info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ dan 5 Çeşit Tescilli Üzüm

Enstitümüz teknik personellerinden Dr. Cengiz ÖZER başkanlığındaki proje ekibi tarafından uzun süredir yürütülen titiz çalışmalar sonucunda elde edilen beş yeni üzüm çeşidi, Meyve Tescil Komitesi’nin 11 Nisan 2011 tarihinde yapılan toplantısında tescil edildi.

“Melezleme Yolu İle Erkenci ve Son Turfanda Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi” ve “Melezleme Yolu İle Külleme ve Mildiyö Hastalıklarına Toleranslı Yeni Üzüm Çeşitlerinin Elde Edilmesi” isimli iki adet proje kapsamında uzun süredir devam eden ve titizlikle yürütülen çalışmalar neticesinde beş adet yeni üzüm çeşidi elde edilmiş ve Meyve Tescil Komitesine sunulmuştur. 11 Nisan tarihinde toplanan Komite, tescile sunulan yeni çeşitlerimizi onaylayarak tescil etmiştir.

Yeni çeşitlerimiz Tekirdağ sultanı, Tekirdağ misketi, Bozbey, Güz gülü ve Özer karası isimleri ile bölgemiz ve ülkemiz bağcılığının hizmetine sunulmuştur.

Yeni üzüm çeşitlerimizin özellikleri:

    1.      Tekirdağ sultanı: Italia ve Superior Seedless melezi, çok iri taneli (8-9 g), yeşil-sarı renkli, çekirdekli ve misket aromalı, orta erkenci sofralık çeşidimizdir.
    2.      Tekirdağ misketi: İskenderiye Misketi x Sultani Çekirdeksiz çeşitlerinin melezi, çekirdeksiz, yeşil-sarı renkli, kuvvetli misket kokulu, orta erkenci sofralık çeşittir.
    3.      Bozbey: Queen ve  Beauty Seedless melezi, yeşil-sarı renkli, silindirik ve  iri taneli (7-8 g), iri salkımlı, orta mevsim  çekirdekli sofralık bir çeşittir.
    4.      Güz gülü: Kırmızı Şam ve Barış çeşitlerinin melezlenmesiyle elde edilmiştir. Geç mevsimde oluma eren, çekirdeksiz, gül pembe renginde,  iri taneli (5-6 g) sofralık üzüm çeşidi ayrıca yola ve muhafazaya dayanıklıdır.

Özer karası: Italia ve Favli melezi olan, geç mevsimde olgunlaşan bu şaraplık çeşit özellikle külleme hastalığına toleranslıdır.