info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tekstil gidiyor Otomotiv geliyor

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde kurulan ABİGEM?in (Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi) İlkbahar Eğitim Programı kapsamında Yeditepe Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Batum tarafından "Küresel Krizi Anlamak" konulu seminer verildi.

Batum, küresel krizin Türkiye için orta ve uzun vadede yararlı olacağını belirterek, "Tekstil sektörü ülkemizi terk ediyor ancak, daha büyük katma değer üreten Otomotiv sektöründe üs olmaya yakınız" dedi.

ABİGEM in İlkbahar Eğitim Programı kapsamında, Küresel Krizi Anlamak konulu seminer veren Yeditepe Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Batum, global krizin Türkiye ekonomisine olumlu yansıyacağını belirterek, Türkiye nin orta ve uzun vadede krizden karlı çıkacağını vurguladı.

YÜZER GEZER SEKTÖRLER

Batum dünyada yüzer gezer olarak adlandırılan sektörler bulunduğunu belirterek, 1800 lü yıllardan itibaren başlayan sanayi devriminden itibaren bazı sektörlerin bir ülkeden başka ülkeye doğru kayma gösterdiğini belirtti. Batum, İngiltere de başlayan tekstil sektörünün ülkede 50-60 yıllık süreç içerisinde ciddi sermaye birikimi sağladığını daha sonra maliyetler kurtarmayınca Avrupa nın değişik ülkelerinde kendine yer bulduğunu belirtti. Batum şunları kaydetti: "Avrupa da da tekstil sektöründe 50-60 yıl firmalar büyüyüp önemli sermayeler kazandı. Türkiye ise 50 li yıllardan itibaren tekstille tanıştı. Türkiye bu açıdan bakarsanız tekstil alanında yapabileceğini yaptı. Artık tekstil sektörünün ve bunlarla ilgili alt sektörlerin yeni bir arayışa girmesi işin doğası. Yani bizim konfeksiyoncularımız, tekstilcilerimiz eğer, ?aman bize destek diyorlarsa bu anı kurtarmaktan öteye gitmez. Yani yüzer gezer dediğimiz bu sektörlerden olan tekstil Türkiye ye katma değerini 50 yıl boyunca bıraktı. Bu sektör artık başka yöne kayacak. Peki Türkiye işsiz mi kalacak. Hayır. Bilakis katma değeri daha yüksek olan önemli bir sektör daha büyük bir şekilde Türkiye ye gelecek o da otomotiv sektörü."

"OTOMOTİV DE ÜS OLMAYA YAKINIZ"

Ufuk Batum, Amerika nın ekonomik tartışmalarının odağında bir yıldır üç dev Otomotiv firmanın bulunduğunu belirterek, General Motors, Chrysler ve Ford adeta can çekiştiğini aktardı. Batum, "Kapitalizmin kıblesi neresidir Amerika dır. Şimdi kendi firmalarını kurtarmaya çalışıyorlar. Amerikan hazinesinin, 3 büyüklere 10-20 milyar dolar kaynak ayrılması bu batışı yüzer gezer Otomotiv sektörünün başka yöne kaymasını sadece geciktiriyor. Onun için Türkiye için kısa vadede hangi sektör stratejik denirse bunun cevabı; 30-40 yıl daha katma değerden yararlanılabilecek Otomotiv sektörüdür. Bir taraftan tekstil çıkarken eyvah öldük bittik edebiyatına gerek yok. Ekonominin doğası bu. Tekstil çok daha ucuz yerlere, örneğin Pakistan a Mısır a Bangladeş e ve kayacaktır. Artık Amerika da araba üretmek karlı ve verimli değil. Bunu da tekrar verimli hale getirmek çok olanaklı değil. Türkiye zaten 20 yıl otomotiv sektöründe bir tecrübe geliştirdi. Şartlar Türkiye lehine geliştiği için, daha büyük katma değer üreten Otomotiv sektöründe üs olmaya yakınız" diye konuştu.

