info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ da Nargile Satışında Kanunlar Uygulanıyor Mu?

Tekirdağ da Nargile Satışında Kanunlar Uygulanıyor Mu?

Tekirdağ da çok sayıda işletme de satışa sunulan nargile keyfi acaba kanunlarımıza uygun şekilde mi tüketiliyor?

Tekirdağ sahilde ve merkezde yer alan çay bahçelerinde ayrıca çok sayıda kahvehanede satışı yapılan nargile gerçekten kanunlara uygun olarak mı tüketiliyor?

Kanunlara uygun olarak 18 yaşın altında olmayan garsonlar tarafından mı servis ediliyor? Tütün mamulleri kullanımı kanunun da çok açık şekilde yer verilen nargilenin Tekirdağ da satışını yapan yerler denetleniyor mu ?

Vatandaşlar tarafından dile getirilen yukarıdaki sorular ve çok daha fazla sebepten incelenmesi ve denetlenmesi gereken nargile kullanımı 18 yaş sınırını pek fazla takmıyor gibi görünüyor.

Vatandaşlar yetkileri bu konuda duyarlı olmaya ve nargile satışı ve sunumu yapan işletmeleri denetlemeye çağırıyor:

NARGİLENİN ZARARLARI NELERDİR?

Nargilenin, özellikle küçük hava yolları üzerine olan olumsuz etkileri ve düzenli kullanımda oksidatif stresi artırıcı etkileri bilinmektedir ,. Nargile kullanımının olası sağlık sorunlarından bir diğeri de, infeksiyöz hastalıkların bulaşma riskidir. Bu alanda yapılmış bir çalışmada, tüberkülozun bulaşabileceği gösterilmiştir. Ayrıca, tek bir nargile kullanımından sonra tükürük, idrar ve plazmada kotinin düzeyinin ciddi seviyelere ulaştığı ve bu anlamda inanılanın aksine nargile kullanımının masum olmadığı ispatlanmıştır. Başka bir çalışmada da, nargile kullanımı ile oral kanserler arasında bağlantı olabileceği ortaya konmuştur.

İŞTE AÇIKLAMALAR İŞTE KANUN MADDELERİ;
Kamuoyunda sigara içme yasağı olarak bilinse de kanunla “tütün ürünü” yasaklanmış olup buna göre;”tütün ürünü” ibaresi tüttürme, emme, çiğneme ya da buruna çekerek kullanılmak üzere üretilmiş, hammadde olarak tamamen veya kısmen tütün yaprağından imal edilmiş maddedir.” (4207 s.m.2/6.fıkra)[6] Bu kapsama sigaranın yanı sıra, pipo, nargile vb.de yasak kapsamındadır.

TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARININ ÖNLENMESİ VE KONTROLÜ HAKKINDA KANUN (1)
Kanun Numarası : 4207
Kabul Tarihi : 7/11/1996
Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 26/11/1996 Sayı : 22829
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 36 Sayfa :

(2) 4/7/2012 tarihli ve 6354 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ile bu fıkrada yer alan “Tütün ürünleri” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri” ibaresi eklenmiştir.

(8) Tütün ürünleri ve tütün ürünü ihtiva eden ve etmeyen nargile ile benzerleri on sekiz yaşını doldurmamış kişilere satılamaz ve tüketimlerine sunulamaz.(2)

(9) On sekiz yaşını doldurmamış kişiler, tütün ürünü işletmelerinde, pazarlanmasında ve satışında istihdam edilemez.

MECLİS, YASAMA YILININ SON MESAİ GÜNÜNDE NARGİLEYE 18 YAŞ SINIRI GETİRDİ PEKİ AMA DENETLEMESİNİ POLİS, BELEDİYE YA DA HERHANGİ BİR KURUM YAPIYOR MU?

Genel Kurul`da sağlıkla ilgili torba yasanın görüşmeleri sırasında AK Parti ve CHP`nin verdiği ortak önergeyle, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanunda yer alan “Tütün ürünlerinin 18 yaşını doldurmamış kişilere satılamayacağı ve tüketimlerine sunulmayacağına ilişkin hükme, nargile de eklenmişti.

Ayrıca tütün ürünlerinin isim, marka, amblem, logo veya bunları doğrudan çağrıştıran diğer isim ve alametleri; tütün ürünleri sektörü harici mal ve hizmet sektörlerindeki firma ve ürünlerle ilişkilendirilemeyecek. Hiçbir ürünün üzerinde tütün ürünlerini çağrıştıran işaret ve renk bulunamayacak”. denildi.