diye konuştu.

-ÜNİVERSİTEYE GİRİŞ BAŞARISI-

SHÇEK e bağlı kurumlarda kalan öğrencilerin üniversite sınavına girdiğini belirten Kavaf, bu öğrencilerin sınavda oldukça başarılı olduklarını ifade etti. Tekirdağ da da yurtta kalan çocuklardan üniversiteyi kazananların olduğunu anlatan Kavaf, konuşmasını şöyle sürdürdü:

2010 ÖSYS başarısı yüzde 71 olarak gerçekleşti. SHÇEK te kalan ve ÖSYS ye giren 966 gençten 328 i bir yüksek öğretim programına yerleşmeye hak kazandı. Hatta evler arasında tatlı bir rekabete, yarışmaya da dönüşmüş durumda. Son bir kaç yılda artan başarı oranları bu yılda yinelenmiş ve SHÇEK teki başarı artık böylece kurumsallaştı.

-VALİ KEMELEK-

Tekirdağ Valisi Zübeyir Kemelek de, hizmete açılan Sevgi evlerinin dışında da bir çok projelerinin olduğunu belirterek, diğer yurt ve huzurevlerini de daha çağdaş hale getirmeye çalıştıklarını söyledi. Zübeyde Hanım Huzurevi projesiyle çatısının onarılacağını anlatan Kemelek, Zübeyde Hanım Çocuk Yuvası nın da onarımının kasım ayında biteceğini söyledi. Kemelek, şöyle konuştu:

Bunları sizlerin bize verdiği destekler yardımıyla yapabiliyoruz. Diğer taraftan devletin himayesinde olan çocuk ve gençlerimizin daha iyi hizmet alması için biz önce öğretmenlere önem verdik. Öğretmenlerimiz çocuklarımız için özel eğitim vermekte. Öğretmenlerimiz çocuklarımıza ağabeylik, ablalık yapmak ve derslerinde yardımcı olmak için tercih edildi. Çocuklarımız Sevgi evlerine taşındığından beri hayatlarına yeni bir anlam vermeye çalışıyorlar. Davranışlarında daha olumlu yönde değiştiğini görmekteyiz. Konuşmaların ardından Kavaf, Sevgi evlerinin açılışını yaptı.

Açılış törenine ayrıca, AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Ziyaeddin Akbulut, TOKİ Başkan yardımcısı Ahmet Haluk Karabel ve öteki davetliler katıldı. Kavaf, açılışın ardından Zübeyde Hanım Huzurevini de ziyaret etti.