FİNANS SEKTÖRÜ KRİZE RAĞMEN KAR ETTİ

Türkiye nin hizmet sektöründe önünü açık gördüğünü belirten Batum, hizmet kapsamında yer alan finans ve bankacılık sektörünün global krizde güçlü durduklarını hatta yüksek kar oranları açıkladıklarını belirterek, "Herkes Türk bankalarına burun kıvırırdı bizim bankalar küçük görülürdü. En ufak bir siyasi ve ekonomik problemde bizim bankalarımız etkilenirdi. Şimdi bu krizde bizim bankalarımız öyle batacak ve zarar edecek görüntü vermediler. Bilakis yüksek kar oranları açıkladılar. Genel anlamda Türkiye de hizmet sektörü büyüyecek. Turizm, otelcilik, restorancılık, gıda zinciri gibi alanlarda işler büyüyecek. Bir başka önemli iş de yazılım ve teknoloji alanında. Biliyorsunuz değişik kentlerde teknoparklar inşa edildi. Teknoparkların vergi muafiyetlerini biliyoruz. Orada faaliyet gösteren firmalar önümüzdeki dönemde biraz daha gelişip büyüyecek. Türkiye yazılım alanında önemli işlere imza atacak." şeklinde konuştu.

İNSAN ODAKLI PİYASA EKONOMİSİ
"Dünya tek başına sosyalizmin olamayacağını gördü. Tek başına vahşi kapitalizmin olamayacağını da" diyen Batum, yeni süreçte iki sistemin buluşma noktasında, insan odaklı piyasa ekonomisine geçişin söz konusu olacağını ifade ederek, İsveç, Danimarka ve Norveç te bu tarz bir sistemin bulunduğunu söyledi. Batum, yeni sistemde sermayenin tabana yayılarak üretimin büyük firmalar yerine KOBİ lere kaydığını aktardı.

KOBİ LERE ÖNCELİK
KOBİ lerin en iyi çalıştığı ülke modelinin İtalya olduğunu anlatan Batum şunları kaydetti: "Burada ABİGEM in önemi ortaya çıkıyor. ABİGEM in odağında KOBİ leri desteklemek onlara bilgi ve danışmanlık vermek yatıyor. Bende bir ABİGEM uzmanı biri olarak Avrupa daki bazı ülkelerde uygulanan sosyal demokrasi ile piyasa ekonomisiyle çalıştığı modeli önemsiyorum. Ekonomide KOBİ lerin üretim ağırlığının hissedildiği İtalya modelini önemsiyorum. Türkiye yi bu anlamda İtalya ya benzetiyorum. KOBİ lerinin daha güçlendiği palazlandığı değer yarattığı bir piyasadan bahsediyorum."

"EKONOMİK ÇEKİM MERKEZLERİ DEĞİŞECEK"
Türkiye de son 8 aya bakıldığında işsizlik faktörü dışında çok ciddi iflaslar, kapanmalar ve zararların yaşanmadığını belirten Ufuk Batum, son 20 yıldır tek taraflı askeri güce dayalı Amerikan hegemonyasını yaşayan dünyanın krizin ardından büyük değişik geçireceğini belirtti. Batum, "15 yıl içinde üretim tabanları Amerika nın çekim merkezinden çıkarak Brezilya, Rusya, Çin gibi ülkelere doğru kayacak. Buna ben Türkiye yi de ekliyorum. Türkiye gibi Brezilya gibi ülkeler dünya ekonomik sistemine büyüyen oyuncular olarak girecek" diye konuştu.

"ABİGEM LE KOBİ LERE DEĞER KAZANDIRILACAK"
ABİGEM in amacının Türkiye deki KOBİ lere değer kazandırmak olduğunu aktaran Batum şunları kaydetti: "Dünyada neler oluyor küresel tüketim eğilimleri nasıl değişiyor? İnsanlar ne yiyor ne içiyor? Beş yıl sonra pazarlar nereye kayacak? Bizim KOBİ lerimiz bunu anlamalı ki o kaliteye uygun üretim yapmalı yada üretim tabanlarını değiştirmeli."