info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü nün Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi için TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşma

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü nün Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi için TBMM Genel Kurulunda konuşma yaptı

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü’nün Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Bütçesi İçin Tbmm Genel Kurulunda Yaptığı Konuşma:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; tabii, Türkiye’nin geleceğe dönük bir çevre politikasının olmaması ve tabii ki AKP’nin de bu konudaki zaafları ve yanlışları, çoğu noktada da gösterilen acziyet, doğal ve kültürel ve tabii ki yaşamsal alanlarımızı tahrip etmektedir. Ancak, şu da çok açıktır ki bu tahrip ve talan süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı diye bir bakanlığın kurulması ve başına da çevreyle hiçbir ilgisi olmayan, inşaat konusunda uzman bir bakanın gelmesiyle de tavan yapmıştır. Bugün Türkiye’yi, sözde, dünyanın ilk 10 ekonomisine sokacakları yalanını atanlar, herhâlde, inşaatlardan sorumlu bakanının başkanlığındaki bakanlığın 2012 yılında Türkiye’yi Dünya Çevre Endeksi’nde 132 ülke arasında 109’uncu sıra yaptığının da farkındadırlar. 2010 yılında 77’nci olan Türkiye, son iki yılda 32 sıra birden gerilemiştir. Bu hızla da giderse herhâlde yakında Sayın Bakan Türkiye’ye sonunculuğu da yakalatacak ve kendi deyimiyle, misyonunu tamamlayıp, emekli olup torunlarına da daha fazla zaman ayıracaktır.

Değerli milletvekilleri, tablonun böyle gerçekleşmesi hiç de şaşırtıcı değil. Ben, sizlerin huzurunda Sayın Bakana bir kez daha soracağım ama kendisi konuyu zaten çok iyi biliyor fakat bugüne kadar hep alakasız bir biçimde cevaplar verdi.

Şimdi, Sayın Bakan, elimde bir belge var, bu bir üretim lisansı, EPDK tarafından verilmiş. Bu belge, tarım arazisinde, bir faaliyet için zorunlu ve faaliyetlerin sınırını ve amacını gösteren bir belge. Diyor ki belge “Siz bu arazide yalnız çöp gazından elektrik üretebilirsiniz.” Bu, bu kadar açık ve net olmasına rağmen -bu da bakanlığınızın ÇED dosyası, bakanlığınız buna ÇED olumlu belgesi vermiş- yetki ve amacı bu olmasına rağmen firmaya demiş ki: “Yılda 40 bin tane tehlikeli varili sen bu yerde temizleyebilirsin, tıbbi atıkları, aküleri, pilleri, tehlikeli aklınıza ne geliyorsa buraya gömebilirsin. Eski lastikleri sen topla, bunların atık yağlarını çıkar piyasaya da sat.” demiş.

Şimdi Sayın Bakan, ben size bir kez daha soracağım. Şimdi, size faaliyet alanını da gösterdim, ÇED belgesini de gösterdim. Buna “ÇED olumludur” belgesi vermiş bakanlığınız. Şimdi, siz bu faaliyetlere “ÇED olumludur.” diyorsanız kendinizi nasıl hâlen daha çevreden sorumlu bir bakan olarak görüyorsunuz, gerçekten şaşıyorum.

Sonra daha da enteresanı, Çorlu’daki belediye, buradaki haksızlığı, yanlışlığı görüp buna izin vermeyince elinizde KHK ile çıkardığınız yetkiye dayanarak belediyeye bir de dikte ediyorsunuz, “Bunu buraya yapacaksınız.” diyorsunuz. Ben araştırmanız kolay olsun diye söyleyeyim Çorlu Katı Atık Bertaraf Tesisinden bahsediyorum.

Sayın Bakan, değerli milletvekilleri, özellikle iktidar partisinin grubunun milletvekilleri; neden Dünya Çevre Endeksi’nde sonunculuğa yürüdüğümüzü anlatıyorum. Bakın bir örnek daha vereyim, gene kendi bölgemden: Tekirdağ ilinin Şarköy ve Muratlı ilçeleri var. Bu ilçelerde tabii ki 1/100 binlik ve 25 binlik planlar var. Bu planlarda orman sahası ve tarımsal niteliği korunacak arazi olarak kayıtlı bulunan yerlere santral yapmak istiyorsunuz. Planlarda ve gerçek durumda burası orman arazisi, diğeri de tarımsal niteliği korunacak saha -böyle olduğunu açık olarak da gösteririm imar planlarından- ama bunların planlarda nasıl kayıtlı olduğunun hiçbir önemi yok. Yereldeki belediyelerin, il özel idarelerinin ne karar aldığının hiçbir önemi yok. Bakanlığınızda ÇED süreçleri hemen başlıyor. KHK’yla üzerinize aldığınız imar planlarını değiştirme yetkisiyle birdenbire orman arazisi santral arazisine dönüyor bir gecede, birdenbire tarım arazileri termik santral alanlarına dönüştürülüyor, o kadar kolay ki. Yani Bakanlığınızda “Değiştir planı, hemen yap inşaatı.” bu kadar kolay. Tarım arazisi, orman arazisi, hiç önemli değil, yeter ki inşaat olsun da ne olursa olsun.

Ben, bir kez daha söyleyeceğim: Sayın Bakan, Sayın Çevre ve Şehircilik Bakanı, siz çevreden sorumlu olduğunuzun farkında mısınız? Çok açık söylüyorum: Sayın Bakanın kurucu olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığında değil çevre, çevrenin adı bile kirlenmiştir. Daha da açık söylüyorum: Bence bu Bakanlığın adını da değiştirmek lazım, bu Bakanlığın ismindeki “Çevre”yi kaldırmak lazım. Mesela, faaliyetlerle çok daha uyumlu, yapılanlarla çok daha uyumlu, ranttan sorumlu bir bakanlık olabilir; mesela, imar planı değişikliklerinden sorumlu bir bakanlık olabilir ama bir kez daha söylüyorum, en son olacak çevreden sorumlu bir bakanlıktır.

Biz, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak bu bütçenin içinde çevreyi görmüyoruz, şehircilik noktasında herhangi bir ilke ve bir nüans görmüyoruz. Bu nedenle, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak bu bütçeye ret oyu vereceğimizi saygılarımızla belirtir, Genel Kurulu da selamlarım.